ΚΟΣΜΟΣ

Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία: «Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα»- Προβλέψεις και σενάρια

O Eμανουέλ Μακρόν
O Eμανουέλ Μακρόν
A.P

Οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία ανοίγουν στις 10 Απριλίου και παρά την προδιαγεγραμμένη για κάποιους νίκη του Εμανουέλ Μακρόν, όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία του κορονοϊού έχουν μετατρέψει τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας σε δύσκολη «εξίσωση», προειδοποιεί κορυφαίος Γάλλος πολιτικός επιστήμονας που τονίζει ότι όλα μπορούν να συμβούν πριν από τον πρώτο γύρο της 10ης Απριλίου.

Ο Ντομινίκ Ρεινιέ επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης Fondapol, υποστήριξε ότι είναι επικίνδυνο οι ψηφοφόροι να μην μπαίνουν στον κόπο να προσέλθουν στις κάλπες μόνο και μόνο επειδή οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν νίκη του Eμανουέλ Μακρόν. Ο συνδυασμός του κορονοϊού και του πολέμου κάνει τις εκλογές απρόβλεπτες, είπε, παραδεχόμενος ότι ακόμη και οι ειδικοί δεν μπορούν να προβλέψουν αξιόπιστα το αποτέλεσμα.

«Αυτές δεν είναι εκλογές σαν όλες τις άλλες και δεν μπορώ να πω με κανέναν τρόπο ότι το αποτέλεσμα είναι σίγουρο. Θα μπορούσαμε να πούμε ένα πράγμα σήμερα και αύριο θα μπορούσε να είναι διαφορετικό», είπε ο Ρεϊνιέ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Sciences Po στο Παρίσι, σε ξένους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα. «Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα»

Ο Μακρόν απολαμβάνει μια ώθηση στις δημοσκοπήσεις που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στον ρόλο του ως παγκόσμιου μεσολαβητή ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο.

Τα τελευταία στοιχεία για τις προθέσεις ψήφου στον πρώτο γύρο δείχνουν ότι η υποστήριξη στο πρόσωπό του μειώνεται περίπου στο 27% – μια ελαφρά πτώση από την περασμένη εβδομάδα, ποσοστό αυξημένο όμως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, η οποία υποστήριζε τον Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά πρόσφατα αποστασιοποιήθηκε, σκαρφάλωσε στο 21%.

Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν ανέβηκε στην τρίτη θέση με 13%, με τον υποψήφιο της κυρίαρχης δεξιάς Βαλερί Πεκρές πίσω του με 12% και τον Ερίκ Ζεμούρ με 10%. Η υποψήφια των Σοσιαλιστών Aν Ινταλγκό βρίσκεται στην όγδοη θέση με 2% πίσω από τον εκτροφέα προβάτων Ζαν Λασάλ με 3%, τον Φαμπιέν Ρουσέλ του Κομμουνιστικού Κόμματος με 4% και τον Γιανίκ Ζαντό των Πρασίνων με 5%.

Αυτό θα οδηγούσε σε ένα δεύτερο γύρο Μακρόν-Λε Πεν – μια επανάληψη των προεδρικών εκλογών του 2017 – με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν νίκη 55%-45% του Μακρόν. Μια έρευνα για το περιοδικό Les Echos έδειξε ότι το κόστος ζωής και η κοινωνική προστασία, συμπεριλαμβανομένου του κράτους πρόνοιας, παραμένουν οι κύριες ανησυχίες των ψηφοφόρων. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναφέρθηκε από το ένα τέταρτο ως παράγοντας που θα επηρεάσει την ψήφο τους.

«Το πλεονέκτημα για τον Μακρόν είναι ότι αυτή τη στιγμή του πολέμου, οι άνθρωποι συγκεντρώνονται στον πρόεδρο που είναι επικεφαλής του στρατού και της εξωτερικής πολιτικής… υπάρχει η ιδέα ότι δεν είναι λογικό σε αυτή την κατάσταση να έχουμε έναν νέο πρόεδρο που δεν έχει εμπειρία. », είπε ο Ρεϊνιέ.

Ωστόσο η τάση αυτή θα μπορούσε να αντιστραφεί εάν οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου, ιδιαίτερα η άνοδος των τιμών των καυσίμων, πλήξουν υπερβολικά τα πορτοφόλια των Γάλλων ψηφοφόρων. «Φυσικά, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε προβλήματα όπως το κόστος ζωής με την τραγωδία στην Ουκρανία, αλλά πρέπει να τα λάβουμε υπόψη», είπε ο Ρεϊνιέ.

Η Monde έχει περιγράψει αυτή την προεδρική κούρσα ως μια «εκστρατεία φάντασμα» – που τελείωσε πριν καν ξεκινήσει – αλλά ο Ρεϊνιέ λέει οτι οι ψηφοφόροι που δεν θα προσέλθουν επειδή πιστεύουν ότι δεν υπάρχει νόημα κινδυνεύουν να επαναλάβουν το προεδρικό τραύμα του 2002, όταν ένας συνδυασμός ψήφων αποχής και διαμαρτυρίας οδήγησαν την ακροδεξιά Ζαν-Μαρί Λεπέν να κερδίσει τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών στον πρώτο γύρο.

«Στις 10 Απριλίου θα μπορούσε να υπάρξει έντονη αποχή από μετριοπαθείς ψηφοφόρους που είναι κατά της Μαρίν Λεπέν αλλά εχθρικοί προς τον Εμανουέλ Μακρόν και αυτή είναι η μεγαλύτερη ομάδα στο εκλογικό σώμα. Αν δεν πάρουν μέρος στον πρώτο γύρο, νομίζοντας ότι είναι προκαθορισμένο, απλώς δεν ξέρουμε ποιες θα είναι οι συνέπειες. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η υψηλή αποχή δημιουργεί καταστάσεις που είναι μη αναστρέψιμες και αποδυναμώνουν τον δημοκρατικό χαρακτήρα της ψηφοφορίας» τονίζει ο αναλυτής

«Με βάση τις δημοσκοπήσεις και τις προθέσεις ψήφου σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι είναι πιθανή η νίκη Μακρόν, αλλά είναι απλώς μια πιθανότητα. Θα ήταν παράλογο να πούμε ότι η επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν είναι σίγουρη» καταλήγει ο Ρεϊνιέ.

Διαβάστε επίσης:

«Άδειασμα» Μακρόν σε Μπάιντεν για τις προκλητικές δηλώσεις κατά Πούτιν