ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Νέες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του προηγμένου διηπειρωτικού πυραύλου Sarmat

Sarmat
AP

H Ρωσία θα πραγματοποιήσει τρεις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του προηγμένου διηπειρωτικού πυραύλου Sarmat (RS-28) φέτος, ανέφεραν στο ρωσικό πρακτορείο TASS πηγές της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας και κοντά στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας.  

«Τρεις εκτοξεύσεις του ICBM Sarmat θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των δοκιμών ανάπτυξης πτήσης το 2021» είπε μία εξ αυτών των πηγών.

«Η πρώτη εκτόξευση του ICBM Sarmat εντός του πλαισίου των δοκιμών έχει προγραμματιστεί για το τρίτο τρίμηνο του 2021, και ένα πεδίο στον χώρο δοκιμών Κούρα στην Καμτσάτκα θα είναι στόχος» ανέφερε άλλη πηγή.

Οι πηγές ανέφεραν στο TASS πως και οι τρεις εκτοξεύσεις θα γίνονταν από ένα σιλό στο διαστημικό κέντρο Πλεσέτσκ στη βορειοδυτική Ρωσία. Ένας από αυτούς τους πυραύλους κατά πιθανότητα θα εκτοξευτεί σε «μέγιστη εμβέλεια», όπως μετέδωσε το TASS.

Ο πρώτος εξοπλισμένος με τον πύραυλο στρατιωτικός σχηματισμός αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία στο τέλος του 2022, ανέφεραν οι πηγές αυτές. «Το υπουργείο Άμυνας ήδη αγοράζει πυραύλους σειριακής παραγωγής» είπε μία εκ των πηγών.

Ο Sarmat προορίζεται να αντικαταστήσει τους πυραύλους R-36M2 Voevoda, που είναι σε υπηρεσία από τη δεκαετία του 1970. Κάποια από τα χαρακτηριστικά του έχουν δημοσιευτεί: Ο πύραυλος έχει βάρος 208,1 τόνους, το φορτίο του είναι κοντά στους 10 τόνους και το καύσιμο είναι στους 178 τόνους. Η εμβέλεια του πυραύλου είναι 18.000 χλμ.

Ο πύραυλος αυτός προορίζεται να υπερνικά τα υπάρχοντα συστήματα αεράμυνας, χάρη στις υψηλές ταχύτητές του και τη δυνατότητα να ακολουθεί απρόβλεπτες πορείες. Σύμφωνα με το TASS, μπορεί να προσεγγίσει στόχους από κατευθύνσεις που δεν είχαν προβλεφθεί για σκοπούς αναχαίτισης, ενώ είναι ικανός να φέρει πολλαπλές κεφαλές/ οχήματα επανεισόδου, μεταξύ των οποίων τα πολυηχητικά (hypersonic) Avangard.

Με πληροφορίες από TASS

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νύχτα τρόμου για πασίγνωστη Ελληνίδα τραγουδίστρια - Τη λήστεψαν και τη βασάνισαν