ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «αήττητη» Φώφη Γεννηματά μπροστά στην κρισιμότερη μάχη της ζωής της

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά
INTIME / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Η Φώφη Γεννηματά δεν έχει χάσει κάποια από τις μάχες, που κλήθηκε να δώσει μέχρι σήμερα. Είτε ήταν πολιτική είτε ήταν προσωπική. Όλοι ευελπιστούν και εύχονται, να βγει νικήτρια και από την τελευταία σοβαρή περιπέτεια με την υγεία της.

Το ιατρικό ανακοινωθέν που βγήκε το απόγευμα της Τρίτης, «πάγωσε» το Κίνημα Αλλαγής και ολόκληρο το πολιτικό κόσμο της χώρας. «Η κ. Φ. Γεννηματά, Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., εισήχθη εκτάκτως εχθές το βράδυ με συμπτώματα ατελούς ειλεού. Μετά από εκτενείς εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση οφείλεται σε υποτροπή της βασικής της νόσου».

Λίγα λεπτά αργότερα, ακολούθησε και δήλωση της ίδιας, με την οποία ανακοίνωνε ότι αποσύρεται από τη κούρσα για την επανεκλογή της στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Το κύμα συμπαράστασης από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, αλλά και από τους απλούς πολίτες ήταν πρωτόγνωρο. Σίγουρα της έδωσε και ένα επιπλέον κίνητρο για να αντιμετωπίσει την ασθένεια της και να βγει νικήτρια από αυτή τη δύσκολη μάχη.

Όπως λένε όσοι τη γνωρίζουν, θα το κάνει. Άλλωστε, ποτέ δεν έχασε καμία αναμέτρηση, την οποία κλήθηκε να δώσει. Είτε πολιτική, είτε προσωπική. Η Φώφη Γεννηματά είναι αήττητη και όλοι ευελπιστούν ότι θα σαρώσει σε ακόμα ένα δύσκολο πεδίο.

ΠΑΣΟΚ… από κούνια

Με πατέρα τον Γιώργο Γεννηματά, η πολιτική πορεία που ακολούθησε δύσκολα μπορεί να μην είναι συνδεδεμένη με το ΠΑΣΟΚ. Το Κίνημα ιδρύθηκε όταν η Φώφη Γεννηματά ήταν μόλις 10 ετών και γιγαντώθηκε όταν ήταν στην εφηβεία της. Ο αείμνηστος συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, όταν περιόδευε ανά την Ελλάδα την είχε πάντα μαζί του, όταν μπορούσε.

Επομένως, η συνδικαλιστική πορεία της στο φοιτητικό κίνημα με τους νέους του ΠΑΣΟΚ, κάθε άλλο παρά έκπληξη ήταν. Και υπηρέτησε την παράταξη με κάθε τρόπο.

Ως βουλευτής, ως υπερνομάρχης, σε κυβερνητικά πόστα και τέλος ως πρόεδρος. Είναι ΠΑΣΟΚ από τα γεννοφάσκια της και δεν το εγκατέλειψε τις δύσκολες στιγμές.

Η Φώφη Γεννηματά με τον πατέρα της, τον αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά

«Όλοι Φώφη»

Στις εκλογές του 2000, πέρασε στη πρώτη γραμμή της πολιτικής ζωής του τόπου. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις δραματικές -ως προς την εξέλιξη- εκλογές του 2000, στην Ά Αθηνών. Στο Κοινοβούλιο δεν έμεινε για πολύ καιρό. Για την ακρίβεια, για λιγότερο από δύο χρόνια.

Το 2002, ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κάλεσε τη Φώφη Γεννηματά και της ανέθεσε ένα πολύ δύσκολο καθήκον. Να είναι υποψήφια για την -πρωτοεμφανιζόμενη- υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς.

Φώφη Γεννηματά - Κώστας Σημίτης

Εκείνη τη χρονιά, η Χαριλάου Τρικούπη βρίσκονταν ακριβώς στα μισά της τρίτης συνεχόμενης κυβερνητικής της θητείας. Το κυβερνών κόμμα βρίσκονταν ήδη σε πορεία φθοράς και η Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή επέλαυνε προς την εξουσία. Πέραν του πρακτικού ζητήματος, η νίκη στη μεγαλύτερη νομαρχία της χώρας ήταν και θέμα γοήτρου. Τόσο για το ΠΑΣΟΚ, όσο και για τη Νέα Δημοκρατία.

Απέναντι της είχε τον δημοσιογράφο Γιάννη Τζανετάκο. Ένα προεκλογικό σποτ του επιτελείου του, στο οποίο ο ίδιος παρουσιάζονταν ως τζιπ 4χ4 και η Φώφη Γεννηματά σαν ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης, θα μείνει στην ιστορία της πολιτικής επικοινωνίας ως μνημείο αποτυχημένης προσέγγισης. Στο τέλος, το «μικρό αυτοκινητάκι» σάρωσε το τζιπ και η Φώφη έγινε υπερνομάρχης.

Το σύνθημα «Όλοι Φώφη» που λάνσαρε εκείνη την εποχή ο Θέμος Αναστασιάδης, κυριαρχούσε στη πρωτεύουσα.

Το 2006 ξανακέρδισε με άνεση την υπερνομαρχία και όλα έδειχναν να πηγαίνουν πρίμα.

Η πρώτη μάχη με το καρκίνο

Το 2007 παραιτήθηκε από θέση της υπερνομάρχη για να είναι υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, με απόφαση του Αρείου Πάγου που εξέτασε τη νομιμότητα της υποψηφιότητάς της, η Γεννηματά αποκλείστηκε από την εκλογική διαδικασία λόγω κωλύματος, καθώς δεν μπορούσε να συμμετάσχει στις εκλογές κατά την προβλεπόμενη διάρκεια της θητείας της.

Το 2008, ούσα μόλις 43 ετών, διαγνώστηκε για πρώτη φορά με καρκίνο του μαστού. Χειρουργήθηκε στην Αθήνα, έκανε ειδική αγωγή στις ΗΠΑ και πολέμησε με τεράστια δύναμη την ασθένεια. Και δεν δίστασε ποτέ να μιλήσει γι αυτό το θέμα που απασχολεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Το αντιμετώπιζε πάντα με θάρρος και ανοιχτά.

«Το θέμα είναι να μπορείς να ζεις, να μη ζεις συνέχεια κάτω από τη σκιά και την αγωνία και τον φόβο. Αν ζεις με τον φόβο, αυτή δεν είναι ζωή, έχει νικηθεί στην πραγματικότητα, στην καθημερινότητά σου. Εγώ δεν έζησα ποτέ έτσι», είχε πει στη τηλεόραση του Alpha.

Στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Βγήκε νικήτρια από τον πρώτο γύρο. Πάντα όμως γνώριζε ότι ο αντίπαλος είναι ύπουλος και έπρεπε πάντα να είναι προσεκτική. Αυτό, όμως, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο για την ίδια. Από το 2009, οπότε και το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε στην εξουσία, υπηρέτησε από διάφορα πόστα στη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και αργότερα σε αυτή του Λουκά Παπαδήμου. Το ίδιο συνέβη και στη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, όπου υπήρξε αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας.

Οι εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, παραλίγο να οδηγήσουν το ΠΑΣΟΚ εκτός Βουλής. Τελικά, το πάλαι ποτέ κραταιό κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, έλαβε το 4.86% των ψήφων υπό την ηγεσία του Βαγγέλη Βενιζέλου, ο οποίος μερικούς μήνες μετά εγκατέλειψε την ηγεσία του.

Φώφη Γεννηματά - Ευάγγελος Βενιζέλος

Στις εσωκομματικές εκλογές που διεξήχθησαν, η Φώφη Γεννηματά κέρδισε από τον πρώτο γύρο, με ποσοστό 51.7%.

Ήταν η πρώτη γυναίκα αρχηγός σε αυτό που ονομάζουμε αστικό πολιτικό σύστημα, στην Ελλάδα. Είχε προηγηθεί 24 χρόνια νωρίτερα η Αλέκα Παπαρήγα (φυσικά το ΚΚΕ δεν εντάσσεται σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο) και η Μαρία Δαμανάκη στον Συνασπισμό (εντός ειδικών συνθηκών και με τον τότε ΣΥΝ πάλι να μην ανήκει ακριβώς στις αστικές πολιτικές δυνάμεις).

Η ανασύνταξη της παράταξης

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει υποκαταστήσει το ΠΑΣΟΚ ως ο μεγάλος παίχτης της Δημοκρατικής Παράταξης, το κόμμα της κινδύνευε ακόμα και με εξαΰλωση. Υπό αυτό το σκεπτικό, η Φώφη Γεννηματά προσπάθησε να συσπειρώσει όσες δυνάμεις του παλιού ΠΑΣΟΚ μπορούσε. Σε πρώτη φάση, έφερε ξανά κοντά της τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΚΙΔΗΣΟ, όπως και τη ΔΗΜΑΡ και δημιουργήθηκε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, που στη κιόλας εκλογική της παρουσία κατάφερε να αυξήσει ποσοστά της και να φτάσει στο 6.3%.

Το αποτέλεσμα αυτό δεν την ικανοποιούσε. Η Φώφη Γεννηματά ήθελε να δημιουργήσει μία παράταξη με όλες τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς, έναν νέο πολιτικό πόλο. Συνδυαστικά με τα τεράστια χρέη του ΠΑΣΟΚ που είχε κληρονομήσει από τους προκατόχους της, η απόφαση έμοιαζε μονόδρομος.

Έτσι, το 2017, μαζί με το Ποτάμι, οι δυνάμεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, έφτιαξαν το Κίνημα Αλλαγής.

Στις πρώτες εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού, συμμετείχαν 210.000 πολίτες. Επικράτησε στον δεύτερο γύρο του Νίκου Ανδρουλάκη και έγινε η πρώτη πρόεδρος του.

Λίγο αργότερα και με αφορμή τη «Συμφωνία των Πρεσπών» το Ποτάμι αποχώρησε από το ΚΙΝΑΛ. Η «σπορά», όμως, είχε μπει για τα καλά. Στις εκλογές του 2019, το κόμμα πήρε ποσοστό άνω του 8%. Η Φώφη τα είχε καταφέρει. Σε μία μέσα τετραετία, διπλασίασε τα ποσοστά που παρέλαβε. Είχε πετύχει ακόμα μία νίκη.

Σκληρή και ευαίσθητη

Όσοι τη γνωρίζουν καλά, μιλάνε για έναν πολύ ευαίσθητο άνθρωπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μία ιστορία που λίγοι γνωρίζουν. Στα τέλη του 2015, με το προσφυγικό να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, περιόδευσε στον Πειραιά. Αφού συνομίλησε με πολλούς πρόσφυγες, κάποια στιγμή τη πλησίασε μία νεαρή γυναίκα, που δεν ήταν πάνω από 20 ετών, με το μωρό της στην αγκαλιά. Αφού την αγκάλιασε, δάκρυσε. Αυτό το περιστατικό τη σημάδεψε βαθιά.

Επίσης, είναι ένας άνθρωπος έξω καρδιά. Διασκεδάζει όσο μπορεί, περιποιείται τους φίλους της, προσέχει τα παιδιά της, ενώ τα γλέντια στο σπίτι της είναι ξακουστά. Όπως και η μαγειρική της, αν και οι κακές γλώσσες στη Χαριλάου Τρικούπη λένε ότι περισσότερο ο σύζυγος της και γνωστός οδοντίατρος Ανδρέας Τσούνης, είναι ο πραγματικός σεφ του σπιτιού.

fofi-syzygos.jpg
Η Φώφη Γεννηματά και ο σύζυγός της, Ανδρέας Τσούνης

Πολιτικά, όμως, είναι σκληρή. Δεν φοβάται τις συγκρούσεις και δεν διστάζει να κονταροχτυπηθεί εκεί που θεωρεί ότι πρέπει να το κάνει. Σε μία νύχτα έπαψε τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, όταν εκδηλώθηκε ανταρσία σε βάρος της από μία μεγάλη μερίδα μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Έβγαλε τον Βαγγέλη Βενιζέλο από τα ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ, ενώ αντικατέστησε τον Ανδρέα Λοβέρδο από κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, όταν κατάλαβε ότι δεν υπηρετεί τη γραμμή του κόμματος.

Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, η Φώφη Γεννηματά δεν έχει χάσει καμία μάχη από εκείνες που έχει δώσει. Τις κέρδισε όλες. Και τις πολιτικές και τον πρώτο γύρο με τον καρκίνο. Τώρα, θα δώσει τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής της. Κρίνοντας από την ως τώρα πορεία της, είμαστε όλοι αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρει και πάλι.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.