ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Παγκόσμιος συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα -Οι ειδικοί εξηγούν πόσο μπορεί να επηρεάσει

Μετάλλαξη Δέλτα
AP PHOTOS

Παγκόσμια ανησυχία επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα» - Οι ειδικοί εξετάζουν πως εξελίσσεται η μετάλλαξη

Παγκόσμιος υγειονομικός συναγερμός έχει σημάνει εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία δημιουργεί έντονη ανησυχία και πλήθος ερωτημάτων, αναφορικά με την ραγδαία εξάπλωσή της.

Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα αριθμό ρεκόρ θανάτων, 144 θύματα μέσα σε 24ωρες, ενώ η χώρα πλήττεται από την παραλλαγή Δέλτα. Σε ολόκληρη τη Ρωσία οι νεκροί ανήλθαν στους 599.

Στο Σίδνεϊ, σε ισχύ τέθηκαν νέα αυστηρά μέτρα για να περιοριστεί η έξαρση νέων κρουσμάτων η οποία προκλήθηκε από την μετάλλαξη.

Στο Ισραήλ ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τις 5 Μαΐου. Πρόκειται για 1.147 ενεργά κρούσματα.

Την ίδια ώρα ο ΠΟΥ συστήνει στους πλήρως εμβολιασμένους τη χρήση μάσκας και την τήρηση όλων των προληπτικών μέτρων, καθώς το πολύ μολυσματικό στέλεχος «Δέλτα» διασπείρεται γρήγορα ανά τον κόσμο.

Η παραλλαγή Δέλτα, η οποία ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο στην Ινδία, είναι πλέον παρούσα σε τουλάχιστον 85 χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η Πορτογαλία ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ που ανακοίνωσε ότι η εν λόγω παραλλαγή είναι πλέον κυρίαρχη στην επικράτειά της.

Το ίδιο συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νότια Αφρική, ενώ στη Γαλλία η μετάλλαξη Δέλτα αντιπροσωπεύει αυτή τη στιγμή το 9% έως 10% των νέων μολύνσεων.

Αν δεν υπήρχε η παραλλαγή Δέλτα το τέταρτο κύμα θα ήταν πιο ήπιο, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των Ειδικών Αθανάσιος Τσακρής.

Πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει προκαλέσει ανησυχία και οι ειδικοί παρατηρούν την περίπτωση της Βρετανίας, που είχε προηγηθεί στο ξέσπασμα και των προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας.

Οι ειδικοί εξετάζουν πως εξελίσσεται η μετάλλαξη και κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει τις νοσηλείες και τη θνητότητα.

Ο κ. Τσακρης τόνισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα μειώνει έστω και σε μικρό βαθμό την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ειδικά για όσους έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση.

Για την απόφαση να μην είναι πλέον υποχρεωτικές οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, εξήγησε ότι ελήφθη γιατί το τρίτο κύμα κορονοϊού βρίσκεται σε αποδρομή στην Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι οι πολίτες πρέπει φορούν σωστά της μάσκες και όχι ως αξεσουάρ καθωσπρεπισμού.

Τάχθηκε υπέρ των λεγόμενων προνομίων για τους εμβολιασμένους πολίτες λέγοντας ότι θα βοηθήσει στην προσπάθεια εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

Στο ερώτημα εάν είναι εφαρμόσιμο να ελέγχεται ο εμβολιασμός πολιτών κατά την είσοδό τους σε έναν χώρο απάντησε ότι και στο εξωτερικό υπάρχουν χώρες που ζητούν τεστ για την είσοδο σε καταστήματα.

Παράλληλα, για την πιθανότητα ενός τέταρτου κύματος πανδημίας το φθινόπωρο εξαιτίας και της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού, έκανε λόγο ο Νίκος Καπραβέλος διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Τόνισε ότι σε περίπτωση τέταρτου κύματος τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο με την ινδική μετάλλαξη να έχει επικρατήσει και με το 50% ανεμβολίαστους δεν θα μιλάμε για υγειονομική κρίση αλλά «θα έχουμε καταστροφή».

Ο κ. Καπραβέλος πρόσθεσε ότι όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου έχουν υψηλότατη προστασία έναντι σοβαρής νόσου και θνητότητας αλλά όχι νόσηση.

«Νοσούν αλλά δεν σέρνονται στα νοσοκομεία» τόνισε ο επιστήμονας και πρόσθεσε ότι με τις μεταλλάξεις και οι εμβολιασμένοι μπορούν να διασπείρουν τον ιό.

Προειδοποίησε ότι η μετάλλαξη Δέλτα προσβάλλει περισσότερο και τα παιδιά και σε Ισραήλ και Αμερική μιλούν για εμβολιασμούς σε παιδιά άνω των 12 ετών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 236 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 18 θάνατοι σε 24 ώρες, 231 οι διασωληνωμένοι