ΚΟΣΜΟΣ

Νέες κυρώσεις της ΕΕ στη Συρία

Νέες κυρώσεις της ΕΕ στη Συρία

Την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του συριακού καθεστώτος αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, απαγορεύοντας τις εξαγωγές προϊόντων πολυτελείας και περιορίζοντας περαιτέρω τις εξαγωγές υλικού που μπορεί να χρησιμεύσει στην καταστολή του αντιπολιτευτικού κινήματος, ανακοίνωσε σήμερα Ευρωπαίος διπλωμάτης.

«Οι κυρώσεις αυτές κατά της Συρίας θα τεθούν σε εφαρμογή. Καλύπτουν τα προϊόντα πολυτελείας και υλικό που χρησιμοποιείται στις επιχειρήσεις καταστολής», διευκρίνισε ο διπλωμάτης.

Οι κυρώσεις αποφασίστηκαν κατά τη συνεδρίαση των πρεσβευτών των 27 πριν από την σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.

Οι Ευρωπαίοι αναμένεται ακόμη να καθορίσουν το ακριβές πεδίο εφαρμογής του μέτρου για τα προϊόντα πολυτελείας. Με τις κυρώσεις αυτές, η ΕΕ στοχεύει «πολύ συμβολικά» στον τρόπο ζωής του ζεύγους Άσαντ, ενώ ο Τύπος πρόσφατα επέκρινε τις ακριβές προτιμήσεις της συζύγου του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, της Άσμα, παραδέχτηκε άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Στόχος είναι να καταλάβει το ζεύγος Άσαντ, αλλά και η παρέα του και τα μέλη του καθεστώτος ότι οι εξελίξεις στη Συρία έχουν επίσης συνέπειες στο προσωπικό τους τρόπο ζωής», διευκρίνισε αναγνωρίζοντας ότι αυτή «μέτρα αυτού του είδους μπορούν εύκολα να παρακαμφθούν και ότι έχουν συμβολικό χαρακτήρα».

Πρόκειται για τη 14η δέσμη κυρώσεων κατά του συριακού καθεστώτος από τους 27.