ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη Όμικρον: Ξανά στο σημείο «μηδέν» η Ευρώπη; Η αβεβαιότητα, τα lockdown και οι διαδηλώσεις

O εφιάλτης των lockdown επιστρέφει στην Ευρώπη
O εφιάλτης των lockdown επιστρέφει στην Ευρώπη
ΑΡ

Παραμονές Χριστουγέννων, οι ευρωπαΐκές χώρες κλείνουν τα σύνορά τους και επιβάλλουν νέα lockdown, επαναφέροντας οδυνηρές μνήμες από την αρχή της πανδημίας. Οι πολίτες αντιδρούν, τα μέτρα ποικίλουν από χώρα σε χώρα, ενώ η μετάλλαξη «Όμικρον» σαρώνει.

Πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις ακυρώνονται, σχέδια για οικογενειακά ρεβεγιόν ματαιώνονται και οι επιχειρήσεις για μία ακόμη φορά αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη του lockdown σε πολλές χώρες της ΕΕ, την ώρα που η «Ομικρον» είναι πλέον κυρίαρχη στις ΗΠΑ.

Οι προειδοποιήσεις του ΠΟΥ

Την ίδια στιγμή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προέτρεψε τους πολίτες να ακυρώσουν ορισμένα από τα σχέδια διακοπών τους για την προστασία της δημόσιας υγείας καθώς η παραλλαγή «Όμικρον» εξαπλώνεται παγκοσμίως.

«Μια εκδήλωση που ακυρώνεται είναι καλύτερη από μια ζωή που ακυρώνεται», δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού, Δρ Τέντρος Γκεμπρεγέσους, προσθέτοντας ότι πρέπει να ληφθούν «δύσκολες αποφάσεις». «Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό σημαίνει ακύρωση ή καθυστέρηση γεγονότων», είπε. Υπάρχουν πλέον στοιχεία ότι η παραλλαγή «εξαπλώνεται σημαντικά πιο γρήγορα από τη...Δέλτα», πρόσθεσε.

Ο Δρ. Τέντρος τόνισε επίσης ότι η πανδημία θα μπορούσε να τερματιστεί το 2022 αν εξασφαλίσουμε ότι το 70% του πληθυσμού σε κάθε χώρα του κόσμου θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους. Η Ευρώπη στο μεγαλύτερο μέρος της «κλείνει» προληπτικά φέτος τα Χριστούγεννα.

Προς επιβολή νέων μέτρων η Γερμανία

Η νέα γερμανική κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επιβολή νέων περιορισμών, ενός «lockdown light», γράφει η Südwest Presse, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Τα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν στη διάσκεψη του καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων σήμερα Τρίτη (21/12).

Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ έχει σημάνει συναγερμό, αναβαθμίζοντας το επίπεδο κινδύνου για τον πληθυσμό σε «πολύ υψηλό» – ειδικά για τους ανεμβολίαστους. Οι ειδικοί προειδοποιούν για τον αυξανόμενο κίνδυνο «οι υποδομές ζωτικής σημασίας» όπως τα νοσοκομεία, η ασφάλεια, οι υπηρεσίες υγείας και οι βασικές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας να διαταραχθούν εάν δεν ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

«Εάν η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον στη Γερμανία συνεχιστεί ως έχει, ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού θα αρρωστήσει ή/και θα μπει σε καραντίνα ταυτόχρονα», ανέφερε η έκθεση της 19μελούς επιτροπής.

Η έκθεση δεν θίγει το θέμα ενός νέου lockdown αλλά καλεί σε «ισχυρές μειώσεις στις επαφές» εντός του πληθυσμού «τις επόμενες ημέρες». Η Όμικρον έδωσε μια «νέα διάσταση» στην πανδημία επειδή «μολύνει πολλούς περισσότερους ανθρώπους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και επηρεάζει περισσότερους από τους αναρρώσαντες και τους εμβολιασμένους», λένε οι επιστήμονες. Ο υπουργός Υγείας Kαρλ Λάουτερμπαχ έχει αποκλείσει ένα lockdown «πριν τα Χριστούγεννα» όπως αυτό που διατάχθηκε στην Ολλανδία και είπε ότι είναι απίθανο μετά τις διακοπές, κάθε μέρα ωστόσο τα δεδομένα επανεξετάζονται.

Η ταχεία εξάπλωση της Όμικρον -ειδικά στη Βρετανία και τη Δανία, δύο χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού— ανησυχεί τους ειδήμονες.

Η Δανία επαναφέρει τους περιορισμούς

Η Δανία ήρε όλους τους κοινωνικούς περιορισμούς στις αρχές Σεπτεμβρίου μετά από μια επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού. Όμως την περασμένη εβδομάδα, εκτός από το κλείσιμο πολλών δημόσιων χώρων, η κυβέρνηση απαγόρευσε το σερβίρισμα αλκοόλ από τις 11 μ.μ. έως τις 5 π.μ., ενώ πλέον απαιτείται έγκυρο πάσο εμβολιασμού για ταξίδια με υπεραστικά λεωφορεία και τρένα.

Οι κινηματογράφοι, τα λούνα παρκ, οι ζωολογικοί κήποι και άλλοι δημόσιοι χώροι έβαλαν ξανά λουκέτο. Η Δανία καταγράφει πλέον περισσότερα από 9.000 νέα κρούσματα καθημερινά, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης στον κόσμο

Συναγερμός στη Βρετανία

Συναγερμός έχει σημάνει στη Βρετανία καθώς 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της παραλλαγής Όμικρον, όπως δήλωσε o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος δεν απέκλεισε να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα πριν από τα Χριστούγεννα.

Oι Βρετανοί επιστήμονες εκφράζουν φόβους για τη νέα παραλλαγή του κορονoϊού παρομοιάζοντας την «Όμικρον με τρένο που έρχεται κατά πάνω μας με μεγάλη ταχύτητα».

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι εξετάζει κάθε πιθανό μέτρο προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, καθώς η κατάσταση, όπως είπε, είναι εξαιρετικά δύσκολη και προειδοποίησε ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να επιβληθούν νέοι περιορισμοί, ακόμα και ένα καθολικό lockdown, που εισηγούνται οι ειδικοί.

Η όποια απόφαση πάντως λένε οι αναλυτές θα έχει υψηλό πολιτικό κόστος για τον ίδιο, καθώς δέχεται πυρά για τη διαχείριση της πανδημίας, μετά και απο τις πληροφορίες ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του παραβίασαν πέρυσι τους κανόνες του lockdown.

Το σκληρό lockdown της Ολλανδίας

Στην Ολλανδία, οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της «Όμικρον» στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ώθησαν την κυβέρνηση να επιβάλλει σκληρό lockdown. Έγινε έτσι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που επέστρεψε σε ένα πλήρες lockdown εν μέσω φόβων ότι ο σχετικά χαμηλός αριθμός των κρεβατιών στις ΜΕΘ θα προκαλέσει χάος στο σύστημα υγείας.

Από το Σαββατοκύριακο διέταξε το κλείσιμο όλων των επιχειρήσεων και των καταστημάτων εκτός από αυτά που αφορούν τα είδη πρώτης ανάγκης, μέχρι τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Ο αριθμός των επισκεπτών που επιτρέπονται στα σπίτια των ανθρώπων περιορίστηκε σε δύο, αν και τέσσερις θα επιτρέπονται την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.


Ο Michel de Blaeij, 33, που ζει στο Terneuzen, μια πόλη στο νότο της Ολλανδίας, είπε ότι στηρίζει τα μέτρα, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει συνέπεια. Η απόφαση της κυβέρνησης να στείλει τους μαθητές στο σπίτι για διακοπές Χριστουγέννων μια εβδομάδα νωρίτερα ανέτρεψε τα σχέδια των γονιών, είπε. «Απλώς δεν ξέρεις πού βρίσκεσαι» τόνισε, προσθέτοντας ότι η «γενική διάθεση είναι απογοήτευση αυτή τη στιγμή».

Διχασμένοι οι Ευρωπαίοι

«Αυστηρά μέτρα ή στάση αναμονής; Η Ευρώπη διχάζεται στην απάντησή της απέναντι στην Όμικρον. Καθώς ορισμένες χώρες επιβάλλουν σκληρούς περιορισμούς ενόψει των αυξανόμενων κρουσμάτων, άλλες συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, μένουν πίσω προς το παρόν» γράφουν οι Νew York Times. Το ίδιο και η Ισπανία και η Ιταλία
Η Γαλλία έχει αποκλείσει το lockdown, την απαγόρευση κυκλοφορίας ή τα λουκέτα σε μια ήπειρο όπου νέοι κανόνες κατά της Covid-19 ανακοινώνονται καθημερινά ενόψει της ταχείας εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον.

«Η γαλλική εξαίρεση», έγραφε το πρωτοσέλιδο της Parisien, τη Δευτέρα. Προς το παρόν, η Γαλλία - καθώς και η Ισπανία και, σε μικρότερο βαθμό, η Ιταλία - στοιχηματίζουν ότι η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη και οι αναμνηστικές δόσεις, μαζί με τους προηγούμενους περιορισμούς που έθεσαν, θα είναι αρκετά για να διατηρήσουν την παραλλαγή του κορονοϊού διαχειρίσιμη και υιοθετούν στάση αναμονής.

Ο Antoine Flahault, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας στη Γενεύη, δήλωσε ότι οι χώρες στη βόρεια Ευρώπη «τείνουν να είναι διορατικές, να κινούνται γρήγορα ώστε να μην προκληθεί χάος στα νοσοκομεία τους ». Για τις χώρες του νότου, είπε, οι περιορισμοί και τα lockdown είναι «πάντα μια πράξη έσχατης ανάγκης».

Σε όλες τις χώρες οι οικονομικές και πολιτικές ανησυχίες - λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα - καθοδηγούν επίσης τις κυβερνήσεις, εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με το πόσο μεγάλο κίνδυνο ενέχει η παραλλαγή. Οι επιδημιολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι ακόμα κι αν αποδειχθεί ότι η «Όμικρον» προκαλεί τελικά λιγότερο σοβαρή ασθένεια, η ταχεία εξάπλωσή της θα μπορούσε να στείλει τεράστιο αριθμό ανθρώπων στα νοσοκομεία.

Οι διαδηλώσεις

Καθώς οι κυβερνήσεις θεσπίζουν αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό του τελευταίου κύματος της πανδημίας, οι διαμαρτυρίες έχουν ενταθεί.

Δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με τα νέα μέτρα, οι πολίτες έχουν κουραστεί απο τις απανωτά lockdown και τους περιορισμούς και σε ολόκληρη την ΕΕ, δεκάδες χιλιάδες βγαίνουν στους δρόμους. Οι διαδηλωτές είναι ιδιαίτερα οργισμένοι στη Γερμανία και τις γειτονικές χώρες.

Οι διαδηλωτές στη νότια πόλη του Mannheim αγνόησαν την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και βγήκαν στους δρόμους. Περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία. Δεκατρείς αστυνομικοί τραυματίστηκαν στη νότια Γερμανία το βράδυ της Δευτέρας, καθώς οι διαδηλωτές αντέδρασαν οργισμένα στις αρχές που προσπαθούσαν να τερματίσουν την πορεία.

Σύμφωνα με την αυστριακή αστυνομία, στη Βιέννη περίπου 40.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία ενάντια στο lockdown και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Η αστυνομία σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι προχώρησε σε 13 συλλήψεις.

Το Σαββατοκύριακο, περίπου 8.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στις Βρυξέλλες, την πρωτεύουσα του Βελγίου. Στο Λουξεμβούργο, διαδηλωτές εισέβαλαν σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά που ήταν αποκλεισμένη για όσους δεν είχαν εμβολιαστεί.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Η Φάρμα»: Η μεγάλη επιστροφή που προκάλεσε έκπληξη στου παίχτες

Στάθης Παναγιωτόπουλος: Γιατί κινδυνεύει με σύλληψη – Η αντίδραση της πρώην του για τη νέα έρευνα

Ντόρα Μπακογιάννη: Είμαι καλά με τον καρκίνο – Τι είπε για την πώληση του σπιτιού στη Γλυφάδα