ΚΟΣΜΟΣ

Facebook: Διαρροή στοιχείων μισού δισ. χρηστών, με 617.722 Έλληνες- Δείτε αν είστε ανάμεσά τους

Facebook: Διαρροή στοιχείων μισού δισ. χρηστών, με 617.722 Έλληνες- Δείτε αν είστε ανάμεσά τους
AP

Στοιχεία μισού δισεκατομμυρίου χρηστών του Facebook διέρρευσαν το Σαββατοκύριακο στο Διαδίκτυο, με τον «βασιλιά» των κοινωνικών δικτύων να φαίνεται να εμπλέκεται άθελά του σε ένα νέο σκάνδαλο προσωπικών δεδομένων.

Η εν λόγω βάση δεδομένων θεωρείται πως περιλαμβάνει ένα μείγμα ονομάτων προφίλ του Facebook, αριθμών τηλεφώνου, τοποθεσιών και άλλων στοιχείων για πάνω από 530 εκατ. χρήστες.

Το Facebook υποστηρίζει ότι τα δεδομένα αυτά είναι παλιά, από μια διαρροή που είχε γίνει γνωστή το 2019, ωστόσο η ιρλανδική Data Protection Commission (DPC) ανακοίνωσε πως διερευνά την υπόθεση για να διαπιστώσει εάν ισχύει όντως αυτό.

Σημειώνεται πως η εν λόγω αρχή έχει κρίσιμο ρόλο σε τέτοιες έρευνες, καθώς τα κεντρικά του Facebook είναι στο Δουβλίνο.

Η νέα αυτή διαρροή φαίνεται να περιλαμβάνει το σύνολο της βάσης δεδομένων από την προηγούμενη, για την οποία το Facebook είχε πει ότι την είχε βρει και επιδιορθώσει πάνω από ενάμιση χρόνο πριν. Ωστόσο το dataset αυτό αναρτήθηκε σε ένα φόρουμ για χάκερ, καθιστώντας το έτσι ευρύτερα διαθέσιμο.

Στη διαρροή αυτή περιλαμβάνονται 533 εκατομμύρια χρήστες σε 106 χώρες, σύμφωνα με ερευνητές που εξέτασαν τα δεδομένα. Ο ερευνητής Αλόν Γκαλ, της εταιρείας κυβερνοασφαλείας Hudson Rock, ανέβασε στο Twitter σειρά αναρτήσεων με screenshots από το ανέβασμα του dataset στην ιστοσελίδα. Σε αυτά υπάρχει λίστα με τις χώρες και τους επηρεαζόμενους χρήστες, με την Ελλάδα να έχει 617.722 και την Κύπρο 152.321.

Σημειώνεται πως δεν είναι όλα τα δεδομένα διαθέσιμα για όλους τους χρήστες, μα η μεγάλη έκταση της διαρροής έχει προκαλέσει ανησυχία σε ειδικούς κυβερνοασφαλείας.

Αν και δεν έχει γίνει γνωστό αν το Facebook θα ετοιμάσει κάποιο εργαλείο για να μπορεί να ελεγχθεί κατά πόσον ο λογαριασμός κάποιου είναι μεταξύ αυτών που επηρεάστηκαν, ωστόσο για όσους θέλουν να εξετάσουν το ενδεχόμενο αυτό με τα παρόντα διαθέσιμα μέσα και δεδομένα, υπάρχει η ιστοσελίδα haveibeenpwned.com, όπου μπορείτε να βάλετε το email σας και να ενημερωθείτε εάν βρίσκεται γενικότερα σε κάποια από τις διαρροές που έχουν λάβει χώρα κατά καιρούς.

Πάντως, όπως σημειώνει το CNN, από τα 533 εκατ. λογαριασμούς του Facebook που επηρεάστηκαν, μόνο 2,5 εκατ. εξ αυτών περιελάμβαναν emails στα κλεμμένα δεδομένα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Για πόσο καιρό παρέχει ανοσία το εμβόλιο - Φόβος για τις ομοιότητες με την γρίπη