ΚΟΣΜΟΣ

Η Κωνσταντινούπολη «βυθίστηκε» στο χιόνι και οι υπεύθυνοι ανταλλάσσουν πυρά- Πόλεμος για τις ευθύνες

Στα άσπρα ντύθηκε και η Κωνσταντινούπολη
Στα άσπρα ντύθηκε και η Κωνσταντινούπολη
ΑΡ

Οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα από τη σφοδρή χιονόπτωση, την ώρα που οι πολιτικοί ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον.

Η πιο σφοδρή χιονόπτωση των τελευταίων δεκαετιών παρέλυσε τις μεταφορές, προκάλεσε τεράστια προβλήματα και εγκλώβισε χιλιάδες επιβάτες στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης που προχώρησαν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Το μεγαλύτερο μέρος της Τουρκίας παραμένει κάτω από το χιόνι από την αρχή της εβδομάδας. Η κακοκαιρία φώτισε τα βαθύτερα οικονομικά δεινά της Τουρκίας, καθώς οι πολίτες αγωνίζονται να αντέξουν τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς κοινής ωφελείας.

Εν τω μεταξύ, τηλεοπτικά κανάλια και μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πλάνα από ακινητοποιημένα αυτοκίνητα και φορτηγά σε ουρές χιλιομέτρων, στους αυτοκινητόδρομους στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας. Η κυβέρνηση και ο δήμος που ελέγχεται από την αντιπολίτευση αντάλλαξαν πυρά για το ποιος ευθύνεται για την κρίση.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και πιθανός υποψήφιος εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, ήταν ο κύριος στόχος των επικρίσεων του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά ότι θα κέρδιζε τον Ερντογάν στην εκλογική μάχη που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί το 2023.

Ο Ιμάμογλου έγινε στόχος επικρίσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου εμφανίστηκαν φωτογραφίες του να γευματίζει με τον Βρετανό πρέσβη Ντόμινικ Τσίλκοτ σε ένα σικ εστιατόριο την ώρα που η πόλη αντιμετώπιζε πρωτοφανή κρίση απο την επέλαση του χιονιά. Το δείπνο διακόπηκε όταν επέστρεψε για να συμμετάσχει στις προσπάθειες ελέγχου του χιονιού που σταμάτησε την κυκλοφορία στις ώρες αιχμής.

Ο Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, βουλευτής του AKP στην Κωνσταντινούπολη, δημοσίευσε μια φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον Ιμάμογλου να μπαίνει σε ένα εστιατόριο, υποστηρίζοντας ότι ο δήμαρχος «απολάμβανε το δείπνο του σε μία ψαροταβέρνα» την ώρα που γυναίκες, ηλικιωμένοι και παιδιά ήταν έξω στο κρύο.

O Ιμάμογλου δειπνεί σε σικ εστιατόριο την ώρα της κρίσης

«Οι δρόμοι είναι κλειστοί, οι συγκοινωνίες έχουν παραλύσει και δε γίνεται εκχιονισμός.… Ο Iμάμογλου και η ομάδα του έκαναν τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης δυστυχισμένους. Ευτυχώς, οι υπουργοί και οι ομάδες μας βοηθούν τον κόσμο», έγραψε στο Twitter.

Μετά την εμφάνιση των φωτογραφιών του στο Twitter, οι χρήστες μπήκαν στην πλατφόρμα για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους καθώς το hashtag "#imamoğluistifa" (Ιμάμογλου Παραιτήσου στα τουρκικά) άρχισε να γίνεται trend.

«Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διευκολύνουμε τις δυσκολίες των κατοίκων και να συντονιστούμε με όλα τα συνδεδεμένα μέρη», είπε ο κουρασμένος Ιμάμογλου σε συνέντευξη Τύπου χθες το πρωί (25/1). Έριξε την ευθύνη στο υπουργείο Μεταφορών, λέγοντας ότι ήταν ευθύνη της κεντρικής κυβέρνησης να κρατήσει τους δρόμους ανοιχτούς και απαλλαγμένους από χιόνι.

Kάτοικος ταϊζει τις πάπιες στην παγωμένη ΆγκυραΑ.Ρ

Ο δήμαρχος εξέδωσε αργότερα μια δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας ότι «ήταν στο εστιατόριο για μια ώρα κατά τη διάρκεια του διαλείμματός του». «Η χιονόπτωση επηρέασε αρνητικά ολόκληρη τη χώρα, όχι μόνο την Κωνσταντινούπολη. Ο αυτοκινητόδρομος Άγκυρας-Κωνσταντινούπολης έχει κλείσει», είπε. «Στο νέο αεροδρόμιο και τους γύρω δρόμους, τα προβλήματα συνεχίζονται. Αλλά τα μέσα ενημέρωσης μιλούν μόνο για τον Μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινούπολης», πρόσθεσε.

«Η αναστάτωση για την Κωνσταντινούπολη έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που γίνεται λόγος για το διάλειμμα της μίας ώρας, ακόμη και όταν έδωσα μάχη ενάντια στο χιόνι τόσο στο έδαφος όσο και από το Κέντρο Συντονισμού Καταστροφών (AKOM) για 19 ώρες συνεχόμενα» είπε, αναφερόμενος στις τοπικές εκλογές του 2019 στις οποίες κέρδισε με αποτέλεσμα να γίνει ο πρώτος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης από το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) μετά από δεκαετίες.

Μιλώντας στον ειδησεογραφικό ιστότοπο GDH, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου είπε ότι η κράτηση για το δείπνο έγινε πριν από 25 ημέρες και επιβεβαίωσε ότι ο δήμαρχος έμεινε στο μέρος για μία ώρα, παρόλο που υπήρχαν αντικρουόμενες αναφορές.

Ο δημοσιογράφος της Yeni Şafak, Burak Doğan, μοιράστηκε πλάνα από κάμερα ασφαλείας, υποστηρίζοντας ότι ο Iμάμογλου έμεινε στο μέρος για τρεις ώρες. Στις αρχές του 2020, ο δήμαρχος επικρίθηκε επίσης έντονα για τις διακοπές για σκι μετά την επίσκεψή του στην επαρχία Elazığ που είχε πληγεί από τον σεισμό.

Ο Iμάμογλου δεν ήταν ο μόνος αξιωματούχος που επικρίθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για αμέλεια καθώς η πόλη έδινε μάχη με τη σφοδρή χιονοθύελλα. Αποκαλύφθηκε επίσης ότι ο εκπρόσωπος τoυ Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης, Murat Ongun βρίσκεται στη Γενεύη της Ελβετίας για διακοπές κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Η μεσογειακή πόλη της Αττάλειας, ένα δημοφιλές σημείο για Ευρωπαίους και Ρώσους τουρίστες, βίωσε την πρώτη χιονόπτωση εδώ και 29 χρόνια και πολλοί κάτοικοι δημοσίευσαν χαρούμενες εικόνες νεαρών που παίζουν στο χιόνι.

Αλλά η συνολική εικόνα δεν ήταν καθόλου ευχάριστη: η Αρχή Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι περίπου 4.600 άνθρωποι έμειναν αποκλεισμένοι και χιλιάδες μεταφέρθηκαν σε προσωρινές κατοικίες σε όλη τη χώρα. Η Διεύθυνση Επικοινωνιών ανακοίνωσε ότι 75 μεγάλοι δρόμοι παραμένουν κλειστοί για την κυκλοφορία λόγω χιονιού ή καταιγίδων.

Από τη Δευτέρα, οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης δυσκολεύονταν να φτάσουν στη δουλειά, στο σχολείο ή στο νοσοκομείο, με κάποιους να αφήνουν τα αυτοκίνητά τους στο δρόμο και να πηγαίνουν με τα πόδια στη δουλειά. Το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι έχει απαγορευτεί η είσοδος σε όλα τα ιδιωτικά οχήματα και τα υπεραστικά λεωφορεία ήταν ακινητοποιημένα μέχρι σήμερα το πρωί (26/1)

Σε δημόσιους υπαλλήλους, πλην εκείνων που εργάζονται σε υπηρεσίες ασφάλειας, υγείας και μεταφορών, χορηγήθηκε διοικητική άδεια μέχρι την Πέμπτη. Οι δημόσιοι υπάλληλοι με ειδικές ανάγκες και οι έγκυες θα παραμείνουν σπίτι μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Ανακοινώθηκε επίσης ότι τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Το οικονομικό πείραμα του Ερντογάν που οδηγεί στην εξαθλίωση - Η «μάχη της φρατζόλας»

Τουρκία: 200 σαμπάνιες για την τραγουδίστρια Χούλια και ουρές στους δρόμους για μισό κουλούρι