ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Γιατί οι γονείς στέλνουν στο σχολείο τα παιδιά τους με αυτοκόλλητα στα ρούχα;

Ουκρανία-Αυτοκόλλητα σε μαθητές
Δεν είναι λίγοι οι γονείς στην Ουκρανία που αγωνιούν για τις εξελίξεις με την Ρωσία.
AP - Evgeniy Maloletka

Ανησυχούν οι γονείς μαθητών στην Ουκρανία.

Κάτω από το μόνιμο άγχος της πιθανής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ορισμένοι γονείς ετοιμάζονται για τα χειρότερα και επιλέγουν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο με αυτοκόλλητα στα ρούχα τους. Τα αυτοκόλλητα αναγράφουν την ομάδα αίματός των παιδιών (σε περίπτωση που τραυματιστούν σε κάποια επίθεση και χρειαστούν μετάγγιση), τα ονόματα των γονέων και τον τηλεφωνικό τους αριθμό.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που πήραν Ουκρανές μητέρες μετά την ομιλία του Πούτιν. Κάποια σχολεία κατέστησαν μάλιστα υποχρεωτικά τα αυτοκόλλητα. Κάποια σχολεία προετοιμάζουν τα παιδιά με ασκήσεις ετοιμότητας για το τι πρέπει να κάνουν αν η πρωτεύουσα της Ουκρανίας δεχθεί επίθεση.

Έπειτα από το τηλεοπτικό διάγγελμα της Δευτέρας του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν να στείλει «ειρηνευτικές δυνάμεις» στις δύο αποσχισθείσες περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, η Ουκρανία νιώθει ότι απειλείται.

Ουκρανία: Εκπαίδευση παιδιών σε περίπτωση πολέμου

Ο Βασίλ και η Μάρτα, γονείς δύο κοριτσιών ηλικίας εννέα και πέντε ετών, ζουν σε ένα χωριό περίπου 15 χλμ. από το Κίεβο. Η μεγάλη κόρη τους πάει σε σχολείο στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, γεγονός που τους κάνει να αισθάνονται μια μόνιμη απειλή.

Ο Βασίλ, πατέρας δύο παιδιών ανέφερε στο Today.com: «Εκπαιδεύουν τα παιδιά πώς να εκκενώνουν με τάξη και γρήγορα το κτίριο και να κατευθύνονται σε υπόγειους σταθμούς του μετρό ή καταφύγια. Ο κόσμος στο Κίεβο νιώθει ανησυχία. Αλλά δεν βλέπεις πανικό στους δρόμους. Σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι συνεχίζουν στους κανονικούς ρυθμούς ζωής, αλλά προετοιμάζονται για μια άσχημη κατάσταση, μια επίθεση στο Κίεβο. Ελπίζουμε ότι δεν θα γίνει πραγματικότητα ο φόβος αυτός».

Αρκετοί γονείς έχουν συζητήσει με τα παιδιά τους για το τι θα κάνουν σε περίπτωση που βρεθεί ακόμη κι η πρωτεύουσα της Ουκρανίας στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων.

Μια μητέρα τριών κοριτσιών η Κριστίνα έμαθε στις μικρότερες κόρες της, ηλικίας πέντε και τριών ετών, τη διεύθυνση του σπιτιού τους, τα ονοματεπώνυμα τους και εκείνο της μητέράς τους.

Η ίδια ανέφερε: «Το θέμα είναι, φυσικά, πολύ ευαίσθητο γι’ αυτές και μπορούσαν να τρομάξουν. Εκείνο που γνωρίζουν είναι ότι θα πρέπει να ακούν τη μητέρα τους και να κάνουν ό,τι τους λέει. Κι αν τους πω “ελάτε μαζί μου” – επειδή τα παιδιά, ξέρετε, θέλουν να κάνουν το δικό τους – θα πρέπει να το κάνουν. Κι αν ακούν δυνατούς κρότους, να με ακούν προσεκτικά».

Η Κριστίνα συνεχίζει να στέλνει τη 13χρονη κόρη της στο σχολείο, αλλά κρατάει στο σπίτι τις δύο μικρότερες.

«Το νηπιαγωγείο και ο παιδικός σταθμός απέχουν από το σχολείο της μεγάλης και το σπίτι μας. Φοβάμαι ότι θα είναι πολύ δύσκολο να τις μαζέψω αν κάτι συμβεί. Η κλιμάκωση της κρίσης, δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο το έργο της μητρότητας. Σαν να βρίσκομαι διαρκώς υπό απόλυτη πίεση. Αυτά που γράφουν κάποιοι για τις αεροπορικές επιθέσεις, για μένα είναι εντελώς αδιανόητο. Απίστευτο. Πολλές λέξεις είναι πρωτάκουστες για μένα στα αγγλικά, όπως “πύραυλοι”, “αεροπορική επίθεση” και “καταφύγιο”», υπογραμμίζει.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε σήμερα:

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ουκρανία εκτός Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ