ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα αποκαλύπτει: Κάθε εβδομάδα καταναλώνουμε μία πιστωτική κάρτα σε μικροπλαστικά!

Αποκαλυπτική για τα μικροπλαστικά που καταναλώνουμε ειναι νέα έρευνα
Αποκαλυπτική για τα μικροπλαστικά που καταναλώνουμε ειναι νέα έρευνα
A.P

Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι «καταναλώνουν» πέντε γραμμάρια μικροπλαστικών και νανοπλαστικών κάθε εβδομάδα, ποσότητα δηλαδή που αντιστοιχεί...σε μία πιστωτική κάρτα.

Από τα πιο απομακρυσμένα βάθη του ωκεανού, μέχρι το βαθύτερο τμήμα των πνευμόνων μας, τα μικροπλαστικά φαίνεται πως έχουν εισβάλει σε κάθε κομμάτι της ζωής μας.

Το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης δημοσίευσε πρόσφατα μια μελέτη στο περιοδικό Exposure & Health, η οποία δείχνει ότι πέντε γραμμάρια πλαστικών σωματιδίων κατά μέσο όρο την εβδομάδα, εισέρχονται στον ανθρώπινο γαστρεντερικό σύστημα κάθε ατόμου. Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη εντοπίσει σωματίδια στο ανθρώπινο αίμα και τα όργανα, ενώ έχει διαπιστωθεί οτι τα μικροπλαστικά βλάπτουν τα αγέννητα μωρά.

Τι είναι τα μικροπλαστικά;

Περισσότεροι από 8,3 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού έχουν παραχθεί από τον άνθρωπο από τη δεκαετία του 1950. Το 79% της ποσότητας αυτής έχει καταλήξει σε χώρους υγειονομικής ταφής και στο φυσικό περιβάλλον.

Τα απορριπτόμενα πλαστικά διασπώνται σε μικροσωματίδια και νανοσωματίδια που εισέρχονται στις υδάτινες οδούς και το χώμα. Τα μικροπλαστικά, που έχουν μέγεθος μεταξύ 0,001 και 5 χιλιοστά, και τα νανοπλαστικά, τα οποία είναι μικρότερα από 0,001 χιλιοστά, εισέρχονται τελικά στην διατροφική αλυσίδα μέσω των θαλασσινών που καταναλώνουμε ή ακόμη και από τα φρούτα και τα λαχανικά.

Μπορούν επίσης να εισέλθουν στο σώμα όταν πίνουμε νερό από πλαστικά μπουκάλια. Τα άτομα που πίνουν 1,5 έως 2 λίτρα νερό την ημέρα από αυτά τα μπουκάλια λαμβάνουν 90.000 πλαστικά σωματίδια ετησίως. «Ωστόσο, όσοι επιλέγουν νερό της βρύσης μπορούν, ανάλογα με τη γεωγραφική τους θέση, να μειώσουν την ποσότητα που προσλαμβάνεται σε 40.000 πλαστικά σωματίδια», αναφέρει η μελέτη του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Μια άλλη πηγή αυτών των σωματιδίων είναι τα μικροσφαιρίδια, τα οποία χρησιμοποιούνται σκόπιμα σε πολλά προϊόντα υγείας και ομορφιάς. Έρευνα που διεξήχθη από τη ΜΚΟ Plastic Soup Foundation (PSF) διαπίστωσε ότι σχεδόν 9 στα 10 καλλυντικά από κορυφαίες εταιρείες κοσμετολογίας περιέχουν μικροπλαστικά σωματίδια. Αυτά τα σωματίδια βρίσκουν επίσης το δρόμο τους πίσω στο ανθρώπινο σώμα, μόλις εισέλθουν στις υδάτινες οδούς μας.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία;

Το εάν τα μικροπλαστικά και τα νανοπλαστικά που καταναλώνουμε αποτελούν κίνδυνο για την υγεία μας διερευνάται σε πολυάριθμες μελέτες, σε μεγάλο βαθμό όμως παραμένει άγνωστο μέχρι σήμερα.

Η ερευνητική ομάδα του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης συνόψισε την τρέχουσα κατάσταση της επιστημονικής γνώσης στην έκθεσή της, διαπιστώνοντας ότι τα σωματίδια που περνούν από τη γαστρεντερική οδό, αλλάζουν τη σύνθεση στο μικροβίωμα του εντέρου.

Αυτές οι αλλαγές συνδέονται με μεταβολικές ασθένειες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η χρόνια ηπατική νόσος. «Τα σωματίδια μπορούν να προκαλέσουν τοπική φλεγμονή και ανοσοαπόκριση, και τα νανοπλαστικά συγκεκριμένα έχει βρεθεί ότι πυροδοτούν χημικές οδούς που εμπλέκονται στο σχηματισμό καρκίνου», αναφέρει η μελέτη.

Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε;

Το ζέσταμα φαγητού σε πορσελάνινα πιάτα αντί για πλαστικά δοχεία στο φούρνο μικροκυμάτων και ο καλός αερισμός του σπιτιού, είναι μερικές από τις λύσεις που προτείνονται για την ελαχιστοποίηση της κατάποσης πλαστικών σωματιδίων.

Η αποφυγή πλαστικών συσκευασιών κατά την αγορά τροφίμων μπορεί επίσης να βοηθήσει. Μελέτες έχουν εντοπίσει σωματίδια σε φακελάκια τσαγιού, ακόμη και σε προμαγειρεμένο ρύζι.

Είναι επίσης σημαντικό να πίνει κανείς φιλτραρισμένο νερό βρύσης, καθώς μειώνει σχεδόν στο μισό τα σωματίδια που καταπίνει σε σύγκριση με το εμφιαλωμένο νερό. Τα ρούχα μας απελευθερώνουν επίσης πολλά συνθετικά σωματίδια όταν πλένονται.

Ένα φίλτρο συγκράτησης ινών στο πλυντήριο ρούχων σας θα μπορούσε να εμποδίσει τα μικροπλαστικά. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγουμε εντελώς τις συνθετικές ίνες και να επιλέγουμε φυσικά υλικά όπως το μαλλί, το μετάξι και η κάνναβη. Η υποστήριξη πολιτικών που επιδιώκουν τον περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης είναι πάντα σημαντική.

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: H θαλάσσια ρύπανση απο τα πλαστικά - Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr