ΚΟΣΜΟΣ

Παρίσι: Διάσημος φωτογράφος πέθανε από το κρύο και την αδιαφορία στην «Πόλη του Φωτός»

O Ρενέ Ρομπέρ
O Ρενέ Ρομπέρ

Η Γαλλία έχει συγκλονιστεί από τον θάνατο ενός διάσημου Γαλλοελβετού φωτογράφου απο υποθερμία σε πολυσύχναστο δρόμο του Παρισιού. Έμεινε εννέα ολόκληρες ώρες στο δρόμο, χωρίς κανείς να ελέγξει αν είναι νεκρός ή ζωντανός. Τον «σκότωσε η αδιαφορία» καταγγέλλουν οι οικείοι του

Ο Ελβετός φωτογράφος Ρενέ Ρομπέρ, 85 ετών, ήταν γνωστός για τα «κλικ» του σε μερικά από τα πιο διάσημα αστέρια φλαμένκο της Ισπανίας. Πέθανε την περασμένη εβδομάδα αφού γλίστρησε, ενώ έκανε μια από τις νυχτερινές του βόλτες στην πολυσύχναστη γειτονιά του Παρισιού όπου κατοικούσε.

Ο θάνατός του που προήλθε όπως όλα δείχνουν απο υποθερμία, καθώς έπεσε και έμεινε εννέα ώρες σε έναν παγωμώνο δρόμο στο κέντρο του Παρισιού, έχει προκαλέσει θλίψη, θυμό και έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός Γαλλίας. Σύμφωνα με τον φίλο του δημοσιογράφο Mισέλ Μπομποντέ, ο Ρομπέρ έπεσε στη Rue de Turbigo, μεταξύ της Place de la République και του Les Halles.

«Ζαλίστηκε και έπεσε», έγραψε μεταξύ άλλων σε μια σειρά από αναρτήσεις στο Twitter. «Μη μπορώντας να σηκωθεί, έμεινε μέσα στο κρύο στο ίδιο σημείο για εννέα ώρες μέχρι που ένας άστεγος κάλεσε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Πολύ αργά. Είχε υποθερμία και δεν μπορούσε να επανέλθει στη ζωή. Κατά τη διάρκεια αυτών των εννέα ωρών κανένας περαστικός δεν σταμάτησε για να ελέγξει γιατί αυτός ο άντρας ήταν ξαπλωμένος στο πεζοδρόμιο. Ούτε ένας»

«Σκοτώθηκε απο αδιαφορία»

Ο Mομποντέ, ο οποίος εξιστόρησε επίσης τις συνθήκες του θανάτου του φίλου του στο France TV Info, είπε ότι ο Ρομπέρ «σκοτώθηκε από αδιαφορία», προσθέτοντας: «Αν αυτός ο φρικτός θάνατος μπορούσε να εξυπηρετήσει κάποιο σκοπό, θα ήταν αυτός: όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται στο πεζοδρόμιο, θα πρέπει να τον ελέγχουμε – ανεξάρτητα από το πόσο απασχολημένοι μπορεί να είμαστε. Ας σταματήσουμε για ένα δευτερόλεπτo».

Επεσήμανε ότι πολλοί άνθρωποι –ανάμεσά τους και ο ίδιος– συχνά κοιτούσαν από την άλλη πλευρά όταν έβλεπε ανθρώπους στο δρόμο. «Πριν δώσω οποιοδήποτε μάθημα ή κατηγορήσω κάποιον, πρέπει να ασχοληθώ με μια μικρή ερώτηση που με κάνει να νιώθω άβολα», είπε ο δημοσιογράφος στο France TV Info. «Είμαι 100% σίγουρος ότι θα είχα σταματήσει αν είχα έρθει αντιμέτωπος με αυτή τη σκηνή – έναν άντρα στο έδαφος; Δεν έχω απομακρυνθεί ποτέ από έναν άστεγο που βρίσκεται σε μια πόρτα;»

Ο θάνατος, που σημειώθηκε σε μια περιοχή του Παρισιού όπου πολλοί άστεγοι κοιμούνται στο δρόμο, έχει πυροδοτήσει συζήτηση σχετικά με την αστική ευθύνη και τη στοιχειώδη ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ένας τίτλος στη Le Figaro έγραφε: «Ο φωτογράφος Ρενέ Ρομπέρ βρέθηκε, νεκρός εν μέσω αδιαφορίας στη μέση του δρόμου».

Η ισπανική πρεσβεία στην Ολλανδία έγραψε στο Twitter: «Ο θάνατος του Ρενέ Ρομπέρ, που απαθανάτισε με την κάμερά του όλους τους μεγάλους καλλιτέχνες του φλαμένκο, προκαλεί τη συλλογική μας συνείδηση».

Ο Ρομπέρ φωτογράφιζε θρύλους του φλαμένκο, όπως ο Camarón de la Isla και ο Paco de Lucía. «Είμαι πολύ λυπημένος για την απώλεια του Ρενέ Ρομπέρ, τον οποίο είχα την τύχη να γνωρίσω και να φωτογραφηθώ απο αυτόν», είπε ο βραβευμένος με Grammy τραγουδιστής φλαμένκο Arcángel. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κανείς δεν τον βοήθησε. Δεν θέλω να πιστεύω ότι ζούμε σε μια κοινωνία με τόσο λίγες αξίες».

Ο Σύλλογος Olivar, ο οποίος έχει εργαστεί με νέους άστεγους στη Μαδρίτη για περισσότερα από 30 χρόνια, εξέφρασε τη θλίψη του, αλλά δεν εξεπλάγη. «Πολλοί άνθρωποι μιλούν για την απαίσια ιστορία του Ρενέ Ρομπέρ», ανέφερε σε ένα tweet.

«Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αυτή είναι η σκληρή, καθημερινή εμπειρία όσων ζουν και πεθαίνουν στο δρόμο. Τι συμβαίνει σε εμάς ως κοινωνία που μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο;». Σύμφωνα με συλλόγους αστέγων, 600 άνθρωποι πεθαίνουν στους δρόμους της Γαλλίας κάθε χρόνο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.