ΚΟΣΜΟΣ

Καλιφόρνια: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω καύσωνα - Η χειρότερη ξηρασία εδώ και αιώνες

Καλιφόρνια: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω καύσωνα - Η χειρότερη ξηρασία εδώ και αιώνες

Οι επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, αγγίζοντας μέχρι και τους 49° βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές, επιδεινώνοντας τις ήδη δραματικές συνθήκες ξηρασίας και αυξάνοντας τον κίνδυνο νέων πυρκαγιών.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται οι δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες από την πρωτοφανή ζέστη.

Ο καύσωνας είναι αισθητός σε μεγάλο μέρος της Γιούτα, μαζί με τη νότια και την κεντρική Καλιφόρνια, τη Νεβάδα και την Αριζόνα.

Οι αρχές καλούν τους πολίτες να μείνουν μέσα σε κλιματιζόμενες αίθουσες και να αποφύγουν τον ήλιο, ιδιαίτερα τις ώρες της μεγάλης ηλιοφάνειας.

Οι κάτοικοι της Καλιφόρνια καλούνται επίσης να εξοικονομήσουν ενέργεια κατά τις ώρες αιχμής, καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να παραμείνουν στο «κόκκινο» τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή.

Ο κυβερνήτης Gavin Newsom είπε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία ισχύει έως τις 23:59 (τοπική ώρα) το Σάββατο έχει στόχο «να μειώσει την πίεση στις υποδομές και να αυξήσει την ενεργειακή ικανότητα»

Οι προειδοποιήσεις αφορούν περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ.

Στο Εθνικό Πάρκο της Κοιλάδας του Θανάτου στην Καλιφόρνια, ένα από τα πιο θερμά σημεία στον κόσμο, το θερμόμετρο άγγιξε την Πέμπτη τους 54 βαθμούς Κελσίου.

Το κύμα καύσωνα πλήττει τις ΗΠΑ, μια εβδομάδα πριν από την επίσημη έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο.

Το φαινόμενο αναμένεται να επιδεινώσει την ξηρασία που έχει στεγνώσει ποτάμια και δεξαμενές. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι πολιτείες στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ θα πρέπει να προετοιμαστούν για τα χειρότερα.

«Τα κύματα ζέστης επιδεινώνονται στη Δυτική Ακτή επειδή το έδαφος είναι τόσο ξηρό» λόγω της πρωτοφανούς και παρατεταμένης ξηρασίας, δήλωσε στο Associated Press, ο Park Williams, επιστήμονας αρμόδιος για το κλιμα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

«Θα μπορούσαμε να έχουμε δύο, τρία, τέσσερα, πέντε κύματα θερμότητας πριν από το τέλος του καλοκαιριού».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Οι «άγνωστες» σκηνές στο σπίτι του φονικού - Τι έκανε ο πιλότος