ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙ ΗΠΑ αυξάνουν τα στρατεύματά τους στη Γερμανία εν μέσω των εντάσεων με τη Ρωσία

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας με τη Γερμανίδα ομόλογό του
AP

Οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τις δυνάμεις τους στη Γερμανία εν μέσω των πρόσφατων εντάσεων με τη Ρωσία για την Ουκρανία, εγκαταλείποντας τα σχέδια του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για απόσυρση περίπου 12.000 από τους 36.000 στρατιώτες που διατηρούν στη χώρα.  

«Ενημέρωσα την υπουργό για την πρόθεσή μας να εγκαταστήσουμε μόνιμα επιπλέον 500 Αμερικανούς στρατιωτικούς στην περιοχή του Βισμπάντεν από το φθινόπωρο» είπε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, σε συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Ανεγκρέτ Κραμπ- Καρενμπάουερ, στο Βερολίνο.

Τον προηγούμενο Ιούνιο ο Τραμπ είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να μειώσει τα αμερικανικά στρατεύματα στη Γερμανία κατά περίπου το 1/3, λέγοντας πως το Βερολίνο εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ ενώ δεν καλύπτει τις οικονομικές του υποχρεώσεις στο ΝΑΤΟ.

Ο Όστιν, ο οποίος είχε υπηρετήσει στη Γερμανία ως νεαρός αξιωματικός και είπε πως είχε ωραίες αναμνήσεις από εκείνη την εποχή, κινήθηκε σε εντελώς διαφορετικό πλαίσιο, ευχαριστώντας το Βερολίνο για τη συμμετοχή του σε αποστολές του ΝΑΤΟ όπως στο Αφγανιστάν και για τα βήματα που κάνει ως προς την αύξηση των αμυντικών δαπανών.

«Πραγματικά εκτιμώ αυτά που φέρνετε. Δεν μου διαφεύγει πως μοιραζόμαστε αξίες, και ότι είστε πολύ αφοσιωμένος εταίρος» είπε, με την Κραμπ- Καρενμπάουερ να επιδοκιμάζει την απόφαση για αποστολή στρατευμάτων ως ένα πολύ ενθαρρυντικό σήμα.

Όπως σημειώνει το Reuters, ο Όστιν απέφυγε ερωτήσεις σχετικά με το αν η ανάπτυξη επιπλέον στρατευμάτων θα έπρεπε να εκληφθεί ως μήνυμα στη Ρωσία, εν μέσω των ανανεωμένων εντάσεων για την Ουκρανία, μα υπογράμμισε τη στρατιωτική αξία που έχει για το ΝΑΤΟ να υπάρχουν περισσότερες χερσαίες δυνάμεις στην Ευρώπη.

Οι δυνάμεις αυτές, είπε, θα ενισχύσουν την αποτρεπτική ισχύ και την άμυνα, και θα «επαυξήσουν τις υπάρχουσες δυνατότητές μας ως προς το να αποτρέψουμε μια σύγκρουση και, αν καταστεί απαραίτητο, να πολεμήσουμε και να νικήσουμε».

Η Δύση εκφράζει ανησυχίες τις τελευταίες εβδομάδες για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανικά ΜΜΕ: Γιατί έπρεπε να πεθάνει ο Καραϊβάζ - Σχετίζεται η δολοφονία με το οργανωμένο έγκλημα;