ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Πέθανε ο Αμπντούλ Καντίρ Χαν, ο «πατέρας» του πυρηνικού προγράμματος της χώρας

O Aμπντούλ Καντίρ Χαν
O Aμπντούλ Καντίρ Χαν
ΑΡ

Πέθανε ο πατέρας της ατομικής βόμβας του Πακιστάν, Αμπντούλ Καντίρ Χαν.

Ο Αμπντούλ Καντίρ Χαν, πατέρας της ατομικής βόμβας στο Πακιστάν και εθνικός ήρωας για τους θαυμαστές του, πέθανε σε ηλικία 85 ετών, μετέδωσε σήμερα το πακιστανικό εθνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο PTV.

Ο Πακιστανός πυρηνικός επιστήμονας, ο οποίος έχαιρε θαυμασμού επειδή έκανε το Πακιστάν την πρώτη ισλαμική πυρηνική δύναμη, αλλά κατηγορήθηκε για παράνομη διάδοση τεχνολογιών προς το Ιράν, την Βόρεια Κορέα και τη Λιβύη, πέθανε μετά την νοσηλεία του για προβλήματα στους πνεύμονες, όπως μετέδωσε το PTV. Σύμφωνα με πληροφορίες έφυγε απο τη ζωή μετά απο επιπλοκές του κορονοϊού.

Ο Χαν κατηγορήθηκε για παράνομη πώληση πυρηνικών μυστικών και είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό από το 2004, όταν ομολόγησε την ενοχή του στις κατηγορίες και έλαβε χάρη απο τον τότε πρόεδρο του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ.

Στη συνέχεια κατέθεσε με επιτυχία μήνυση κατά της κυβέρνησης του Πακιστάν στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ και αφέθηκε ελεύθερος στις 6 Φεβρουαρίου του 2009.

Στο Πακιστάν τον τιμούν για την ισορροπία που έφερε στην περιοχή της Νότιας Ασίας μετά τις πυρηνικές δοκιμές της Ινδίας. Ξεχώριζε τόσο για την επιστημονική του επάρκεια όσο και για τις δύσκολες διαπροσωπικές του σχέσεις.

Μετανάστης από την Ινδία που εγκαταστάθηκε στο Πακιστάν το 1951, ο Καν εκπαιδεύτηκε σε μεγάλα τεχνολογικά πανεπιστήμια της Δυτικής Ευρώπης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία «Αθηνά»: Βιβλική καταστροφή στη Β. Εύβοια - «Δεν έμεινε τίποτα όρθιο», λέει ο δήμαρχος

Σαββατοκύριακο ελευθερίας για εμβολιασμένους - Διχάζουν τους πολίτες τα μέτρα

Ακρίβεια: «Εκτόξευση» σε ενέργεια, καύσιμα, μεταφορές- Πού καταγράφονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις