ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: O FDA δίνει «πράσινο φως» στα rapid test για τους ασυμπτωματικούς

Κορονοϊός: O FDA δίνει «πράσινο φως» στα rapid test για τους ασυμπτωματικούς

Έγκριση από τον FDA διαφόρων rapid test τα οποία βρίσκουν τους ασυμπτωματικούς φορείς του κορονοϊού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φαρμάκων στις ΗΠΑ έχει εγκρίνει διάφορα rapid test για τον κορονοϊο με στόχο τον εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων της λοίμωξης COVID-19, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν, είτε κατ’ οίκον (OTC test over-the-counter), είτε σε φαρμακείο (POC tests point-of-care).

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ)(https://mdimop.gr/covid19/) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Ο διαδοχικός έλεγχος για τον ιό με πολλαπλά τεστ περιλαμβάνει τον έλεγχο του ίδιου ατόμου σειριακά, καθώς η ασυμπτωματική λοίμωξη μπορεί να μην ανακαλυφθεί πάντα με ένα μοναδικό τεστ. Ο έλεγχος αυτός είναι σημαντικός για να εκτιμηθεί η εξέλιξη της πανδημίας σε μία χώρα, ειδικά όσο άρονται τα μέτρα προφύλαξης, σχολεία, εργασιακοί χώροι, και χώροι διασκέδασης ανοίγουν ξανά και επανέρχεται η κανονικότητα. Η έγκριση αυτών των τεστ είναι πρωτοποριακή και πολύ σημαντική για το πεδίο του μαζικού ελέγχου.

Ο FDA έχει εγκρίνει τρία τουλάχιστον τεστ είτε συνταγογραφούμενα είτε μη, τα οποία είχαν ως τώρα έγκριση για συμπτωματικά άτομα, και για το μαζικό «screening» ασυμπτωματικών φορέων του ιού.

Η θέση των συγκεκριμένων τεστ είναι πολύ σημαντική με την επερχόμενη άρση των μέτρων κυρίως σε εργασιακά περιβάλλοντα και σχολικούς χώρους, όπου οι ασυμπτωματικοί φορείς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μαζικά κρούσματα COVID-19 λόγω του συγχρωτισμού. Τα τεστ αυτά τόσο τα OTC όσο και τα POC έχουν πολύ υψηλή ευαισθησία για την ανίχνευση των μολυσματικών ατόμων και λειτουργούν πολύ αποτελεσματικά για τον προσδιορισμό των ασυμπτωματικών ατόμων. Ο στόχος αυτών των τεστ είναι να μειώσουν τη διασπορά του ιού με την σταδιακή επαναφορά της κανονικότητας και της άρσης των μέτρων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Τι είναι ο σχηματισμός τύπου «Π» που αναμένεται σήμερα - Πού περιμένουμε λασποβροχές