ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: «Ιδιοφυής» η στρατηγική του Πούτιν - «Αδύναμη» η αντίδραση του Μπάιντεν

Βλαντιμίρ Πούτιν - Ντόναλντ Τραμπ
Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
AP Photo

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την Τρίτη (22/2) «ιδιοφυή» τη στρατηγική του Ρώσου προέδρου στην Ουκρανία, επικρίνοντας ταυτόχρονα τη διαχείριση της κρίσης από τον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν.

Βλέποντας το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν τη Δευτέρα, όταν ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει ως ανεξάρτητα κράτη τις αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, τις περιφέρειες της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκονται στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών, «αναφώνησα ‘αυτό είναι ιδιοφυές’», είπε ο μεγιστάνας κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε συντηρητικό πόντκαστ.

«Είναι πανούργος», πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος αναφερόμενος στον Πούτιν, ενώ επισήμανε πως τον γνωρίζει «πολύ καλά».

Η εγγύτητα των δύο ανδρών έχει αποτελέσει στο παρελθόν αντικείμενο σφοδρών επικρίσεων σε βάρος του Ρεπουμπλικάνου.

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε πάντως ότι ο ηγέτης της Ρωσίας «δεν θα έκανε ποτέ επί των ημερών της κυβέρνησης Τραμπ αυτό που κάνει τώρα».

Καταγγέλλοντας τον τρόπο με τον οποίο ο διάδοχός του, ο Τζο Μπάιντεν, χειρίζεται το ζήτημα, διαβεβαίωσε πως «δεν θα υπήρχε κανένας απολύτως λόγος» η κρίση που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία «να συμβεί καν».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που διατηρεί ισχυρή επιρροή στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα και φλερτάρει με την ιδέα να είναι ξανά υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο το 2024, χαρακτήρισε εξάλλου «αδύναμες» τις κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση Μπάιντεν.

«Είναι ασήμαντες σε σύγκριση με την κατάληψη (μέρους) μιας χώρας, περιοχών με στρατηγική θέση», έκρινε.

«Όχι μόνο ο Πούτιν αποκτά αυτό που πάντα ήθελε, αλλά πλουτίζει ολοένα περισσότερο χάρη στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του αερίου», συμπλήρωσε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πώς ο Πούτιν φέρνει τα πάνω κάτω στη γεωπολιτική σκακιέρα - Η αντίδραση της Ε.Ε. και οι κυρώσεις