ΚΟΣΜΟΣ

Σλοβενία - Κορονοϊός: Έπειτα από μήνες κλεισίματος, η χώρα ανοίγει ξανά τους υπαίθριους χώρους

Σλοβενία - Κορονοϊός: Έπειτα από μήνες κλεισίματος, η χώρα ανοίγει ξανά τους υπαίθριους χώρους

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσειςΟι Σλοβένοι ανακάλυψαν ξανά τη χαρά να πίνουν τον καπουτσίνο τους σε υπαίθριο χώρο, αψηφώντας το κρύο και τη βροχή, προσπαθώντας να επωφεληθούν από μια χαλάρωση των υγειονομικών περιορισμών στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας μετά τη μείωση των μολύνσεων από την Covid-19.

"Με το που ανοίξαμε, είδαμε να έρχονται οι τακτικοί μας πελάτες", δήλωσε με ικανοποίηση ο διευθυντής ενός καφέ της τουριστικής ακτής, στο λιμάνι του Κόπερ, που είχε κατεβάσει ρολά από τον Οκτώβριο.

"Αυτό που μας έλειπε κυρίως ήταν οι συζητήσεις", δήλωσε ο Ντάβιντ Ντέλφαρ, την ώρα που τοποθετούσε τα τραπέζια, τα οποία είχε το δικαίωμα, κατ ' εξαίρεση, να επεκτείνει πέρα από τη συνήθη περίμετρό τους.

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ο τομέας της εστίασης είναι οκτώ μήνες κλειστός στη Σλοβενία, μια χώρα δύο εκατομμυρίων κατοίκων, που συγκαταλέγεται σε αυτές με τα περισσότερα θύματα από την Covid-19 στην ΕΕ.

Τέσσερις από δώδεκα περιφέρειες, ανάμεσά τους η πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα, διατηρούν ωστόσο τα αυστηρά μέτρα για κλειστά καταστήματα και συνεχίζουν να περιορίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία.

Ωστόσο οι συγκεντρώσεις έως 100 ατόμων επιτρέπονται στο εξής, με σεβασμό στους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι η απαγόρευσή τους παραβίαζε το δικαίωμα της έκφρασης.

Με 200 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους και περισσότερους από 4.160 θανάτους που συνδέονται με την Covid-19 από τον Μάρτιο του 2020, η Σλοβενία πληρώνει βαρύ τίμημα στην πανδημία.

"Το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος κυριαρχεί τώρα", δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπεύθυνος του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Τιάσα Ζόχαρ Κρέτνικ.

Νωρίτερα τον Απρίλιο, η χώρα είχε ξανανοίξει τα καταστήματα και τα σχολεία μετά τη μερική καραντίνα το Πάσχα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού.

Αλλού στη Ευρώπη, η Ελβετία χαλάρωσε επίσης σήμερα τα μέτρα της κατά της Covid, ανοίγοντας ξανά τις αθλητικές αίθουσες, τους εξωτερικούς χώρους των καφέ και των εστιατορίων και τους κινηματογράφους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θεμιστοκλέους: Για ποιές ηλικίες ανοίγουν τα ραντεβού εμβολιασμών στις 21 και τις 24 Απριλίου