ΚΟΣΜΟΣ

Top 10: Δέκα μύθοι που οι περισσότεροι πιστεύουν ως ιστορία

Top 10: Δέκα μύθοι που οι περισσότεροι πιστεύουν ως ιστορία

Δεν είναι σπάνιο στην παγκόσμια ιστορία να «ενσωματώνονται» μύθοι, που περνούν κατά κύριο λόγο από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά, έτσι που γίνεται τελικά πολύ δύσκολο να διακρίνει εύκολα όποιος δεν γνωρίζει «τι ισχύει» τελικά.

Παρακάτω ακολουθούν δέκα πολύ τρανταχτές τέτοιες περιπτώσεις:

  1. Ο θάνατος της Μεγάλης Αικατερίνης

Πολύ… πικάντικος ο μύθος αυτός, που υποστηρίζει πως η Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας πέθανε στην προσπάθειά της να συνευρεθεί σεξουαλικά με ένα άλογο, το οποίο την καταπλάκωσε! Η πραγματικότητα είναι ότι η Αικατερίνη Β’, που κυβέρνησε τη Ρωσία από το 1762 μέχρι το 1796 πέθανε άρρωστη στο κρεβάτι της. Οι φήμες φαίνεται πως πυροδοτήθηκαν από την έντονη πράγματι ερωτική ζωής της αυτοκράτειρας, όμως σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν.

  1. Ο Ιησούς πράγματι γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου

Μπορεί παγκοσμίως ο Χριστιανισμός να γιορτάζει τη γέννηση του Ιησού στις 25 Δεκεμβρίου, τα Χριστούγεννα δηλαδή, όμως δεν υπάρχει κανένα ιστορικό στοιχείο περί αυτού. Αντίθετα πιστεύεται πως η ημερομηνία καθιερώθηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνου, κατά τον 4ο αιώνα, όταν επίσημη θρησκεία της τότε Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας έγινε ο Χριστιανισμός. Μελετητές έχουν καταλήξει πως ο Ιησούς ως ιστορικό πρόσωπο γεννήθηκε κατά πάσα πιθανότητα καλοκαίρι.

  1. Ο Χίτλερ έφτιαξε τους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους

Ο περίφημος Autobahn, το οδικό δίκτυο της Γερμανίας δηλαδή, είναι ένα πραγματικά σπουδαίο έργο που διευκόλυνε τη ζωή των Γερμανών, όμως δεν είχε καμία σχέση με τον Χίτλερ, όπως πιστεύουν αρκετοί, εντελώς λανθασμένα: Ο αυτοκινητόδρομος της Γερμανίας ήταν ήδη έτοιμος το 1931, πολύ πριν ο Χίτλερ αναλάβει την εξουσία.

  1. Οι 300 Σπαρτιάτες πολέμησαν επί τρεις μέρες τους Πέρσες στις Θερμοπύλες

Είναι γεγονός πως ο μύθος έμεινε έτσι και επί χιλιάδες χρόνια όλοι εξυμνούν τον απαράμιλλο ηρωισμό των 300 εκλεκτών Σπαρτιατών που πολέμησαν και καθυστέρησαν σημαντικά τον στρατό του Ξέρξη, που αριθμούσε δεκάδες χιλιάδες. Πιθανότατα οι 300 αυτοί άντρες ήταν οι καλύτεροι πολεμιστές μιας ομάδας, που αριθμούσε περί τις 5-6.000 στρατιώτες, βάσει εκτιμήσεων των ειδικών, αφού στην εκστρατεία αυτή οι Σπαρτιάτες είχαν μαζί τους συμμάχους τους. Σε κάθε περίπτωση πάντως επρόκειτο για έναν πολύ μικρότερο αριθμητικά στρατό από τον Περσικό, που όμως κατάφερε ένα σημαντικό πλήγμα στους αντιπάλους.

  1. Επί Μουσολίνι τα τρένα ήταν πάντα στην ώρα τους

Μοιάζει λίγο με τον «ελληνικό» μύθο πως επί χούντας κοιμόμασταν με ανοιχτά παράθυρα, αλλά η αλήθεια είναι πως ο Ιταλός δικτάτορας δεν ασχολήθηκε ποτέ με τα τρένα. Πιθανότατα ο μύθος αυτός δεν είναι παρά αποτέλεσμα της φασιστικής προπαγάνδας που διεξήγαγε συστηματικά με την ελπίδα να κερδίσει την υποστήριξη των Ιταλών.

  1. Ο Ιούλιος Καίσαρας γεννήθηκε με καισαρική

Είναι ιστορικά επιβεβαιωμένο πως ο Ιούλιος Καίσαρας γεννήθηκε με φυσιολογικό τοκετό. Η «σύγχυση» προέκυψε καθώς η ονομασία της καισαρικής τομής προήλθε από το λατινικό Lex Caesarea (που σημαίνει ο νόμος του Καίσαρα), ενώ είναι γεγονός πως κατά την αρχαιότητα ένα μωρό την ώρα της γέννησης μπορούσε να αποκοπεί χειρουργικά από τη μητέρα του, εφόσον κινδύνευε η ζωή του. Δεν υπάρχουν πάντως πληροφορίες για το κατά πόσο η μητέρα επιβίωνε μετά από μια τέτοιου είδους επέμβαση.

  1. Το Μανχάταν αγοράστηκε με χάντρες αξίας 24 δολαρίων

Είναι βέβαιο πως το Μανχάταν, το νησί που αποτελεί σήμερα το κέντρο της Νέας Υόρκης, αγοράστηκε από τους ιθαγενείς Αμερικανούς έναντι πολύ χαμηλού αντιτίμου, όμως δεν υπάρχει καμία ιστορική καταγραφή περί ανταλλαγής του με χάντρες. Κατά πάσα πιθανότητα εξαγοράστηκε για ένα ποσό που προσεγγίζει τα σημερινά 1000 δολάρια, κάτι που πολλοί αποδίδουν στο γεγονός ότι οι ιθαγενείς Αμερικανοί είχαν την πεποίθηση πως η γη, ο αέρας, το νερό δεν μπορούσαν να γίνουν ιδιοκτησία κανενός.

  1. Ο Κολοσσός της Ρόδου στεκόταν με τα πόδια ανοιχτά πάνω από το λιμάνι

Κυκλοφορούν δεκάδες σκίτσα που αναπαριστούν τον Κολοσσό της Ρόδου, το αρχαιοελληνικό, τεραστίων διαστάσεων άγαλμα του θεού Ήλιου, να στέκει πάνω από το λιμάνι της Ρόδου με τα πόδια του ανοιχτά και τα πλοία να περνούν από κάτω. Αυτή είναι πράγματι μια εντυπωσιακή εικόνα, όμως στην πραγματικότητα, ο Κολοσσός ήταν ένα άγαλμα ύψους περίπου 30 μέτρων, στην μία όχθη του λιμανιού. Καταστράφηκε περί το 226 πΧ, όταν ένας ισχυρός σεισμός χτύπησε το νησί.

  1. Η Μαρία Αντουανέτα είπε «ας φάνε παντεσπάνι»

Υποτίθεται ότι η Αυτοκράτειρα της Γαλλίας Μαρία Αντουανέτα, όταν την ενημέρωσαν πως ο λαός δεν είχε να φάει ψωμί, απάντησε «ας φάνε παντεσπάνι». Η αλήθεια είναι πως αυτή η φράση δεν έχει καταγραφεί ιστορικά, πως έχει αποδοθεί και σε προγενέστερούς της και πως η ίδια η Μαρία Αντουανέτα, παρότι ζούσε πλουσιοπάροχα, έκανε συχνά γενναιόδωρες φιλανθρωπίες, ενώ ήταν μορφωμένη και έξυπνη γυναίκα – εκτιμάται ότι δεν θα ξεστόμιζε κάτι τέτοιο, ποτέ.

  1. Οι περισσότεροι άντρες την εποχή της Αποικιοκρατίας φορούσαν περούκες

Η κινηματογραφική απεικόνιση εκείνης της περιόδου έχει συμβάλλει στη δημιουργία αυτού του μύθου, όμως στην πραγματικότητα εκτιμάται ότι μόλις το 5% του πληθυσμού τις φορούσε. Στην πλειοψηφία τους επρόκειτο για δικηγόρους και δικαστές της ανώτερης τάξης, καθώς οι φτωχότεροι δεν μπορούσαν ποτέ να ανταπεξέλθουν σε ένα τέτοιο κόστος.