ΚΟΣΜΟΣ

Κλυδωνίζεται η τουρκική οικονομία: Πιθανά capital controls και άλλα μέτρα στο «τραπέζι»

Κλυδωνίζεται η τουρκική οικονομία: Πιθανά capital controls και άλλα μέτρα στο «τραπέζι»
AP

Η Τουρκία ενδεχομένως να επαναφέρει μια σειρά από παλαιότερες στρατηγικές για να υπερασπιστεί την λίρα αφού ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντικατέστησε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας: Σύμφωνα με το Reuters, μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται όρια στις συμβάσεις ανταλλαγής νομισμάτων, παρεμβάσεις από κρατικές τράπεζες και ακόμα και capital controls.

Η αιφνιδιαστική απόφαση του Ερντογάν να αποπέμψει τον Νατζί Αγκμπάλ και να τον αντικαταστήσει με τον Σαχάπ Καβτσίογλου, ομοϊδεάτη του ως προς τα επιτόκια (είναι και οι δυο επικριτές των υψηλών επιτοκίων), προκάλεσε πτώση του νομίσματος μέχρι και 15% τη Δευτέρα.

Αν και ο υπουργός Οικονομικών, Λουτφί Ελβάν, είπε πως η Τουρκία θα εξακολουθούσε να τηρεί τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και της ελεύθερα κυμαινόμενης ισοτιμίας, αναλυτές εκτιμούν πως η κυβέρνηση μάλλον θα επιστρέψει σε λιγότερο «ορθόδοξες» επιλογές, που χρησιμοποιούνταν πριν ο Αγκμπάλ αυξήσει τα επιτόκια για να προστατέψει τη λίρα και τα μειούμενα αποθέματα ξένου συναλλάγματος.

Πολλοί υποδεικνύουν τις παρεμβάσεις στην αγορά που λάμβαναν χώρα όσο ήταν υπουργός Οικονομικών ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος παραιτήθηκε όταν ανέλαβε καθήκοντα ο Αγκμπάλ τον Νοέμβριο.

Κρατικές τράπεζες έχουν πουλήσει περίπου 130 δισ. δολάρια για να σταθεροποιήσουν τη λίρα τα τελευταία δύο χρόνια, με την υποστήριξη swaps από την κεντρική τράπεζα. Ως αποτέλεσμα, το ξένο συνάλλαγμα της κεντρικής τράπεζας μειώθηκε κατά τα ¾ πέρυσι, στα 11 δισ. δολάρια.

Ωστόσο αν τα αποθέματα δεν μπορούν να αναπληρωθούν και η λίρα συνεχίζει να πέφτει, υπάρχει ο κίνδυνος κρίσης, κάτι που αφήνει μικρά περιθώρια.

Οι υποχρεώσεις πληρωμών εξωτερικού χρέους της Τουρκίας ανέρχονται περίπου στα 8 δισ. δολάρια αυτόν τον μήνα, και θα είναι λίγο υψηλότερα τον Ιούνιο, δείχνουν τα δεδομένα της κεντρικής τράπεζας.

Η Goldman Sachs εκτιμά πως μια «ταχεία προσαρμογή» μπορεί να είναι απαραίτητη, καθώς οι αγορές θα είναι όλο και λιγότερο πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματα. Όπως προβλέπει, οι παρεμβάσεις θα αρχίσουν ξανά καθώς αυξάνεται η πίεση στη λίρα.

Η Citigroup εκτιμά ωστόσο πως ο κίνδυνος μιας αθέτησης πληρωμών πιθανότατα θα πείσει τις τουρκικές αρχές να αποφύγουν πολύ ανορθόδοξα βήματα που μπορεί να αποθάρρυναν ακόμα περισσότερο τους επενδυτές. Όπως είπε ο Φίνιξ Κέιλεν, αναλυτής της Societe Generale, «αναμένουμε μια επιστροφή στο καθεστώς ‘μαλακών’ capital controls που επικράτησαν κατά τη θητεία του Μπεράτ Αλμπαϊράκ».

Εάν η κεντρική τράπεζα προβεί σε χαλάρωση, με τα επιτόκια να κατεβαίνουν κάτω από το 19%, όπως προβλέπουν κάποιοι αναλυτές, οι αρμόδιες αρχές θα έπρεπε να επιβάλουν πιο αυστηρά όρια στις συμβάσεις ανταλλαγής νομισμάτων των τραπεζών, προκειμένου να συγκρατήσουν τις εκροές και να μειώσουν το κόστος του «σορταρίσματος» της λίρας.

Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν πως η Τουρκία στο τέλος θα αναγκαστεί να επιβάλει capital controls, περιλαμβανομένων περιορισμών στις τοπικές αγορές ξένων συναλλαγμάτων. Παρόλα αυτά, ο Νουρετίν Τσανικλί, υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος ΑΚΡ, είπε τη Δευτέρα πως τα capital controls είναι «κόκκινη γραμμή» που δεν πρέπει να παραβιαστεί.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίταξη: «Φύλλα πορείας» σε 206 γιατρούς για τη «μάχη» με τον κορονοϊό - Η διαδικασία