ΚΟΣΜΟΣ

Eκλογές στη Γαλλία: «Η Λεπέν εκμεταλλεύεται την οργή που δεν κατάφερα να κατευνάσω» λέει ο Μακρόν

O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν
O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν
ΑΡ

Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και τη Μαρίν Λεπέν, δύο εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες

Ορισμένες δημοσκοπήσεις προβλέπουν προβάδισμα περίπου 10 μονάδων για τον Μακρόν έναντι της Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, μια επανάληψη της αναμέτρησης του 2017. Αλλά οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι και η αποχή ειναι πιθανόν να ανατρέψουν το μεγάλο «ματς» της 24ης Απριλίου που παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα ολόκληρη η ΕΕ.

Ο Μακρόν κέρδισε τις εκλογές του 2017 με 66,1% των ψήφων έναντι της Λεπέν, αλλά η κούρσα είναι τώρα πολύ πιο αμφίρροπη με το Γάλλο πρόεδρο να υφίσταται κριτική για τη διαχείρισή του για την κρίση της πανδημίας, τις οικονομικές πολιτικές αλλά και την αλαζονεία του που του κόστισε δημοσκοπικά όλα αυτά τα χρόνια. Παρ'ολα αυτά όπως δείχνουν οι σφυγμομετρήσεις, επικράτησε της αντιπάλου του στο κρίσιμο ντιμπέιτ της περασμένης Τετάρτης.

Παραμονές των εκλογών, αναγνώρισε ότι δεν μπόρεσε να κατευνάσει εν μέρει τουλάχιστον την οργή στη χώρα και ότι η ακροδεξιά αντίπαλός του, η Μαρίν Λεπέν, προσπαθεί να καρπωθεί μέρος αυτής της οργής στην προεκλογική της εκστρατεία. «Και ιδού. Σημειώνει κάποια πρόοδο (...), καταφέρνει να την εκμεταλλεύεται», δήλωσε ο Μακρόν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Ο Μακρόν έχει διατηρήσει και πιθανόν αυξήσει οριακά το προβάδισμά του έναντι της Λεπέν ύστερα από την τηλεοπτική αναμέτρηση, στην οποία εκτιμάται ότι επικράτησε, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Η έρευνα του ινστιτούτου Elabe για τον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 650 τηλεθεατών 18 ετών και άνω έδειξε πως το 59% έκρινε ότι ο κ. Μακρόν ήταν πιο πειστικός από τη Λεπέν.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές στη Γαλλία: Πιο πειστικός αλλά και πιο αλαζόνας ο Μακρόν – Η πρώτη δημοσκόπηση για το debate