ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΗΣ ΜΠΟΤΣΟΥΑΝΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Εισήγηση Επιτροπής: Πώς θα έρχονται στην Ελλάδα οι ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής

Πώς θα έρχονται στην Ελλάδα οι ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής
Συναγερμός για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα
Intimenews

Συναγερμός για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα: Μόνο αναγκαία ταξίδια από τις χώρες της νότιας Αφρικής, με αυστηρό έλεγχο τεστ και επιτηρούμενη καραντίνα μετά την άφιξη.

Οι ταξιδιώτες απότη Νότια Αφρική, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια και το Εσουατίνι θα μπορούν να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα μόνο για σοβαρούς λόγους και εφόσον έχουν εξασφαλίσει ειδική άδεια, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής.

Θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι και να υποβληθούν σε τριπλό PCR βεβαίως με αρνητικό αποτέλεσμα: Ενα πριν ταξιδεύσουν, ένα με την άφιξή τους στην Ελλάδα και ένα ενώ θα βρίσκονται σε δεκαήμερη καραντίνα.

Νωρίτερα σήμερα, έγινε γνωστό ότι η μετάλλαξη της Μποτσουάνας έφτασε και στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, Ο υπουργός Υγείας του Βελγίου Frank Vandenbroucke ανακοίνωσε ότι η παραλλαγή B1.1.529 βρέθηκε σε έναν μη εμβολιασμένο ταξιδιώτη που εισήλθε στο Βέλγιο και βρέθηκε θετικός στις 22 Νοεμβρίου, όπως έγραψε η εφημερίδα De Morgen.

«Χρειάζεται προσοχή, αλλά όχι πανικός», είπε χαρακτηριστικά. Τα προηγούμενα κρούσματα μέχρι στιγμής είχαν εντοπιστεί στη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, το Χονγκ Κονγκ και το Ισραήλ σε έναν ταξιδιώτη που είχε φθάσει στη χώρα απο το Μαλάουι.

ΠΟΥ: Θα χρειασθούν εβδομάδες για την αποτίμηση της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις χώρες να μην επιβάλουν εσπευσμένα ταξιδιωτικούς περιορισμούς που συνδέονται με την B.1.1.529, την νέα παραλλαγή του SARS-COV-2 , τονίζοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοσθεί επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται στην αποτίμηση των κινδύνων για την εφαρμογή τέτοιων μέτρων.

«Αυτήν την στιγμή, δεν συνιστάται η επιβολή ταξιδιωτικών μέτρων, δήλωσε ο εκπρόσωπος Κρίστιαν Λίντμάιερ κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Γενεύη. Ο Π.Ο.Υ. συνιστά στις χώρες να συνεχίσουν να εφαρμόζουν επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται στην αποτίμηση των κινδύνων κατά την εφαρμογή ταξιδιωτικών περιοριστικών μέτρων».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος έχει συγκαλέσει σύσκεψη ειδικών σήμερα για να αποτιμηθεί αν η παραλλαγή συνιστά παραλλαγή ενδιαφέροντος ή παραλλαγή ανησυχίας, θα εκδώσει περαιτέρω οδηγίες για τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Θα χρειασθούν λίγες εβδομάδες για να κατανοηθεί η επίπτωση της νέας παραλλαγής του SARS-COV-2. Οι ερευνητές εργάζονται για να κατανοήσουν πόσο μεταδοτική είναι και κατά πόσον θα έχει συνέπειες στις θεραπείες και τα εμβόλια, δήλωσε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Pfizer/BioNTech: Σε δύο εβδομάδες τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών

Το γερμανικό φαρμακευτικό εργαστήριο BioNTech, που συνεργάζεται με την Pfizer, αναμένει «το αργότερο σε δύο εβδομάδες» τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών που θα επιτρέψουν να προσδιοριστεί αν η νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική είναι ικανή να διαφεύγει την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

«Ξεκινήσαμε αμέσως έρευνες για την παραλλαγή B.1.1.529» που «διαφέρει σαφώς από τις ήδη γνωστές παραλλαγές γιατί παρουσιάζει επιπλέον μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα"», χαρακτηριστική του ιού SARS-CoV-2, εξήγησε η εκπρόσωπος στο AFP. «Η Pfizer και η BioNTech είναι έτοιμες εδώ και αρκετούς μήνες να προσαρμόσουν το εμβόλιό τους σε λιγότερο από έξι εβδομάδες και να παραδώσουν τις πρώτες δόσεις σε 100 ημέρες», αν μια παραλλαγή αποδειχθεί ανθεκτική.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε η χήρα του Μανώλη Καντάρη, του άνδρα που δολοφόνησαν το 2011 για μια κάμερα

Τραγωδία στο Μεταξουργείο: Νεκρός ο άνδρας που παρασύρθηκε από τρένο σε αφύλαχτη διάβαση

Πέθανε ο καρδιολόγος Παύλος Τούτουζας