ΚΟΣΜΟΣ

Βλαντιμίρ Πούτιν: Η δεύτερη ζωή του «τσάρου» ως... οδηγός ταξί τη δεκαετία του 1990

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν
ΑP

Τη λύπη του για την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, μοιράστηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά ότι έπρεπε να εργαστεί ως οδηγός ταξί για να συμπληρώσει το εισόδημά του τη δύσκολη εκείνη εποχή.

Τα οικονομικά προβλήματα που προκλήθηκαν από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης είχαν αναγκάσει πολλούς Ρώσους να αναζητήσουν νέους τρόπους για να κερδίσουν χρήματα. Ο Πούτιν χαρακτήρισε τη διάλυση ως «κατάρρευση της ιστορικής Ρωσίας», σχόλιο που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει εικασίες σχετικά με τις προθέσεις του προς την Ουκρανία, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Η Μόσχα έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 90.000 στρατεύματα στα σύνορά της με την Ουκρανία και υπάρχουν φόβοι ότι σχεδιάζει να εισβάλει. Η Ρωσία το αρνείται, κατηγορώντας την Ουκρανία για πρόκληση και αναζητώντας εγγυήσεις κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.

Οι νέες δηλώσεις του Πούτιν προέρχονται από ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Russia, Latest History» που προβλήθηκε την Κυριακή. «Ήταν μια αποσύνθεση της ιστορικής Ρωσίας με το όνομα Σοβιετική Ένωση», είπε, προσθέτοντας ότι στη Δύση πιστεύεται ότι η περαιτέρω διάλυση της Ρωσίας ήταν μόνο θέμα χρόνου.

Είναι γνωστό ότι ο Πούτιν θεωρεί την κατάρρευση ως τραγωδία, αλλά οι αποκαλύψεις του για τις προσωπικές του δυσκολίες εκείνη την εποχή είναι καινούριες. «Μερικές φορές έπρεπε να κερδίσω επιπλέον χρήματα. Εννοώ, να κερδίσω επιπλέον χρήματα με το αυτοκίνητο, ως ιδιώτης οδηγός. Είναι δυσάρεστο να μιλάω γι’αυτό για να είμαι ειλικρινής, αλλά δυστυχώς αυτή ήταν η κατάσταση».

Εκείνη την εποχή, τα ταξί ήταν σπάνια στη Ρωσία και πολλοί ιδιώτες έκαναν κούρσες σε αγνώστους για να τα βγάλουν πέρα. Κάποιοι χρησιμοποιούσαν ακόμη και οχήματα εργασίας σαν ασθενοφόρα και σαν ταξί.

Ο Πούτιν είναι γνωστό ότι ήταν πρώην πράκτορας της σοβιετικής υπηρεσίας ασφαλείας, της KGB. Ωστόσο, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 εργαζόταν στο γραφείο του δημάρχου της Αγίας Πετρούπολης Ανατόλι Σόμπτσακ. Υποστηρίζει ότι παραιτήθηκε από την KGB μετά το πραξικόπημα του Αυγούστου 1991 κατά του Σοβιετικού προέδρου Μιχαήλ Γκορμπατσόφ που οδήγησε στη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης: Τι αλλάζει για τους άνω των 60 ετών - Τι ισχύει από σήμερα

Κακοκαιρία: Έρχεται ο καιρός του βοριά – Η πρώτη εκτίμηση Μαρουσάκη για τα Χριστούγεννα

Καληνύχτα Γιώργο Παπανδρέου – Η οδυνηρή ήττα