ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικές εκλογές: Οι πολίτες ψήφισαν αλλαγή - Το τέλος της εποχής του «μεγάλου συνασπισμού»

O Όλαφ Σολτς
O Όλαφ Σολτς
ΑΡ

Γερμανικές εκλογές: Οι Γερμανοί ψηφοφόροι άλλαξαν το πολιτικό τοπίο της χώρας. Και έδειξαν ότι κουράστηκαν με τους αμοιβαίους συμβιβασμούς της παραδοσιακής συγκυβέρνησης του CDU/CSU με το SPD. Ρυθμιστές στο μετεκλογικό τοπίο τα μικρότερα κόμματα.

Η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί στη Γερμανία καλείται να αντιμετωπίσει τις νέες μεγάλες προκλήσεις, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η ψηφιοποίηση και ο απαραίτητος εκσυγχρονισμός της χώρας.

Η συνεργασία των «μεγάλων» με τα μικρότερα κόμματα είναι απαραίτητη. Σε όλους τους πιθανούς συνασπισμούς, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) θα έχουν σίγουρα λόγο. Τίποτα δεν θα λειτουργήσει χωρίς αυτούς - και αυτό είναι καλό, σχολιάζει η Deutsche Welle

Τα αποτελέσματα

Με όλες τις ψήφους να έχουν καταμετρηθεί από τις εφορευτικές επιτροπές, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αναδεικνύονται νικητές των εκλογών στη Γερμανία μπροστά από τη συντηρητική παράταξη της απερχόμενης καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), σύμφωνα με τον ιστότοπο της εθνικής εκλογικής επιτροπής.

Το SPD συγκεντρώνει το 25,7% των ψήφων, το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ τα CDU/CSU έλαβαν 24,1% (–8,9% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές), σημείωσαν με άλλα λόγια τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία τους, έπειτα από 16 χρόνια στην κυβέρνηση.

Οι Πράσινοι καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό από ιδρύσεως του κόμματος, εξασφαλίζουν το 14,8% των ψήφων και αναδεικνύονται σε τρίτη δύναμη της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής.

Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) βελτιώνει τη θέση του, συγκεντρώνοντας το 11,5% των ψήφων. Το ξενοφοβικό, ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πέφτει από την τρίτη στην πέμπτη θέση, με το 10,3% των ψήφων. Το κόμμα «Η Αριστερά» πέφτει στο 4,9%.

Οι Πράσινοι θα κάνουν σκληρές διαπραγματεύσεις

Ο μεγάλος αριθμός ψήφων που πήρε το Κόμμα των Πρασίνων δείχνει ξεκάθαρα ότι οι Γερμανοί ψηφοφόροι ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή. Με βάση αυτό το αποτέλεσμα, οι Πράσινοι θα προχωρήσουν σε συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης με μεγάλη αυτοπεποίθηση. Το ενισχυμένο ποσοστό που έλαβαν δίνει ώθηση στις απαιτήσεις τους.

Ωστόσο, η Γερμανία είναι ίσως λιγότερο έτοιμη για αλλαγή από ό, τι ήλπιζαν οι Πράσινοι, μαζί με την υποψήφια καγκελάριο Αναλένα Μπέρμποκ. Ειδικά - όπως δείχνουν και τα αποτελέσματα - όταν αυτή η αλλαγή στοιχίζει σε χρήματα.

Το FDP παίρνει τον λόγο

Όλα δείχνουν οτι ο σχηματισμός κυβέρνησης χωρίς το νεοφιλελεύθερο FDP θα είναι σχεδόν αδύνατος. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες βλέπουν τον εαυτό τους ως τους μεγάλους ρυθμιστές και θα μπορούσαν να τορπιλίσουν τις επιθυμίες των Πράσινων.

Όπλο τους η εμπιστοσύνη τους στην αγορά, την ψηφιοποίηση και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Τάσσονται υπέρ της προστασίας του κλίματος, αλλά χωρίς αυξήσεις φόρων. Το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει κάτι τέτοιο είναι κάτι που θα πρέπει να εξηγήσουν στις αρχικές συνομιλίες για την συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού.

Το CDU/CSU οδεύει στην αντιπολίτευση

Αυτό που προέκυψε με σαφήνεια είναι το μέγεθος της ήττας των Συντηρητικών. Παρόλο που το CDU/CSU έχασε λιγότερες ψήφους από ό, τι είχαν προβλέψει πολλές δημοσκοπήσεις, η πτώση από από τις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές είναι δραματική. Ο υποψήφιος καγκελάριος του CDU, Άρμιν Λάσετ, δεν μπόρεσε να πείσει τους ψηφοφόρους, παρά τις επιτυχίες που κατέγραψε ως πρωθυπουργός του πολυπληθέστερου γερμανικού κρατιδίου, της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Η υποστήριξη για το αδελφό κόμμα τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU) επίσης μειώθηκε. Μοιάζει με το χειρότερο εκλογικό τους αποτέλεσμα από το 1949. Μετά από 16 χρόνια στην κυβέρνηση, η λεγόμενη «Ένωση» του CDU και του CSU είναι πλέν ώριμη για την αντιπολίτευση.

Η επιλογή «Τζαμάικα»

Φυσικά, το CDU/CSU θα δοκιμάσει ό, τι περνά από το χέρι του για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση-έναν επονομαζόμενο «συνασπισμό Τζαμάικα» (από το μαύρο, το πράσινο και το κίτρινο, τα χρώματα που έχει η σημαία της χώρας της Καραϊβικής). Πιθανό σενάριο μία συμμαχία ανάμεσα στο CDU/CSU τους Πράσινους και το FDP.

Είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο, παρά το γεγονός ότι οι συντηρητικοί είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα. Τρεις φορές τις τελευταίες δεκαετίες ο καγκελάριος δεν ήταν μέλος του ισχυρότερου κόμματος στο γερμανικό κοινοβούλιο. Ο καθοριστικός παράγοντας σε αυτή την περίπτωση είναι ποιος μπορεί να συνεργαστεί για να σχηματίσει συνασπισμό με την πλειοψηφία.

Mέρκελ 2.0

Αυτή είναι η πρόκληση για τον Όλαφ Σολτς, ο οποίος οδήγησε το κεντροαριστερό SPD στη νίκη και το ανέδειξε το ισχυρότερο κόμμα σε αυτές τις εκλογές. Οι Σοσιαλδημοκράτες κατέγραψαν εντυπωσιακή στροφή, καθώς έπεσαν στο 12% στις δημοσκοπήσεις στην αρχή της εκστρατείας και επανέκαμψαν δυναμικά. Όλα αυτά χάρη στον Σολτς που κατάφερε να ανατρέψει τα πράγματα.

Το τι αντιπροσωπεύει προσωπικά και τι θεωρεί πραγματικά σημαντικό, δεν είναι ακόμη σαφές. Εμφανίζεται ως ένα είδος Merkel 2.0 - προβλέψιμος, πραγματιστής, χωρίς να κρύβει μεγάλες εκπλήξεις Γι’αυτό και φαίεται να αρέσει στους ψηφοφόρους.

Επιλογή «φανάρι»

Τώρα ο Σολτς πρέπει να δείξει τι είναι ικανός να κάνει. Αν θέλει να γίνει ο επόμενος Γερμανός καγκελάριος, θα πρέπει να ξεκινήσει γρήγορα διερευνητικές συνομιλίες συνασπισμού με τους Πράσινους και το FDP. Ένας κόκκινος, κίτρινος και πράσινος συνασπισμός «φανάρι» είναι ο στόχος του. Αλλά κάτι τέτοιο δεν θα είναι εύκολο.

Θα πρέπει να κάνει παραχωρήσεις στα μικρότερα κόμματα - είτε στις πολιτικές για το κλίμα είτε στη φορολογία. Το CDU, ωστόσο, θα επιχειρήσει ακριβώς το ίδιο πράγμα.
Το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο, αλλά οι ψηφοφόροι μίλησαν: Δεν θέλουν συνέχιση της πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ. Η δύναμη και η επιρροή των μεγάλων κομμάτων, του CDU και του SPD, έχουν συρρικνωθεί σημαντικά σε σύγκριση με τις προηγούμενες δεκαετίες.

Η γερμανική πολιτική έχει ήδη γίνει πιο πολύχρωμη. Αυτή είναι μια ευκαιρία να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα ζητήματα του μέλλοντος, με μία φιλική προς το κλίμα, σύγχρονη πολιτική.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι η Αριάδνη Γερασιμίδου που συγκλόνισε με το βίντεό της για τον καρκίνο

Κρήτη: Πώς έγινε η τραγωδία στον ΒΟΑΚ με τους δύο νεκρούς και τους τέσσερις τραυματίες - Εικόνες σοκ

Βασίλης Λεβέντης: Σταθερά κρίσιμη η κατάστασή του – Γιατί δεν είχε κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό