ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Η μείωση καυσαερίων λόγω πανδημίας έσωσε εκατοντάδες ζωές στην Ευρώπη

H μείωση της ρύπανσης έσωσε ζωές εν μέσω lockdown
H μείωση της ρύπανσης έσωσε ζωές εν μέσω lockdown
ΑΡ

Κορονοϊός: Η καλύτερη ποιότητα του αέρα εν μέσω lockdown μπορεί να έσωσε μέχρι και 800 ζωές στην Ευρώπη, σύμφωνα με νέα μελέτη

Ο καλύτερος αέρας στο πρώτο lockdown έσωσε εκατοντάδες ζωές στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη Το Λονδίνο και το Παρίσι είναι μεταξύ των πόλεων με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων που αποφεύχθηκαν, χάρη στη χαμηλότερη ρύπανση στη δύσκολη φάση της πανδημίας.

Περισσότερες από 800 ζωές μπορεί να έχουν σωθεί σε όλη την Ευρώπη χάρη στην καλύτερη ποιότητα του αέρα στην πρώτη φάση των περιορισμών για την Covid-19, σύμφωνα με έρευνα. Τα μέτρα που λήφθηκαν για τον περιορισμό της αύξησης των λοιμώξεων είχαν ως αποτέλεσμα πολύ λιγότερα αυτοκίνητα και φορτηγά στους δρόμους, γεγονός που είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη μείωση των θανάτων, σύμφωνα με τη μελέτη με την υπογραφή των ειδικών από το London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM).

Η ανάλυση σε 47 ευρωπαϊκές πόλεις διαπίστωσε ότι το Παρίσι, το Λονδίνο, η Βαρκελώνη και το Μιλάνο ήταν μεταξύ των έξι κορυφαίων προορισμών με τον μεγαλύτερο αριθμό αποφευγμένων θανάτων.

Η μελέτη σημείωσε ότι το κλείσιμο χώρων εργασίας και σχολείων στις ευρωπαϊκές πόλεις μείωσε τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ οι δημόσιες εκδηλώσεις ακυρώθηκαν και οι άνθρωποι έμειναν στο σπίτι. Αυτό οδήγησε σε λιγότερο διοξείδιο του αζώτου (NO2) που μολύνει τον αέρα, με τις πόλεις της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας να παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες μειώσεις σε NO2 από 50% έως 60% κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Αν και διαπιστώθηκαν ισχυρές μειώσεις στο NO2, σημειώθηκε μικρότερη πτώση στα επίπεδα των λεπτών σωματιδίων (PM2,5 και PM10), τα οποία παράγονται επίσης από φυσικές πηγές - όπως οι πυρκαγιές η σκόνη - και άλλες εκπομπές.

Ο Antonio Gasparrini, καθηγητής βιοστατιστικής και επιδημιολογίας στο LSHTM και συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Το lockdown κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας Covid-19 δημιούργησε τεράστιο κόστος για την υγεία και την κοινωνία. Ωστόσο, έχει προσφέρει μοναδικές συνθήκες για τη διερεύνηση πιθανών επιπτώσεων από αυστηρές πολιτικές για τη μείωση των επιπέδων ρύπανσης στις αστικές περιοχές.

«Αυτό το "φυσικό πείραμα" μας έδωσε μια ματιά για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα με δραστικά μέτρα δημόσιας υγείας που θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστούν σε κανονικούς καιρούς. Οι πληροφορίες μπορεί να είναι σημαντικές για τον σχεδιασμό αποτελεσματικών πολιτικών για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρύπανσης στις πόλεις μας».

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature’s Scientific Reports, χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων Καιρού για λογαριασμό της Υπηρεσίας Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus. Σύγκρινε τις κυβερνητικές πολιτικές από τις 47 ευρωπαϊκές πόλεις από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο του 2020 και υπολόγισε τις αλλαγές στα επίπεδα ρύπανσης και τον αριθμό των θανάτων.

Η Rochelle Schneider, καθηγήτρια στο LSHTM και συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Αυτή, και άλλες παρόμοιες μελέτες, μπορούν να βοηθήσουν να δώσουμε το μήνυμα ότι πρέπει οπωσδήποτε να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα στις πόλεις για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Οι κυβερνητικές πολιτικές που αποφασίστηκαν την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού του 2020 μας έδωσαν μια μοναδική ευκαιρία να μελετήσουμε ένα σενάριο «πραγματικής ζωής» με χαμηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης».

Πηγή: Guardian

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρύπανση αέρα: Πώς η Αθήνα θα απέφευγε 3.433 θανάτους ετησίως – Ποια είναι η πιο επιβαρυμένη πόλη