ΚΟΣΜΟΣ

Διχασμένη η ΕΕ για τις ενεργειακές κυρώσεις στη Ρωσία - Στην «αγκαλιά» των ΗΠΑ οι «27»

Παγκόσμιο ενεργειακό παζάρι πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία
Παγκόσμιο ενεργειακό παζάρι πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία
A.P

Συμφωνία για την προμήθεια των «27» με με περισσότερο αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) ανακοινώνουν Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώνουν σήμερα (25/3) συμφωνία για την προμήθεια της Ευρώπης με περισσότερο αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), καθώς το ευρωπαϊκό μπλοκ προσπαθεί να περιορίσει γρήγορα την εξάρτησή του από ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Η εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία, τον κορυφαίο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης, ώθησε τις ήδη υψηλές τιμές της ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ και ώθησε την ΕΕ να δεσμευτεί να μειώσει τη χρήση ρωσικού φυσικού αερίου κατά δύο τρίτα φέτος, αυξάνοντας τις εισαγωγές από άλλες χώρες και επεκτείνοντας γρήγορα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος παρευρέθηκε στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, υποσχέθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραδώσουν φέτος στην Ευρώπη τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) περισσότερο LNG από ό,τι είχε προγραμματιστεί, ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Μία από τις πηγές πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει επίσης υψηλότερες εξαγωγές LNG των ΗΠΑ στην ΕΕ το 2023. Όμως, δεδομένου ότι τα εργοστάσια LNG των ΗΠΑ παράγουν ήδη αέριο με πλήρη δυναμικότητα, οι αναλυτές είπαν ότι το μεγαλύτερο μέρος του επιπλέον φυσικού αερίου που πηγαίνει στην Ευρώπη θα πρέπει να προέρχεται από εξαγωγές που θα πήγαιναν σε άλλα μέρη του κόσμου.

«Αναμένουμε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη στήριξη των ευρωπαϊκών εισαγωγών LNG θα βασίζονται στην ανακατανομή της υπάρχουσας προσφοράς», ανέφεραν σε έκθεσή τους αναλυτές της Goldman Sachs, σημειώνοντας ότι «μια τέτοια μετεγκατάσταση στην Ευρώπη συμβαίνει ήδη» επειδή οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες ήταν από τις υψηλότερες στον κόσμο.

«Σχεδόν όλο το αέριο στις ΗΠΑ ανήκει ήδη σε κάποιον. Είναι δεσμευμένο από σύμβαση», σύμφωνα με την Poten & Partners, μια εταιρεία συμβούλων ενέργειας και ναυτιλίας που τονίζει οτι «εάν η Ευρώπη θέλει περισσότερο LNG, θα πρέπει να πληρώσει για αυτό».

Ρωσία: Ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της ΕΕ

Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της ΕΕ, στέλνοντας συνολικά 155 bcm φυσικού αερίου στην ΕΕ το 2021. Τα περισσότερα από αυτά προέρχονταν μέσω αγωγών και τα 15 bcm ήταν LNG. Οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ στην ΕΕ ξεπέρασαν τα 22 bcm πέρυσι. Οι αμερικανοί εξαγωγείς έχουν αποστείλει όγκους ρεκόρ LNG στην Ευρώπη για τρεις συνεχόμενους μήνες, καθώς οι τιμές στην περιοχή δεκαπλασιάστηκαν σε σχέση με ένα χρόνο πριν, με τους αγοραστές στην Ευρώπη και την Ασία να ανταγωνίζονται.

Η Μόσχα δήλωσε την Τετάρτη ότι οι «μη φιλικές» χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της ΕΕ, πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αυτό ενέτεινε τις ανησυχίες για πιθανές διακοπές στον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Την Πέμπτη, ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν ότι το αίτημα του Κρεμλίνου ήταν σε αντίθεση με τις συμβάσεις προμήθειας.

«Υπάρχουν σταθερές συμβάσεις παντού, με το νόμισμα στο οποίο θα πληρωθούν οι παραδόσεις να αποτελεί μέρος αυτών των συμβάσεων», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. «Στις περισσότερες περιπτώσεις λέει ευρώ ή δολάρια, αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία εργαζόμαστε». «Κανείς δεν θα πληρώσει σε ρούβλια», δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα.

Koινή αγορά αερίου

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συμφωνήσουν σήμερα, δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής τους, να «συνεργαστούν για την κοινή αγορά φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου» ενόψει του επόμενου χειμώνα και να συντονίσουν την πλήρωση της αποθήκευσης αερίου, σύμφωνα με το σχέδιο απόφασής τους, όπως Reuters.

Αυτές οι κινήσεις στοχεύουν στη δημιουργία ενός αποθέματος ανεφοδιασμού μη ρωσικού φυσικού αερίου. ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή θα ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για τη συγκέντρωση της ζήτησης και την αναζήτηση φυσικού αερίου, σύμφωνα με ένα μοντέλο που χρησιμοποίησε το μπλοκ για την αγορά εμβολίων κατά του COVID-19.

Ωστόσο, οι χώρες παραμένουν διχασμένες ως προς το αν θα επιβληθούν απευθείας κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, μια κίνηση που έχει ήδη γίνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένα εμπάργκο της ΕΕ θα απαιτούσε ομόφωνη έγκριση και από τα 27 κράτη μέλη.

Η Λετονία και η Πολωνία είναι μεταξύ εκείνων που επιδιώκουν να σταματήσουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ημερησίως που πληρώνει η Ευρώπη στη Ρωσία για ορυκτά καύσιμα. «Οι ενεργειακές κυρώσεις είναι ένας τρόπος να σταματήσει η ροή χρημάτων στα πολεμικά ταμεία του Πούτιν», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Άρτουρς Κάρινς. «Το πιο λογικό μέρος για να προχωρήσουμε είναι στο πετρέλαιο και τον άνθρακα».

Αντίθετες στις κυρώσεις Γερμανία και Ουγγαρία

Η Γερμανία, η οποία λαμβάνει το 18% των εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας, και η Ουγγαρία είναι μεταξύ εκείνων που αντιτίθενται, επικαλούμενες την οικονομική ζημιά που θα προκαλούσε ένα εμπάργκο πετρελαίου. Ισπανία, Βέλγιο, Ιταλία, Ελλάδα και Πορτογαλία πρότειναν ανώτατα όρια τιμών ενέργειας και αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, για να χαλιναγωγήσουν τους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Άλλες χώρες προειδοποιούν ότι ο περιορισμός των τιμών χονδρικής θα προκαλούσε προβλήματα και θα υπονόμευε τις προσπάθειες στροφής προς την πράσινη ενέργεια. Οποιεσδήποτε αποφάσεις σε όλη την ΕΕ είναι πιθανό να καθυστερήσουν έως ότου εκδοθεί έκθεση που θα γίνει αυτόν τον μήνα από τις ρυθμιστικές αρχές ενέργειας σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.

Οι χώρες της ΕΕ είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για τις δικές τους ενεργειακές πολιτικές. Οι κυβερνήσεις έχουν ήδη διαθέσει δισεκατομμύρια σε εθνικές φορολογικές περικοπές και επιδοτήσεις για να περιορίσουν τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας.

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ και ΗΠΑ συζήτησαν για συνεργασία σχετικά με την μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία