ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Μαρτυρία γιατρού στο Newsbomb.gr - «Η ζωή και ο θάνατος για εμάς είναι το ίδιο πράγμα»

Γάζα: Μαρτυρία γιατρού στο Newsbomb.gr - «Η ζωή και ο θάνατος για εμάς είναι το ίδιο πράγμα»

Ο Παλαιστίνιος γιατρός Ελσάμι Σαλάχ απο τη φλεγόμενη Γάζα μιλάει αποκλειστικά στο Νewsbomb.gr για τις δραματικές ώρες που περνούν οι κάτοικοι της περιοχής τα τελευταία 24ωρα. Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί και οι εκατοντάδες τραυματίες που άφησαν πίσω, «γονατίζουν» τα νοσοκομεία που λειτουργούσαν ήδη σε ασφυκτικό πλαίσιο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Άλλη μία νύχτα τρόμου πέρασαν οι κάτοικοι στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η κατάσταση είναι πλέον δραματική, όπως περιγράφει στο Νewsbomb Παλαιστίνιος γιατρός Ελσάμι Σαλάχ που πριν από μερικές δεκαετίες σπούδασε Ιατρική στην Πάτρα.

«Όλη τη νύχτα ο ισραηλινός στρατός βομβάρδιζε τα σπίτια των ανθρώπων» λέει. Και μας στέλνει αποκλειστικές φωτογραφίες από βομβαρδισμένα κτίρια και ανθρώπους που εκτός απο τους αγαπημένους τους θρηνούν και τους κόπους μίας ολόκληρης ζωής.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα υπήρξαν πληροφορίες ότι οι Ισραηλινοί ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση, ώρες μετά ωστόσο ο ισραηλινός στρατός ανακάλεσε επικαλούμενος «πρόβλημα επικοινωνίας».

Τι ακριβώς συνέβη τον ρωτάμε. «160 ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη σφυροκοπούν την περιοχή, 45 τεθωρακισμένα οχήματα έχουν πάρει θέση στα σύνορα» περιγράφει.

Και ο απολογισμός μεγαλώνει διαρκώς. «Οι νεκροί έχουν φτάσει τους 115. Ανάμεσά τους 27 παιδιά και 17 γυναίκες. Οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 600» λέει.

Ο Ελσάμι Σαλάχ είναι γενικός παθολόγος και ρευματολόγος στο Εuropean Gaza Hospital, ένα από τα 14 συνολικά νοσοκομεία που έχει η Λωρίδα της Γάζας.

Ο ίδιος παρακολουθεί ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Μιλάμε λίγο πριν ξεκινήσει και πάλι την Οδύσσεια της διαδρομής προς το νοσοκομείο. Συνεχίζει να δουλεύει, οι ασθενείς του τον περιμένουν και στο νοσοκομείο,όπου βοηθάει με όποιο άλλο τρόπο μπορεί.

«Χθες πήγα στο νοσοκομείο με δικό μου αμάξι και κόντεψα να πεθάνω αλλά ευτυχώς είμαι ακόμη ζωντανός και σε λίγη ώρα θα ξαναπάω στο νοσοκομείο. Ξέρετε, έχουμε ασθενείς που έχουν μολυνθεί από κορονοϊό και μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση χρειάζονται επείγουσα νοσηλεία. Για εμάς η ζωή και ο θάνατος συνυπάρχουν κάθε ώρα κάθε λεπτό, αλλά αντέχουμε ακόμη» λέει.

Ο ίδιος και η οικογένειά του, η σύζυγος και τα 4 παιδιά του, δύο αγόρια και δύο κορίτσια έχουν κλειστεί στο σπίτι τους.

Αυτοί που μένουν στα σύνορα ωστόσο λέει έχουν πλέον εγκαταλείψει τα σπίτια τους. «Οι άμαχοι, οικογένειες ολόκληρες, γυναίκες και παιδιά έχουν βρει καταφύγιο στα σχολεία της υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA)» μας εξηγεί, όπως συμβαίνει κάθε φορά που οι Ισραηλινοί σφυροκοπούν τη Γάζα.

O Ελσάμι Σαλάχ μιλάει άψογα ελληνικά. Για μία ακόμη φορά τα πράγματα στη Γάζα είναι εξαιρετικά δύσκολα, λέει. «Δεν κάναμε κάτι για να περνάμε αυτή τη δοκιμασία. Για να ξαναχτίσουμε τα κτίρια και τις υποδομές που ισοπεδώθηκαν θα περάσουν χρόνια. Όμως και αυτή τη φορά θα αντέξουμε. Οι κάτοικοι της Γάζας είναι δυνατοί» τονίζει.

Και κλείνει το τηλέφωνο, με την εξής φράση : «Συγγνώμη τώρα, πρέπει να φύγω για τη δουλειά. Όταν γυρίσω θα σου στείλω φωτογραφίες από το νοσοκομείο...»

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. σαρώνει σήματα τηλεφώνων – Το προφίλ των δολοφόνων