ΚΟΣΜΟΣ

«Λεονταρισμοί» Ερντογάν για γενοκτονία Αρμενίων: «Λάθος» των ΗΠΑ, να ανακαλέσουν την αναγνώριση

Ερντογάν
AP

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τη λύπη του για τον «καταστροφικό αντίκτυπο», όπως τον χαρακτήρισε, της αναγνώρισης από τις ΗΠΑ της γενοκτονίας των Αρμενίων. 

Η παραδοσιακή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την ημέρα μνήμης στις 24 Απριλίου ανέφερε το Σάββατο για πρώτη φορά τη λέξη «γενοκτονία». «Οι Αμερικανοί τιμούν όλους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία η οποία άρχισε σαν σήμερα πριν από 106 χρόνια», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Αυτά τα ζητήματα αποφασίζονται από ιστορικούς όχι από πολιτικούς», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, συμπληρώνοντας αιχμηρά ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέπτη.

Ο Ερντογάν κάλεσε την Ουάσινγκτον να πάρει πίσω την ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας την «λάθος βήμα».

O Tούρκος πρόεδρος κάλεσε τις αρχές των ΗΠΑ να έρθουν στην Τουρκία και να «επιθεωρήσουν τα στοιχεία μας για το 1915».

«Εγώ μιλώ με βάση τα στοιχεία, αντίθετα με τον Μπάιντεν. Έχουμε πάνω από ένα εκατομμύριο έγγραφα σε σχέση με τα γεγονότα του 1915 στα αρχεία μας. Αναρωτιέμαι πόσα έγγραφα έχουν οι ΗΠΑ» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος συνέχισε στο ίδιο πλαίσιο, προβαίνοντας σε διαστρεβλώσεις των γεγονότων γύρω από τη γενοκτονία: «Αρμενικές συμμορίες, τουλάχιστον 150.000 - 300.000 άτομα, έκαναν σφαγές στην τουρκική επικράτεια. Ως εκ τούτου, συνεργάστηκαν με τις ρωσικές δυνάμεις για να πολεμήσουν εναντίον μας. Οι τουρκικές αρχές πήραν προληπτικά μέτρα».

«Η στάση της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει. Τα γεγονότα του 1915 μπορούν να φωτιστούν μόνο από ιστορικούς, όχι πολιτικούς. Δεν έχουμε λάβει ακόμα απάντηση από τους ομολόγους μας στην πρότασή μας για δημιουργία μιας κοινής ιστορικής επιτροπής, αν και έχουμε εγγυηθεί να διατηρήσουμε ανοιχτά τα αρχεία μας» είπε σχετικά.

«Η προκατειλημμένη δήλωση του προέδρου Μπάιντεν των ΗΠΑ για τα γεγονότα του 1915 είναι καταστροφική για τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας- ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι η δήλωση του κ. Μπάιντεν οφειλόταν στην πίεση από ακραίες αρμενικές φιγούρες» πρόσθεσε.

«Η μετεγκατάσταση των Αρμενίων ήταν εντός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όχι απέλαση σε άλλη χώρα. Δόθηκε χρονικό περιθώριο μιας εβδομάδας για να προετοιμαστούν και αυτοί που είχαν λόγο εξαιρέθηκαν από τη μετεγκατάσταση» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στα «εγκλήματα των ΗΠΑ», μεταξύ των οποίων το Βιετνάμ, οι ατομικές βόμβες στην Ιαπωνία κ.α., υποστηρίζοντας πως υπάρχουν πολλά περιστατικά στην ιστορία των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «γενοκτονίες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-Sputnik-Anadolu- Daily Sabah

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκική NAVTEX: Δεσμεύουν περιοχές στην καρδιά του Αιγαίου για άσκηση έρευνας και διάσωσης