ΚΟΣΜΟΣ

«Παζάρια» για τους S-400 προσπαθεί να κάνει η Τουρκία: Τους κρατάει, μα στέλνει πίσω Ρώσους ειδικούς

S-400
AP

Τις προσπάθειες για «παζάρια» σχετικά με τους S-400 συνεχίζει η Τουρκία, υποστηρίζοντας πως θα στείλει πίσω στη χώρα τους τους Ρώσους ειδικούς που επιβλέπουν τα συστήματα, τα οποία αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα σημεία τριβής με τις ΗΠΑ- ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δεν θα εγκαταλείψει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας.

Τα εν λόγω σχόλια έγιναν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Ελλάδα, εν όψει της σχεδιαζόμενης συνάντησης του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στα μέσα του Ιουνίου.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, υποδεικνύουν ότι η Άγκυρα είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί σε έναν βαθμό απέναντι στις απαιτήσεις των ΗΠΑ, που ζητούν να εγκαταλείψει πλήρως το ρωσικό σύστημα. Σημειώνεται πως, μεταξύ άλλων, η Ουάσινγκτον έχει διαμηνύσει στην Τουρκία πως θα έπρεπε να λάβει τέλος η παρουσία του ρωσικού προσωπικού στη χώρα που βοηθά στην εκπαίδευση και στη συναρμολόγηση των συστημάτων αεράμυνας.

Ωστόσο ο Τσαβούσογλου, ο οποίος είπε ότι το σύστημα θα ήταν υπό τουρκικό έλεγχο μετά την αποχώρηση των ειδικών, επανέλαβε ότι η Άγκυρα δεν θα έκανε πίσω ως προς την απαίτηση της Ουάσινγκτον να «ξεφορτωθεί» τους πυραύλους για να αρθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ.

«Οι S-400 θα είναι 100% υπό τον έλεγχό μας. Έχουμε στείλει πολλούς τεχνικούς για εκπαίδευση. Οι Ρώσοι στρατιωτικοί ειδικοί δεν θα παραμείνουν στην Τουρκία» είπε, προσθέτοντας ωστόσο πως «δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε τις εκκλήσεις από μια άλλη χώρα να ‘μην τους χρησιμοποιούμε’».

Ο Τούρκος ΥΠΕξ πρόσθεσε πως θα συναντούσε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είτε στην Ουάσινγκτον είτε στην Άγκυρα πριν τη συνάντηση των ηγετών.

Στο μεταξύ, η Γουέντι Σέρμαν, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, είπε σε συνέντευξή της στο CNN Turk πως οι ΗΠΑ είχαν προτείνει στην Τουρκία εναλλακτική στους S-400, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.

Με πληροφορίες από Bloomberg, TASS

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Λέκκας στο Newsbomb.gr για σεισμό στην Ελασσόνα: Περιμένουμε κι άλλη δραστηριότητα από το ίδιο ρήγμα