ΚΟΣΜΟΣ

Σε πύρινο κλοιό η Τουρκία: Η κυβέρνηση υποψιάζεται εμπρησμούς σε τουριστικές περιοχές

Φωτιές στην Τουρκία- υποψίες για εμπρησμούς
Φωτιές στην Τουρκία- υποψίες για εμπρησμούς
AP

Πολλαπλές πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη σε τρεις επαρχίες στην Τουρκία, οι οποίες ξέσπασαν η μία μετά την άλλη σε μία ημέρα.

Υποψίες για σειρά εμπρηστικών ενεργειών έχουν προκαλέσει στην τουρκική κυβέρνηση πυρκαγιές οι οποίες ξέσπασαν η μία μετά την άλλη σε τρεις επαρχίες της χώρας μέσα σε μία ημέρα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τρεις νεκρούς.

Οι φωτιές ξέσπασαν σχεδόν διαδοχικά στο μεσογειακό τμήμα της χώρας, από την Αττάλεια ως τα Άδανα και τη Μερσίνη. Όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, οι φωτιές άρχισαν την Τετάρτη, απειλώντας κατοικημένες περιοχές. Η σχεδόν διαδοχική τους φύση έχει προκαλέσει υποψίες πως ίσως να προέκυψαν μετά από συντονισμένες εμπρηστικές ενέργειες.

Χειρότερη εξ αυτών θεωρείται αυτή στη Μαναβγκάτ, πόλη στην Αττάλεια που αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Η φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης σε τέσσερα διαφορετικά σημεία της πόλης, που περιτριγυρίζονταν από δάση. Δεν έφτασε στο κέντρο της πόλης, μα επηρέασε τα γύρω χωριά: 18 χωριά και γειτονιές εκκενώθηκαν, ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν πως 62 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν για εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πυρκαγιά, και οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν πως 122 άνθρωποι «επηρεάστηκαν» από τις φωτιές, ενώ 58 νοσηλεύονταν ακόμα.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε την Τετάρτη πως θα δοθεί όλη η απαραίτητη στήριξη στους πολίτες, προσθέτοντας πως έχει αρχίσει έρευνα για το ζήτημα. Ο Μουχιτίν Μπότσεκ, δήμαρχος της Αττάλειας, υπαινίχθηκε από πλευράς του πως οι φωτιές ήταν «ύποπτες», καθώς άρχισαν σε τέσσερα διαφορετικά σημεία την ίδια στιγμή. Ο Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, είπε την Πέμπτη πως οι αρχές εκκίνησαν «εκτενείς έρευνες» για τα αίτια.

Το υπουργείο Γεωργίας και Δασών ανακοίνωσε την Πέμπτη το πρωί πως η φωτιά ήταν σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο. Σημειώνεται πως άλλη μία φωτιά είχε ξεσπάσει το βράδυ της Τετάρτης στην γειτονική πόλη Ακσεκί. Η φωτιά αυτή, σύμφωνα με αναφορές, καίει ακόμα.

Φωτιά ξέσπασε επίσης και στη Μαρμαρίδα, δημοφιλή τουριστικό προορισμό δυτικά της Αττάλειας, αν και αρκετά μικρότερη από αυτήν στο Μαναβγκάτ. Μερικές ώρες αργότερα, μία ακόμα εκδηλώθηκε στο Μποντρούμ (Αλικαρνασσός), επίσης δημοφιλές τουριστικό θέρετρο.

Αλλού, δασική πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Κοζάν στα Άδανα το βράδυ της Τετάρτης, με την κατάσταση να γίνεται πιο δύσκολη λόγω των ισχυρών ανέμων. Οι πυροσβέστες έδιναν σκληρή μάχη μέχρι τις πρώτες πρωινές της Πέμπτης, ενώ επτά χωριά χρειάστηκε να εκκενωθούν. Πάλι στα Άδανα, φωτιά ξέσπασε σε δάσος στο Αλαντάγ, με αποτέλεσμα να γίνουν εκκενώσεις περιοχών.

Στη Μερσίνη εκδηλώθηκαν πυρκαγιές σε πευκοδάση την Τετάρτη, κοντά σε δύο πόλεις (Aydıncık, Bozyazı), ενώ άλλη μία ξέσπασε τις πρώτες πρωινές στην περιοχή Σιλιφκέ.

Με πληροφορίες από Daily Sabah, Hurriyet Daily News

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός από το ECDC: Στο «πορτοκαλί» σχεδόν όλη η Ελλάδα - «Κόκκινη» ξανά η Κρήτη