ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Η απόσταση ασφαλείας και το «κόλπο» της…αναπνοής του σκόρδου

Κορονοϊός: Η απόσταση ασφαλείας και το «κόλπο» της…αναπνοής του σκόρδου

Η τήρηση αποστάσεων είναι ένα από τα βασικά μέτρα προστασίας έναντι του κορονοϊού και της νόσου Covid-19 που αυτός προκαλεί. Μαζί με το τακτικό πλύσιμο των χεριών και τη χρήση μάσκας συμπληρώνει το τρίπτυχο των «όπλων» που έχουμε στα χέρια μας για την αναχαίτιση της πανδημίας, εκτός φυσικά από τον εμβολιασμό.

Ποια είναι όμως η ενδεδειγμένη απόσταση που πρέπει να κρατάμε ο ένας από τον άλλο; Η απόσταση ασφαλείας ανάμεσα σε δύο άτομα έχει οριστεί στα 1,5 με 2 μέτρα (περίπου όσο η έκταση των χεριών ενός ενήλικα) κατά τη συναναστροφή με όσους δεν ανήκουν στο στενό οικογενειακό περιβάλλον.

Για να βοηθήσει ακόμη περισσότερο στην…εμπέδωση της ιδανικής απόστασης ο Δρ Τζούλιαν Τανγκ σύμβουλος ιολόγος στο Leicester Royal Infirmary και συγγραφέας μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση British Medical Journal (BMJ) λέει ότι για να μείνουμε ασφαλείς πρέπει να κρατάμε ο ένας από τον άλλο τόση απόσταση όταν ο άνθρωπος που βρίσκεται απέναντί μας…έχει καταναλώσει σκόρδο.

«Όταν μιλάτε σε έναν φίλο ή αναπνέετε τον ίδιο αέρα ενώ ακούτε τον φίλο σας να μιλάει, αυτό ονομάζεται…απόσταση αναπνοής σκόρδου. Επομένως, αν μπορείτε να μυρίσετε το μεσημεριανό γεύμα του φίλου σας, εισπνέετε μέρος αυτού του αέρα, καθώς και κάθε ιό που εισπνέεται μαζί του» λέει.


Η έμφαση που συχνά δίνουμε στα μέτρα δεν ειναι σωστή. Μιλώντας στο Sky News, είπε χαρακτηριστικά «Το μήνυμα: χέρια, μασκα, αποστάσεις στην ουσία θα έπρεπε να είναι αποστάσεις , αποστάσεις, χέρια ». Ο ιός αυτός μεταδίδεται σε απόσταση συνομιλίας, εντός δηλαδή του ενός μέτρου.

Οι μάσκες είναι απαραίτητες, οι αποστάσεις είναι απαραίτητες αλλά η πιθανότητα αερομεταφερόμενης μετάδοσης σε εσωτερικούς χώρους είναι πολύ υψηλή, και αυτό μπορεί να βελτιωθεί μόνο με εξαερισμό, προσθέτει.

Η Βρετανική Ιατρική Ένωση (BMA) δήλωσε ότι η κυβέρνηση είχε διαβιβάσει σαφώς το μήνυμα «χέρια, πρόσωπο, διάστημα», αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα για να προωθηθεί η σημασία του καθαρού αέρα. Οι παμπ, τα μπαρ και τα εστιατόρια, οι χώροι εργασίας και οι άλλοι δημόσιοι χώροι θα πρέπει να έχουν εξαερισμό καθώς ανοίγουν ξανά στη Βρετανία, επαναλαμβάνουν οι ειδικοί του BMA.


Ένα άρθρο στην επιθεώρηση BMJ τονίζει εκ νεου τη σημασία της αερομεταφερόμενης μετάδοσης του SARS-CoV-2. Οι συγγραφείς, του από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ, το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου Napier και τo Iνστιτούτο Virginia Tech στις ΗΠΑ, δήλωσαν ότι «τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για ώρες».


«Οι άνθρωποι είναι πολύ πιο πιθανό να μολυνθούν σε ένα δωμάτιο με παράθυρα που δεν μπορούν να ανοίξουν ή δεν διαθέτουν σύστημα εξαερισμού» τονίζουν.
Το άρθρο συνεχίζει «Είναι πλέον σαφές ότι o κορονοϊός μεταδίδεται κυρίως μεταξύ ατόμων σε κοντινή απόσταση μέσω της εισπνοής. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πραγματοποιείται μετάδοση μέσω επαφής με επιφάνειες ή ότι οι διαδρομές μεγαλύτερης εμβέλειας δεν είναι επικίνδυνες, αλλά αυτές οι διαδρομές μετάδοσης είναι λιγότερο σημαντικές κατά τη διάρκεια σύντομων καθημερινών αλληλεπιδράσεων κατά τη συνήθη απόσταση συνομιλίας 1 μέτρου».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πρίγκιπας Φίλιππος: Πόλεμος για τις στολές στην κηδεια- Έξαλλη η βασίλισσα Ελισάβετ