ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Σχέδιο για απομάκρυνση Ζελένσκι από Βρετανούς κομάντο - «Κόκκινο τηλέφωνο» με τον Μπάιντεν

Ουκρανία: Σχέδιο για απομάκρυνση Ζελένσκι από Βρετανούς κομάντο - «Κόκκινο τηλέφωνο» με τον Μπάιντεν
Ουκρανία: Sun και New York Times αποκαλύπτουν ειδικά σχέδια Βρετανίας και Ρωσίας για τη στήριξη του Βολοντιμίρ Ζελένσκι

Ουκρανία: Sun και New York Times αποκαλύπτουν ειδικά σχέδια Βρετανίας και Ρωσίας για τη στήριξη του Βολοντιμίρ Ζελένσκι

Σε δύο διαφορετικές αποκαλύψεις σχετικά με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, προχώρησαν οι εφημερίδες Sun και New York Times υποστηρίζοντας, η πρώτη, ότι υπάρχει σχέδιο απομάκρυνσής του από το Κίεβο με συμμετοχή Βρετανών κομάντο και η δεύτερη ότι ο Ουκρανός πρόεδρος έχει απευθείας «κόκκινο τηλέφωνο» με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Για το σχέδιο απομάκρυνσης Ζελένσκι η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι την ώρα που είναι σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία, μια ομάδα 70 κομάντο της βρετανικής SAS μαζί με μια ομάδα 150 πεζοναυτών από τις ΗΠΑ διεξάγουν ασκήσεις προκειμένου, αν το ζητήσει ο ίδιος, να απομακρύνουν τον Ουκρανό πρόεδρο από το Κίεβο.

Κατά την ίδια πηγή οι δύο στρατιωτικές ομάδες βρίσκονται σε μια απομακρυσμένη βάση στη Λιθουανία και καθημερινά διεξάγουν ασκήσεις μαζί με ειδικά εκπαιδευμένους Ουκρανούς στρατιώτες πάνω στο σχέδιο αυτό.

«Η πιο λογική εκδοχή θα είναι να μεταφέρουμε τον Ζελένσκι έξω από το Κίεβο όπου εκεί θα μπορούσαμε να τον παραλάβουμε. Διαθέτουμε αεροσκάφη αλλά η απόσταση είναι κρίσιμης σημασίας μέγεθος» δήλωσε χαρακτηριστικά πηγή που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα.

Το δημοσίευμα ήρθε λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη των Times ότι ο Ζελένσκι έχει γλιτώσει από τρεις απόπειρες αυτοκτονίας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

New York Times: Το «κόκκινο τηλέφωνο» Ζελένσκι-Μπάιντεν

Από την πλευρά τους οι New York Times υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, με εξοπλισμό για κρυπογραφημένες επικοινωνίες και μια απευθείας γραμμή με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τους Times αξιωματικοί της αντικατασκοπείας στην Ουάσινγκτον και τη Γερμανία στέλνουν δορυφορικές φωτογραφίες και ηλεκτρονικές υποκλοπές από τον ρωσικό στρατό στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις «μέσα σε διάστημα μιας ή δύο ωρών».

«Καθώς προσπαθεί να γλιτώσει από τις ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Κίεβο, ο πρόεδρος Ζελένσκι ταξιδεύει έχοντας μαζί του εξοπλισμό κρυπτογραφημένων επικοινωνιών που του έχουν δώσει οι Αμερικανοί, μέσω του οποίου μπορεί να διασφαλιστεί ασφαλής γραμμή με τον πρόεδρο Μπάιντεν» προστίθεται στο δημοσίευμα.

Κατά την ίδια πηγή ήταν μέσω αυτού του εξοπλισμού που κατάφερε ο Ζελένσκι να συνομιλήσει για 35 λεπτά με τον Αμερικανό ομόλογό του το βράδυ του Σαββάτου.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τρεις απόπειρες δολοφονίας κατά του Ζελένσκι αποκαλύπτουν οι Times