ΚΟΣΜΟΣ

Φον ντερ Λάιεν σε Ερντογάν: Η βία κατά των γυναικών δεν είναι ανεκτή

Φον ντερ Λάιεν σε Ερντογάν: Η βία κατά των γυναικών δεν είναι ανεκτή

Την απόφαση της Τουρκίας να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης καταδικάζει την Κυριακή η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Η βία κατά των γυναικών δεν είναι ανεκτή» τονίζει και προσθέτει ότι «οι γυναίκες αξίζουν ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο για την προστασία τους».

«Υποστηρίζω τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και καλώ όλους τους υπογράφοντες να την επικυρώσουν», καταλήγει η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Μπορέλ: Η Τουρκία στέλνει επικίνδυνο μήνυμα σε όλο τον κόσμο

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ύπατος Εκπρόσωπος τα ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος τόνισε πως η απόφαση της Τουρκίας να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης «στέλνει επικίνδυνο μήνυμα σε όλο τον κόσμο».

«Η Σύμβαση στοχεύει στη διασφάλιση ουσιαστικής νομικής προστασίας σε γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι σήμερα πιο σημαντικό από ποτέ, καθώς η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών έχει αυξηθεί σε νέα επίπεδα παγκοσμίως ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19 και των πολλών συγκρούσεων, όπου οι γυναίκες είναι βασικά θύματα», αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Παράλληλα, σημειώνει ότι «τώρα είναι η ώρα να δείξουμε ηγεσία και να ενισχύσουμε τις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, όχι για να υποχωρήσουμε. Γι' αυτό δεν μπορούμε παρά να εκφράζουμε βαθιά απογοήτευση και δεν κατανοούμε την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αποσυρθεί από αυτήν τη σύμβαση που φέρει ακόμη και το όνομα της Κωνσταντινούπολης».

«Αυτή η απόφαση κινδυνεύει να θέσει σε κίνδυνο την προστασία και τα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών στην Τουρκία. Στέλνει επίσης ένα επικίνδυνο μήνυμα σε όλο τον κόσμο», επισημαίνει.

Τέλος, παροτρύνει την Άγκυρα να αντιστρέψει την απόφασή της εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η Τουρκία θα συμμετάσχει σύντομα ξανά στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών, ένα θεμελιώδες στοιχείο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρήνης, της ασφάλειας και της ισότητας τον 21ο αιώνα».

Γαλλία: «Αλληλεγγύη» στις γυναίκες της Τουρκίας εκφράζει το ΥΠΕΞ, μετά την απόφαση του προέδρου Ερντογάν να αποσύρει τη χώρα του από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας εξέφρασε τη «βαθιά θλίψη του» για την απόφαση της Τουρκίας να αποχωρήσει από τη διεθνή Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, σημειώνοντας ότι η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια νέα οπισθοδρόμηση σε ό,τι αφορά τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι η Άγκυρα αποχωρεί από αυτή τη συμφωνία του Συμβουλίου της Ευρώπης, στόχος της οποίας είναι να εξαλειφθεί η ενδοοικογενειακή βία και να προωθηθεί η ισότητα.
«Η απόφαση θα επηρεάσει πρωτίστως τις γυναίκες της Τουρκίας, στις οποίες η Γαλλία εκφράζει την αλληλεγγύη της», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Γερμανία: «Λάθος σήμα» προς την Ευρώπη και προς τις γυναίκες στην Τουρκία η αποχώρηση της Άγκυρας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, αναφέρει το υπ. Εξωτερικών

«Λάθος σήμα» προς την Ευρώπη, αλλά κυρίως προς τις γυναίκες στην Τουρκία, χαρακτηρίζει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών την έξοδο της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν παρουσίασε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες ένα σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο ασχολείται και με την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας κατά των γυναικών. Η καταγγελία μιας σημαντικής σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για αυτό το θέμα θέτει το ερώτημα, πόσο σοβαρά εννοεί η Τουρκία τους στόχους που εξαγγέλθηκαν στο σχέδιο δράσης. Είναι σαφές: Ούτε πολιτιστικές, θρησκευτικές ή άλλου είδους εθνικές παραδόσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα προκειμένου να αγνοηθεί η βία κατά των γυναικών», αναφέρει εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε δήλωσή της.

Μ. Βαρβιτσιώτης: Μια ακόμη οπισθοδρόμηση η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Μια ακόμη οπισθοδρόμηση χαρακτηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης την απόφαση της Τουρκίας να αποχωρήσει από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.
"H απόφαση της Άγκυρας να αποχωρήσει από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών αποτελεί μια ακόμη οπισθοδρόμηση σε ό,τι αφορά τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα", αναφέρει ο κ. Βαρβιτσιώτης σε ανάρτησή του στο twitter. "Η Τουρκία στέλνει λάθος μήνυμα και προς τις γυναίκες και προς την Ευρώπη".

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φρεγάτες: Τα «δώρα» των μνηστήρων στην Ελλάδα– Τι μας δίνουν για να πάρουν το πακέτο των 5 δισ. Ευρώ