ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλικές εκλογές:Στο δίλημμα Μακρόν ή Λεπέν απαντούν την Κυριακή οι Γάλλοι – Τι κρίνεται στις κάλπες

Γαλλικές εκλογές:Στο δίλημμα Μακρόν ή Λεπέν απαντούν την Κυριακή οι Γάλλοι – Τι κρίνεται στις κάλπες
Γαλλικές εκλογές: Τα προγράμματα με τα οποία διεκδικούν την νίκη Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν
AP

Γαλλικές εκλογές: Τα προγράμματα με τα οποία διεκδικούν την νίκη Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι Γάλλοι προκειμένου να διαλέξουν έναν εκ των Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν για να ηγηθεί της γαλλικής δημοκρατίας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη και της μοναδικής μόνιμης εκπροσώπου της ΕΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μακρόν και Λεπέν δίνουν για δεύτερη φορά τη μάχη για τον τίτλο του/της προέδρου της Γαλλίας μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών στις οποίες ανάμεσα σε 12 υποψηφίους συγκέντρωσαν ο μεν Μακρόν 27,85% και η δε Λεπέν 23,15% με τρίτο να αναδεικνύεται στις κάλπες τον Ζαν Λικ Μελανσόν με 21,95% των ψήφων.

Έκτοτε οι δύο μονομάχοι προσπάθησαν με τις τοποθετήσεις τους και τις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις να προσελκύσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα των 7,7 εκατομμυρίων ψηφοφόρων που επέλεξαν τον Μελανσόν στον πρώτο γύρο ενώ τις τελευταίες ημέρες στο στόχαστρο Μακρόν και Λεπέν μπήκαν και οι Πράσινοι ψηφοφόροι του Γιανίκ Ζαντό, τον οποίον επέλεξαν περισσότεροι από 1,6 εκατ. Γάλλοι.

Ο Εμανουέλ Μακρόν παρουσιάζει τον εαυτό του ως την σταθερή δύναμη σε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων επιδεικνύοντας τα όσα πέτυχε κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία. Όπως σημειώνει η Deutsche Welle ο «βασιλιάς Ήλιος» όπως είναι το παρατσούκλι που χρησιμοποιούν οι άσπονδοι φίλοι του Μακρόν έχει να αντιμετωπίσει βασικά την εικόνα που έχει δημιουργήσει για τον εαυτό του ως ένας πολιτικός της ελίτ. Κανείς δεν ξεχνάει, άλλωστε, το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων του 2018 που πυροδοτήθηκε από τις πολιτικές και τις φοροελαφρύνσεις υπέρ των επιχειρηματιών.

Η Μαρίν Λεπέν από την πλευρά της επιμένει στη σκληρή γραμμή για το μεταναστευτικό και τη διατήρηση της παραδοσιακής γαλλικής ταυτότητας προσθέτοντας στο ρεπερτόριό της και τη στήριξη των νοικοκυριών που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση.

Οι ψηφοφόροι από την πλευρά τους ανησυχούν για την οικονομική κρίση και την κατάσταση του συστήματος υγείας της Γαλλίας που δοκιμάστηκε στα δύο χρόνια της πανδημίας με τα δύο στρατόπεδα να υπόσχονται στήριξη απέναντι στις αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας.

Ο Μακρόν έχει υποσχεθεί αύξηση των κατώτατων συντάξεων, προσλήψεις στον τομέα της υγείας και αντιμετώπιση του σχολικού bullying ενώ παράλληλα υπόσχεται περισσότερες φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις, προσλήψεις αστυνομικών και δικαστών αλλά και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για να αντιμετωπίσει το υψηλό χρέος των ασφαλιστικών ταμείων.

Η Λεπέν έχει υποσχεθεί δημοψήφισμα για αυστηρότερους ελέγχους κατά της μετανάστευσης, προτεραιοποίηση των Γάλλων στις υπηρεσίες και τα επιδόματα κοινωνικής πολιτικής, 25.000 νέες θέσεις σε φυλακές αλλά και ενίσχυσης της αστυνόμευσης. Η κυρία Λεπέν στο πρόγραμμά της περιλαμβάνει μειώσεις στον φόρο για τα καύσιμα και το ηλεκτρικό αλλά και αυξήσεις στις συντάξεις.

Οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις δίνουν νίκη στον Μακρόν με 53% έως 56% έναντι 44% έως 47% για τη Λεπέν και αν επιβεβαιωθούν θα είναι η πρώτη φορά που θα επανεκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας από το 2002 και τη νίκη τότε του Ζακ Σιράκ.

Πού άνοιξαν οι κάλπες

Στις κάλπες προσήλθαν πρώτοι οι Γάλλοι της Βόρειας Αμερικής οι οποίοι ψήφισαν από σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, μία ημέρα νωρίτερα απ’ ότι στη Γαλλία.

Περισσότεροι από 130.000 Γάλλοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους στις ΗΠΑ και λίγοι περισσότεροι από 100.000 στον Καναδά. Στο πρώτο γύρο, στην εκλογική περιφέρεια της Ουάσιγκτον, που περιλαμβάνει πέντε αμερικανικές πολιτείες όπως και την πρωτεύουσα της χώρας, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε περίπου 30%.

Το 58% των ψηφοφόρων ψήφισαν εδώ τον Εμανουέλ Μακρόν, πριν από δύο εβδομάδες, έναντι λιγότερου από 3% υπέρ της Μαρίν Λεπέν. Τη δεύτερη θέση είχαν καταλάβει είτε ο Ζαν Λικ Μελανσόν είτε ο Ερίκ Ζεμούρ.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές στη Γαλλία:Τα 9 σημεία που έκριναν το ντιμπείτ Μακρόν-Λεπέν -Το «αποτύπωμά» τους στις κάλπες