ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Ο κλοιός στενεύει για την Ευρώπη - Επιστρέφουν τα lockdown σε Γαλλία και Γερμανία

Κορονοϊός: Ο κλοιός στενεύει για την Ευρώπη - Επιστρέφουν τα lockdown σε Γαλλία και Γερμανία

Κορονοϊός - Όλες οι Ειδήσεις: Στη δίνη του κορονοϊού βυθίζεται μέρα με την ημέρα η Ευρώπη με τις χώρες να καταφεύγουν στο ύστατο μέτρο του lockdown προκειμένου να ανακόψουν την επιθετική τάση της πανδημίας. Χθες το απόγευμα (28/10) η Γερμανία ανακοίνωσε την εφαρμογή ενός μερικού lockdown στην χώρα (7-10 δισεκατομμύρια ευρώ το κόστος των μέτρων στην οικονομία της), ενώ λίγες ώρες αργότερα ο Γάλλος πρόεδρος, Μακρόν σε ένα δραματικό του διάγγελμα ανακοίνωσε lockdown και στην Γαλλία τουλάχιστον για ένα μήνα.

Η Γαλλία ξαναμπαίνει σε καραντίνα από την Παρασκευή και τουλάχιστον έως την 1η Δεκεμβρίου, προκειμένου να αναχαιτίσει το δεύτερο κύμα της Covid-19, «το οποίο θα είναι χωρίς αμφιβολία φονικότερο από το πρώτο», ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Ο ιός κυκλοφορεί σε μια ταχύτητα που ακόμη και οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις δεν περίμεναν», είπε ο Μακρόν.

«Αποφάσισα ότι θα πρέπει να ξαναμπούμε από την Παρασκευή στην καραντίνα που είχε σταματήσει τον ιό. (Το μέτρο) αφορά όλη την επικράτεια», δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος απόψε.

«Το λοκντάουν θα προσαρμοστεί σε τρία βασικά σημεία: τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά, η εργασία θα μπορεί να συνεχιστεί, θα επιτρέπονται οι επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας», διευκρίνισε ο ίδιος.

Εάν δεν γίνει τίποτα, η Γαλλία κινδυνεύει να γνωρίσει «τουλάχιστον 400.000 νεκρούς επιπλέον» σε μερικούς μήνες, προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Ορισμένοι συνηγορούν υπέρ του να μην γίνει τίποτα και να αφήσουμε τον ιό να κυκλοφορεί, αυτό που ονομάζουμε να αναζητήσουμε τη συλλογική ανοσία (…). Το επιστημονικό συμβούλιο αξιολόγησε τις συνέπειες μιας τέτοιας επιλογής, είναι αδυσώπητες. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αυτό θα σημάνει τη διαλογή των ασθενών στα νοσοκομεία και σε λίγους μήνες τουλάχιστον 400.000 νεκρούς επιπλέον», εξήγησε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Στο πλαίσιο της καραντίνας, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα «μη απαραίτητα καταστήματα» θα κλείσουν. Όμως, τα σχολεία έως και το λύκειο θα παραμείνουν ανοικτά. Μονάχα τα πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν με εξ αποστάσεως μαθήματα.

Και αν και το γεγονός ότι θα παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία θα επιτρέψει σε πολλούς γονείς να ισορροπήσουν τις οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις τους, «όπου είναι δυνατό, θα γενικευτεί η τηλεργασία», όμως σε σύγκριση με την άνοιξη, «η δραστηριότητα θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση», συμπλήρωσε.

Δείτε το διάγγελμα Μακρόν:

Επιπλέον, «προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να διαδραματιστούν ανθρώπινες τραγωδίες, τις οποίες ζήσαμε την άνοιξη, όταν άνθρωποι μονάχοι, στο τέλος της ζωής τους, παρέμειναν τελείως απομονωμένοι, οι επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας (…) θα επιτρέπονται αυτή τη φορά, υπό την προϋπόθεση της αυστηρής τήρησης των υγειονομικών κανόνων».

Στο πεδίο της οικονομίας, ο πρόεδρος της Γαλλίας υποσχέθηκε να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις που θα κλείσουν «αναλαμβάνοντας έως 10.000 ευρώ τον μήνα από τις απώλειές τους στον κύκλο εργασιών τους».

«Ένα ειδικό σχέδιο θα καταρτιστεί για τους ανεξάρτητους επαγγελματίες, τους εμπόρους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», διαβεβαίωσε, καλώντας τους Γάλλους να μείνουν «ενωμένοι και αλληλέγγυοι», παρά την «κόπωση» που νιώθουν.

«Όπως όλοι οι γείτονές μας, έχουμε κυριευτεί από την αιφνίδια επιτάχυνση της επιδημίας από έναν ιό που μοιάζει να αυξάνει τη δύναμή του δεδομένου ότι ο χειμώνα πλησιάζει και οι θερμοκρασίες πέφτουν…. Όλοι μας στην Ευρώπη αιφνιδιαστήκαμε από την εξέλιξη του ιού», υπογράμμισε ο Μακρόν.

«Ορισμένες χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία έλαβαν νωρίτερα αυστηρότερα μέτρα σε σύγκριση με εμάς. Εντούτοις, όλοι μας βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο, έχουμε κατακλυστεί από ένα δεύτερο κύμα που το γνωρίζουμε ότι θα είναι, αναμφίβολα, σκληρότερο και φονικότερο από το πρώτο», τόνισε.

Γερμανία: Μερικό lockdown μέχρι το τέλος Νοεμβρίου

Για μια «πάρα πολύ δύσκολη μέρα» έκανε λόγο η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, καλώντας νωρίτερα απόψε τους πολίτες σε μια «μεγάλη εθνική προσπάθεια», πριν ανακοινώσει μέτρα «μερικού lockdown», προκειμένου, όπως τόνισε, «να σπάσει το δεύτερο κύμα» της πανδημίας του κορονοϊού και να καταστεί εφικτός ο εορτασμός των Χριστουγέννων χωρίς εκτεταμένους περιορισμούς.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια συμφώνησαν σήμερα σε μέτρα δραστικού περιορισμού των επαφών, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ στις 2 Νοεμβρίου και για το υπόλοιπο του μήνα.

Σε δύο εβδομάδες η κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου και τα μέτρα, εφόσον χρειάζεται, θα προσαρμοστούν κατάλληλα.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν σήμερα, σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται να συναντώνται το πολύ δέκα άτομα και μόνο από έως δύο νοικοκυριά, ενώ η πολιτεία ζητά να αποφεύγονται τα «μη αναγκαία ταξίδια» στο εξωτερικό. Αντίστοιχα, θα απαγορεύεται η διανυκτέρευση τουριστών από το εξωτερικό, εκτός από έκτακτες περιπτώσεις. Την ερχόμενη Δευτέρα θα κλείσουν εστιατόρια, μπαρ και κλαμπ, ενώ το φαγητό θα μπορεί να πωλείται σε πακέτο. Κλειστά θα παραμείνουν ακόμη γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κέντρα αισθητικής, με εξαίρεση τα κομμωτήρια, τα οποία θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Ανοιχτά θα παραμείνουν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, τα ιατρεία και τα κέντρα φυσιοθεραπείας, καθώς και οι επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου - με την τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής. Στα σούπερ μάρκετ θα προβλέπεται ανώτατος αριθμός πελατών οι οποίοι θα επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα στο κατάστημα. Ο επαγγελματικός αθλητισμός θα παραμείνει σε λειτουργία, οι αγώνες ωστόσο θα διεξάγονται χωρίς θεατές, αλλά ο ερασιτεχνικός αθλητισμός αναστέλλει τη λειτουργία του, καθώς κλείνουν αθλητικοί σύλλογοι και κέντρα προπόνησης. Σε εξωτερικούς χώρους θα επιτρέπεται μόνο η άθληση κατά μόνας. Διοργανώσεις οι οποίες περιλαμβάνονται σε αυτές της ψυχαγωγίας και του ελεύθερου χρόνου ακυρώνονται - κλείνουν θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλιακοί χώροι, όπερες και εκθέσεις, αλλά και καζίνο, κέντρα στοιχήματος και οίκοι ανοχής. Εκκλησίες και άλλοι χώροι λατρείας θα παραμείνουν ανοιχτοί, τηρώντας τους κανόνες προστασίας που ήδη προβλέπονται.

Ειδική μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί, αποφάσισε η πολιτεία, για την προστασία ιδιαίτερα ευπαθών ομάδων, όπως οι ασθενείς και οι ηλικιωμένοι, με τα «γρήγορα τεστ» να διενεργούνται κατά προτεραιότητα σε οίκους ευγηρίας, νοσοκομεία και κέντρα αποκατάστασης, προκειμένου να μην υπάρξει κοινωνική απομόνωση των συγκεκριμένων ατόμων.

Σε ό,τι αφορά την έκτακτη βοήθεια που θα καταβάλει η πολιτεία για την απώλεια εισοδήματος, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως και 50 εργαζόμενους, θα λάβουν έως και 75% του τζίρου τους του Νοεμβρίου του 2019, ενώ επιχειρήσεις με περισσότερους εργαζόμενους θα λάβουν αποζημίωση για το 70%. Συνολικά, η οικονομική βοήθεια θα φθάσει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ζητείται από τους εργοδότες να διευκολύνουν την τηλε-εργασία των υπαλλήλων τους.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο επί του οποίου συμφώνησαν ομοσπονδία και κρατίδια, «η κατάσταση είναι και πάλι πολύ σοβαρή και έχουμε μπροστά μας τέσσερις δύσκολους χειμερινούς μήνες», αλλά «υπάρχει η ελπίδα, εάν βγούμε καλά από τον χειμώνα, να ξεπεράσουμε σταδιακά την πανδημία το επόμενο έτος και να ανακάμψουμε οικονομικά». Αιτία των μέτρων που αποφασίστηκαν, διευκρινίζεται στο έγγραφο, είναι αφενός η ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και αφετέρου το γεγονός ότι περίπου το 75% των κρουσμάτων παραμένει άγνωστης προέλευσης.

Σήμερα το πρωί το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» ανακοίνωσε 14.964 νέα κρούσματα για το τελευταίο 24ωρο και η κυρία Μέρκελ, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, ανέφερε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ότι, εάν δεν υπάρξει τάση μείωσης, σε μια εβδομάδα τα κρούσματα θα έχουν φθάσει τα 28.000 ημερησίως.

Για τον έλεγχο της τήρησης των μέτρων, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ εισηγήθηκε ένα ενισχυμένο σύστημα παρακολούθησης από αστυνομικούς με πολιτικά, κυρίως σε περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων και σε μεγάλες πόλεις. Εξίσου εντατικά θα ελέγχονται και όσοι φθάνουν στη Γερμανία από «περιοχές κινδύνου», με παρακολούθηση της περιοχής των συνόρων και για όσους εισέρχονται στη χώρα οδικώς.

Δραματική πρόβλεψη της Κομισιόν για τα κρούσματα

Η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την αντίδρασή της στον κορονοϊό, προειδοποιεί η Κομισιόν την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά ότι «η κατάσταση με τον COVID-19 είναι πολύ σοβαρή. Πρέπει να ενισχύσουμε την ανταπόκρισή μας στην ΕΕ».

Σήμερα, πρόσθεσε, «ξεκινάμε πρόσθετα μέτρα για την καταπολέμηση του ιού: από την αύξηση της πρόσβασης σε γρήγορα τεστ και την προετοιμασία εκστρατειών εμβολιασμού έως τη διευκόλυνση ασφαλών ταξιδιών όταν είναι απαραίτητο».

«Η χαλάρωση των εφαρμοζόμενων μέτρων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν συνοδεύτηκε πάντοτε από μέτρα για τη δημιουργία επαρκούς ικανότητας ανταπόκρισης», προειδοποίησε η Επιτροπή σε μια δήλωση στο πλαίσιο της επίσημης πρότασής της προς τις κυβερνήσεις της ΕΕ για την ανάληψη δράσης.

«Πολύ ανησυχητική η κατάσταση» τονίζει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε σημερινή της συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι η κατάσταση είναι «πολύ ανησυχητική» σε μεγάλο μέρος της ΕΕ και ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων θα αυξηθεί πολύ τις επόμενες 2-3 εβδομάδες.

Αφού περιέγραψε τα υπάρχοντα πρωτόκολλα, δήλωσε ότι τώρα «πρέπει να βασιστούμε σε αυτά τα θεμέλια με πρόσθετα μέτρα» και τόνισε ένα νέο πακέτο σήμερα που θα επιτρέπει μια συντονισμένη προσέγγιση για την ανταλλαγή δεδομένων, τα τεστ, τον ιατρικό και μη ιατρικό εξοπλισμό, τα ταξίδια και τις στρατηγικές εμβολιασμού. «Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό» τόνισε. «Γι’ αυτό θα μας ακούσετε να τονίζουμε την ανάγκη συνεργασίας, συντονισμού και αλληλεγγύης».

Πρόσθεσε επίσης, ότι θα επιδιώξει καλύτερη ανταλλαγή δεδομένων για να οργανώσει μια διασυνοριακή περίθαλψη ασθενών όπου χρειάζεται. Και πρόσθεσε πως θα υπάρξει μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα εθνικών συμβούλων στον κορωνοϊό, όπου θα μοιράζονται τις προσεγγίσεις τους.

Επίσης, ανακοίνωσε την δέσμευση 100 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά rapid tests σε κράτη μέλη και τόνισε πως θα υπάρξουν κοινές προμήθειες ώστε να καταστούν πιο διαθέσιμες.

Αναλυτικά η Κομισιόν προτείνει μέτρα σε 8 πεδία:

1. Βελτίωση της ροής πληροφοριών για τη λήψη ενημερωμένων αποφάσεων, καλώντας τα ΚΜ να παρέχουν όλα τα σχετικά δεδομένα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και στην Κομισιόν.

2. Δημιουργία αποτελεσματικότερων και ταχύτερων τεστ εκδίδοντας σύσταση σχετικά με τις στρατηγικές δοκιμών COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ταχέων δοκιμών αντιγόνου. Η σύσταση καθορίζει βασικά στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη για εθνικές, περιφερειακές ή τοπικές στρατηγικές δοκιμών, όπως το πεδίο εφαρμογής τους, ομάδες προτεραιότητας και βασικά σημεία που συνδέονται με τις ικανότητες και τους πόρους δοκιμών και ενδείξεις για το πότε μπορεί να είναι κατάλληλη η ταχεία δοκιμή αντιγόνου. Καλεί επίσης τα κράτη μέλη να υποβάλουν εθνικές στρατηγικές δοκιμών έως τα μέσα Νοεμβρίου. Για να αγοράσει άμεσα ταχείες δοκιμές αντιγόνων και να τις παραδώσει στα κράτη μέλη, η Κομισιόν κινητοποιεί 100 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης.

Παράλληλα, η Κομισιόν προωθεί μια κοινή προμήθεια για να εξασφαλίσει ένα δεύτερο ρεύμα πρόσβασης. Όταν τα κράτη μέλη εφαρμόζουν προηγούμενες απαιτήσεις δοκιμών σε εισερχόμενους ταξιδιώτες και όπου δεν υπάρχει ικανότητα δοκιμών για ασυμπτωματικούς ταξιδιώτες στη χώρα προέλευσης, θα πρέπει να προσφέρεται στους ταξιδιώτες η δυνατότητα να υποβληθούν σε δοκιμή μετά την άφιξη. Εάν απαιτούνται αρνητικές δοκιμές COVID-19 ή συνιστώνται για οποιαδήποτε δραστηριότητα, είναι απαραίτητη η αμοιβαία αναγνώριση των δοκιμών, ιδίως στο πλαίσιο του ταξιδιού.

3. Πλήρης χρήση εφαρμογών παρακολούθησης επαφών και προειδοποίησης διασυνοριακά και συντονισμό ή διασύνδεση των εθνικών εφαρμογών παρακολούθησης.

4. Αποτελεσματικός εμβολιασμός: η Κομισιόν ανακοινώνει ότι θα δημιουργήσει ένα κοινό πλαίσιο αναφοράς και μια πλατφόρμα για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των εθνικών στρατηγικών εμβολίων, με βέλτιστες πρακτικές και συμπεράσματα.

5. Αποτελεσματική επικοινωνία με τους πολίτες: όλα τα κράτη μέλη πρέπει να ξαναρχίσουν επικοινωνιακές εκστρατείες για την αντιμετώπιση ψευδών, παραπλανητικών και επικίνδυνων πληροφοριών που συνεχίζουν να κυκλοφορούν και για την αντιμετώπιση του κινδύνου «πανδημικής κόπωσης», και να δώσουν έμφαση στην επικοινωνία της ανάγκης για εμβολιασμό.

6. Εξασφάλιση βασικών προμηθειών: η Κομισιόν ξεκίνησε μια νέα κοινή προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού για εμβολιασμό. Προκειμένου να δοθεί στα κράτη μέλη καλύτερη και φθηνότερη πρόσβαση στα εργαλεία που απαιτούνται για την πρόληψη, τον εντοπισμό και τη θεραπεία του COVID-19, επεκτείνει επίσης την προσωρινή αναστολή δασμών και ΦΠΑ κατά την εισαγωγή ιατρικού εξοπλισμού από τρίτες χώρες και προτείνει επίσης ότι τα νοσοκομεία και οι ιατροί δεν θα πρέπει να καταβάλλουν ΦΠΑ σε εμβόλια και σετ δοκιμών που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

7. Διευκόλυνση ασφαλών ταξιδιών: η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν πλήρως τη σύσταση που ενέκρινε το Συμβούλιο για μια κοινή και συντονισμένη προσέγγιση των περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία. Τυχόν εναπομένοντα μέτρα ελέγχου εσωτερικών συνόρων που σχετίζονται με το COVID-19 πρέπει να αρθούν.

Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ECDC επεξεργάζονται ένα πρωτόκολλο δοκιμών για τους ταξιδιώτες, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από τις αρχές δημόσιας υγείας, τις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια για την ασφαλή άφιξη των επιβατών. Η Κομισιόν θα συνεργαστεί επίσης με τα κράτη μέλη και τους οργανισμούς για μια κοινή προσέγγιση στις πρακτικές καραντίνας, με στοιχεία από το ECDC που θα παρουσιαστούν τον Νοέμβριο. Ζητά δε προετοιμασία για την έναρξη και τη χρήση ενός κοινού ψηφιακού εντύπου εντοπισμού επιβατών της ΕΕ, με πλήρη σεβασμό στην προστασία των δεδομένων.

Καλεί τα κράτη μέλη να παράσχουν ακριβείς και επικαιροποιημένες πληροφορίες για να μετατρέψουν το Re-Open EU σε ένα ενιαίο κατάστημα για πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα υγείας και τις δυνατότητες ταξιδιού σε ολόκληρη την ΕΕ. Μια εφαρμογή Re-open EU για κινητά αναπτύσσεται και θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες.

Όσον αφορά τους περιορισμούς για τα μη απαραίτητα ταξίδια από χώρες εκτός ΕΕ στην ΕΕ, η Κομισιόν παρουσιάζει οδηγίες για κατηγορίες ατόμων που θεωρούνται ουσιώδη και ως εκ τούτου εξαιρείται από τους περιορισμούς και ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να διευκολύνουν την επανένωση όσων βρίσκονται σε βιώσιμες σχέσεις και παρέχει παραδείγματα αποδεικτικών στοιχείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό.

8. Επέκταση των Green Lanes: η Κομισιόν προτείνει να επεκταθεί η προσέγγιση της Πράσινης Λωρίδας ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι πολυτροπικές μεταφορές λειτουργούν αποτελεσματικά σε τομείς όπως οι σιδηροδρομικές και πλωτές εμπορευματικές μεταφορές και τα αεροπορικά φορτία και παρέχει πρόσθετες οδηγίες για τη διευκόλυνση της εφαρμογής στην πράξη, σε θέματα όπως η ηλεκτρονική τεκμηρίωση και η διαθεσιμότητα ανάπαυσης και σημεία ανεφοδιασμού. Τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων σε ολόκληρη την ενιαία αγορά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Σε κατάσταση συναγερμού η Αττική - 28.000 με 40.000 τα ενεργά κρούσματα