ΚΟΣΜΟΣ

«Πυριτιδαποθήκη»: Αλληλοκατηγορίες και υψηλοί τόνοι μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας για την Ουκρανία

Κρίση στην Ουκρανία
Φωτογραφία αρχείου
AP

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να βάλει τέλος στην ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας και στην υποστήριξη των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονμπάς κατά την διάρκεια συνάντησής του με τον επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κούλεμπα πριν από την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της Ατλαντικής Συμμαχίας. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κούλεμπα βρίσκεται εκτάκτως στις Βρυξέλλες, μία ημέρα αφού το Κίεβο κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι αγνοεί τα αιτήματα για συνομιλίες ανάμεσα στους προέδρους των δύο χωρών σχετικά με τις ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ συνέρχονται μέσω τηλεδιάσκεψης με θέμα την Ουκρανία και το Αφγανιστάν, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα της Ατλαντικής Συμμαχίας και με την φυσική παρουσία των Αμερικανών υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Οστιν αντίστοιχα.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος θα συναντηθεί το απόγευμα στις Βρυξέλλες με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, κάλεσε το ΝΑΤΟ να μην αφεθεί να αιφνιδιαστεί από την Ρωσία και να προσφέρει την συγκεκριμένη υποστήριξή του προς την Ουκρανία.

Χθες, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ότι οι συνομιλίες στην έδρα του ΝΑΤΟ θα έχουν ως θέμα «την πρακτική υποστήριξη που μπορεί να εξασφαλίσει η Ουκρανία σε περίπτωση μεγάλης πολεμικής κλιμάκωσης».

«Πρέπει να αποφευχθεί το σφάλμα που διαπράχθηκε το 2014, όταν η Ρωσία πραγματοποίησε ταχεία επιχείρηση στο Ντονμπάς και την Κριμαία, την στιγμή που μεγάλο μέρος των δυτικών δυνάμεων σκεφτόταν πώς να αντιδράσει», προειδοποίησε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών. «Με την Ρωσία , τίποτε δεν μπορεί να αποκλεισθεί».

Η Ουκρανία φοβάται ότι το Κρεμλίνο αναζητεί πρόσχημα για να επιτεθεί εναντίον της. Το Κίεβο κατηγορεί την Ρωσία ότι έχει συγκεντρώσει δυνάμεις 80.000 στρατιωτών στα ανατολικά της σύνορα και την Κριμαία, που προσαρτήθηκε από την Μόσχα το 2014, μετά την ανάληψη της εξουσίας από φιλοδυτική ηγεσία στο Κίεβο.

Μόσχα: ΝΑΤΟ και ΗΠΑ κινδυνεύουν να μετατρέψουν την Ουκρανία σε «πυριτιδαποθήκη»

Παράλληλα η Μόσχα προειδοποίησε το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για τον κίνδυνο να μετατρέψουν την Ουκρανία σε «πυριτιδαποθήκη» με την υποστήριξή τους προς την ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων του Κιέβου.

«Ο όγκος της (στρατιωτικής) βοήθειας αυξάνεται. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ μετατρέπουν ενσυνειδήτως την Ουκρανία σε πυριτιδαποθήκη», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων και επέμεινε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να επέμβει για να υποστηρίξει τους υπηκόους της, την ώρα που η Μόσχα έχει διανείμει εκατοντάδες χιλιάδες ρωσικά διαβατήρια σε κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας, διαψεύδοντας παράλληλα κάθε πολιτική ή στρατιωτική υποστήριξη προς τους αυτονομιστές.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να εγγυηθούμε την ασφάλειά μας και την ασφάλεια των πολιτών μας, όπου και αν βρίσκονται. Όμως η ευθύνη για την υποθετική αυτή επιδείνωση της κατάστασης θα ανήκει στο Κίεβο και στους δυτικούς προστάτες του», πρόσθεσε ο Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ εξήγησε επίσης σήμερα ότι η Ατλαντική Συμμαχία, και όχι η Μόσχα, θα αποφασίσει εάν η Ουκρανία θα ενταχθεί στο μέλλον στο ΝΑΤΟ.

«Οι 30 σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα αποφασίσουν αν η Ουκρανία είναι έτοιμη για ένταξη, Κανείς άλλος δεν έχει το δικαίωμα να προσπαθήσει να αναμειχθεί στην διαδικασία αυτή», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ απευθυνόμενος προς την Μόσχα κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών.

«Η Ρωσία προσπαθεί τώρα να επανασυγκροτήσει κάποιο είδος σφαίρας επιρροής , όπου θα επιχειρήσει να αποφασίζει τι κάνουν οι γειτονικές χώρες», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ στην Κυψέλη: Έγκυος η γυναίκα που καταγγέλλει επίθεση με καυστικό υγρό