ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Τι βγάζουν οι κάλπες της «Σούπερ Πέμπτης» - Ο πονοκέφαλος του δημοψηφίσματος στη Σκωτία

Βρετανία: Τι βγάζουν οι κάλπες της «Σούπερ Πέμπτης» - Ο πονοκέφαλος του δημοψηφίσματος στη Σκωτία

Συνεχίζεται η καταμέτρηση για τα αποτελέσματα της «Σούπερ Πέμπτης» της σημαντικότερης εκλογικής αναμέτρησης για το Μπόρις Τζόνσον από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα. Οι πολίτες κλήθηκαν να ψηφίσουν το νέο δήμαρχο και τα 25 μέλη του δημοτικού συμβουλίου του μητροπολιτικού δήμου του Λονδίνου, καθώς και περίπου 5.000 θέσεις δημοτικών συμβούλων σε 143 δήμους. Εκτός από τη μάχη του Λονδίνου, το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην Σκωτία και την αναζωπύρωση της συζήτησης για το δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης, το δεύτερο από το 2014. Η πληρης εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει, σε όλη τη Βρετανία αύριο, πιθανότατα και τη Δευτέρα.

Μετά από έναν χρόνο καθυστέρησης λόγω πανδημίας άνοιξαν την περασμένη Πέμπτη, οι κάλπες για πολλές εκλογικές αναμετρήσεις στο Λονδίνο και άλλες περιφέρειες της Αγγλίας, όπως επίσης την Ουαλία και τη Σκωτία, σε μία αναμέτρηση που θα χρησιμεύσει ως βαρόμετρο για την κυβέρνηση Τζόνσον.

Οι εκλογικές αρχές κάλεσαν τους ψηφοφόρους να προσέλθουν με δίκο τους στυλό, ενώ υπήρχε και η δυνατότητα ταχυδρομικής ψήφου, διαδικασία που διευκόλυνε όσους ήταν επιφυλακτικοί λόγω κορονοϊού.

Οι Συντηρητικοί στη Βρετανία κατάφεραν να γυρίσουν την έδρα στο Χάρτλπουλ, προπύργιο των Εργατικών εδώ και σχεδόν 60 χρόνια, με τους τελευταίους να διατηρούν την έδρα του Σένεντ στην Ουαλία. Οι Τόρις διατήρησαν και επέκτειναν την πρωτοκαθεδρία τους έναντι του βασικού κομματικού τους αντιπάλου ανά τη βρετανική επικράτεια, με τον ηγέτη των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Κιρ Στάρμερ να δηλώνει «απογοητευμένος» από το αποτέλεσμα . Υποσχέθηκε ωστόσο στους ψηφοφόρους του κόμματος ότι θα εργαστεί ώστε να οικοδομηθεί και πάλι η εμπιστοσύνη των πολιτών.

Συνολικά, σύμφωνα με τον Guardian, έξι εξέχουσες προσωπικότητες των Εργατικών έχασαν τις θέσεις τους στα βόρεια και στα κεντρικά της χώρας, αν και κατέγραψαν και κάποιες νίκες οπως στο Λίβερπουλ, όπου η Εργατική Τζοάν Άντερσον έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα στο τιμόνι βρετανικής μεγαλούπολης.

Η μάχη του Λονδίνου

Σύμφωνα με το ΒΒC η μάχη στη βρετανική πρωτεύουσα δεν έχει ακόμη κριθεί και δίνεται ψήφο με ψήφο, όλα δείχνουν ωστόσο ότι η επανεκλογή του Σαντίκ Καν δεν απειλείται.

Ο υποστηριζόμενος από τους Εργατικούς Σαντίκ Καν προηγείται κατά 25.000 ψήφους του Συντηρητικού αντιπάλου του, Σον Μπέιλι.

Η καταμέτρηση στην πρωτεύουσα συνεχιζόταν σήμερα το πρωί, με 7 από τις 14 εκλογικές περιφέρειες να έχουν αναφέρει πλήρη αποτελέσματα πλήρως.

Νίκη της Στέρτζεον στην Σκωτία δείχνουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα

Την ίδια ώρα, οι κάλπες στη Σκωτία δείχνουν πρωτοκαθεδρία για το SNP και τη Νίκολα Στέρτζεον – για τέταρτη συνεχόμενη θητεία- χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιη ακόμη η αυτοδυναμία που όπως δήλωσε η απερχόμενη πρωθυπουργός «κρέμεται από μία γραμμή». Το το κόμμα που έχει υποσχεθεί νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας κερδίζει δύο έδρες από τους Συντηρητικούς, με την Στέρτζεον να δηλώνει «συγκρατημένα αισιόδοξη» για περισσότερες τέτοιες ανατροπές.

«Αισθάνομαι εξαιρετικά ευτυχής και αισιόδοξη πως είμαστε καθ’ οδόν για μια τέταρτη εκλογική νίκη και έχουμε την ευκαιρία να σχηματίσουμε ξανά κυβέρνηση» είπε η Στέρτζεον προσπαθώντας να υποβαθμίσει την πιθανότητα να μην αγγίζει το κόμμα της την αυτοδυναμία.

Ωστόσο, η Σκωτσέζα πολιτικός δήλωσε πως αμέσως μετά τις εκλογές θα ξεκινήσει δουλειά για να περιορίσει τις συνέπειες του κορονοϊού στη χώρα και στη συνέχεια θα θα δώσει στον λαό την ευκαιρία να αποφασίσει για το μέλλον. Ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε ότι θα απορρίψει οποιαδήποτε κίνηση για τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Οι αναλυτές λένε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες πίσω από την επιτυχία των Τόρις στις τοπικές εκλογές στην Αγγλία, όπως το Brexit, η επιτυχία της διάθεσης εμβολίων, αλλά και το ιστορικό επιτυχίας των Συντηρητικών στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άρση μέτρων: Η Ελλάδα… ανοίγει! Το χρονοδιάγραμμα για πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό, αγορά