ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Καραγιάννης στο Newsbomb.gr: Σοκ στην Τουρκία η στάση Μπάιντεν - Γιατί αναφέρθηκε η Κωνσταντινούπολη

turkey-usa
«Mεγαλώνει το ψυχολογικό χάσμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον», αναφέρει στο Newsbomb.gr ο διακεκριμένος καθηγητής.
AP Images

Ο Μάνος Καραγιάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Αμυντικών Σπουδών του King’s College London και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αναλύει στο Newsbomb.gr τις εξελίξεις στις σχέσεις ΤουρκίαςΗΠΑ μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Τι σημαίνουν όσα διαδραματίζονται για την Ελλάδα και γιατί η δήλωση Μπάιντεν περιλάμβανε τον όριο «Constantiople» αντί για «Istanbul».

Το πρώτο θέμα σε όλο τον πλανήτη είναι εδώ και 24 ώρες η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Η επίσημη δήλωση του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Τουρκία, με τις σχέσεις των δυο χωρών να είναι πλέον σε οριακό σημείο.

Πέρα από αυτό, υπήρξε και η λεπτομέρεια της αναφοράς της Κωνσταντινούπολης όχι σαν «Istanbul» αλλά σαν «Constantinople», που προκάλεσε πολλές εντυπώσεις και διαφορετικές ερμηνείες.

Το Newsbomb.gr ζήτησε από τον Μάνο Καραγιάννη, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Αμυντικών Σπουδών του King’s College London και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, να αναλύσει τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται ανάμεσα σε Άγκυρα και Ουάσινγκτον, αλλά και πώς μπορεί να επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις.

Ο διακεκριμένος καθηγητής έδωσε τις απαντήσεις που αναζητούν οι περισσότεροι μετά τα τελευταία γεγονότα, ενώ αποκρυπτογραφεί και το γιατί ο Τζο Μπάιντεν και ο Λευκός Οίκος επέλεξαν να γίνει η διαφορετική αναφορά στην Κωνσταντινούπολη. Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Καραγιάννη:

Τι σημαίνει για τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας η επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει συνολικά τις διεθνείς εξελίξεις;

«Η Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων θα επηρεάσει αρνητικά τις διμερείς σχέσεις, αφού μεγαλώνει το ψυχολογικό χάσμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον. Ταυτόχρονα, ο Μπάιντεν στέλνει ένα μήνυμα προς όλες τις ανελεύθερες δημοκρατίες-τύπου Τουρκίας, ότι το ζήτημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής».

Συνυπολογίζοντας την κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας, η εξέλιξη αυτή μπορεί να φέρει μια ακόμα πιο «επιθετική» πολιτική από την Άγκυρα στην ευρύτερη περιοχή;

«Η απόφαση προκαλεί σοκ στο τουρκικό πολιτικό σύστημα, διότι τοποθετεί την Τουρκία ως διάδοχο κράτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο ειδώλιο του κατηγορούμενου. Το άνοιγμα του «ξεχασμένου» Αρμενικού Ζητήματος είναι πιθανόν να επιτείνει τη διαδικασία αυτονόμησης της Τουρκίας από τη Δύση. Η Άγκυρα μπορεί να επιδιώξει μια ακόμα στενότερη συνεργασία με τη Μόσχα, το Πεκίνο ή την Τεχεράνη, δηλαδή τους μεγαλύτερους γεωπολιτικούς αντιπάλους των Αμερικανών».

Ο Μάνος Καραγιάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Αμυντικών Σπουδών του King’s College London και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από πιθανή αλλαγή στις σχέσεις των Αμερικανών με την Τουρκία και τι «όφελος» μπορεί να έχει σε επίπεδο διπλωματίας/εξωτερικής πολιτικής;

«Η Ελλάδα θα κερδίσει από την ένταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις μόνο αν διεκδικήσει ένα νέο γεωπολιτικό ρόλο στην περιοχή. Με άλλα λόγια, η ελληνική διπλωματία πρέπει να πάρει ένα υπολογισμένο ρίσκο και να προσπαθήσει να αποκομίσει συγκεκριμένα οφέλη από τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι και αλλιώς, η σχέση μας με την Τουρκία δεν πρόκειται να εξομαλυνθεί σύντομα».

Σχετικά με τη χρησιμοποίηση του όρου «Constantinople» αντί για «Istanbul» στο επίσημο κείμενο που δημοσιεύτηκε από τον Λευκό Οίκο. Θεωρείτε ότι έγινε με συγκεκριμένη κατεύθυνση; Είναι «τρικ» για να μπορούν οι ΗΠΑ να ισχυριστούν ότι δεν αναφέρονται στη σύγχρονη Τουρκία αλλά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία που έκανε τις σφαγές Αρμενίων ή ισχυροποιεί την αντίθεση των ΗΠΑ με την Άγκυρα;

«Πολλές ερμηνείες μπορούν να δοθούν για τη χρήση του συγκεκριμένου όρου. Μία από αυτές αφορά στο χρονικό πλαίσιο που διαφοροποιεί, υποτίθεται, την Τουρκία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το επίσημο όνομα της πόλης όμως άλλαξε το 1930, επομένως δεν φαίνεται να ευσταθεί αυτή η ερμηνεία. Θα τολμήσω να δώσω μια διαφορετική ερμηνεία. Η Ουάσινγκτον πάντα στήριζε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως αλλά τα τελευταία χρόνια η προσπάθεια άρχισε να εντατικοποιείται. Δεν είναι τυχαίο ότι ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο συναντήθηκε πριν από λίγους μήνες με τον Πατριάρχη χωρίς να δει τον Τούρκο ομόλογο του. Αν έχω δίκιο, τότε υπάρχει και ένα άλλο μήνυμα προς το καθεστώς Ερντογάν: Η Αμερική θα προστατεύσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο από τις κακόβουλες προθέσεις του τουρκικού κράτους»!

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Το «πλήγμα» Μπάιντεν σε Ερντογάν: Τι σημαίνει η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων- Γιατί τώρα