ΚΟΣΜΟΣ

Στις 21 Σεπτεμβρίου λογοδοτεί στο στρατοδικείο ο Μάνινγκ

Στις 21 Σεπτεμβρίου λογοδοτεί στο στρατοδικείο ο Μάνινγκ

Ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ ο Αμερικανός στρατιωτικός που κατηγορείται για τη διαρροή χιλιάδων διαβαθμισμένων τηλεγραφημάτων της κυβέρνησης των ΗΠΑ στον ιστότοπο Wikileaks, θα αντιμετωπίσει το στρατοδικείο στις 21 Σεπτεμβρίου.

Ο Μάνινγκ κατηγορείται για τη διαρροή περισσότερων από 700.000 διαβαθμισμένων ή εμπιστευτικών εγγράφων του στρατού, κατά τη διάρκεια που υπηρετούσε στο Ιράκ.

Μάλιστα η στρατοδίκης συνταγματάρχης Ντενίζ Λιντ, δήλωσε ότι οι επίτροποι του δικαστηρίου και η ομάδα υπεράσπισης του Μάνινγκ αποφάσισαν ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα η δίκη θα ξεκινήσει στις 21 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 12 Οκτωβρίου.

Η δικαστής δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα που υπέβαλε ο συνήγορος υπεράσπισης Ντέιβιντ Κούμπς, να απορριφθούν όλες οι κατηγορίες, λόγω αυτού που αποκάλεσε ως «σκόπιμη απόκρυψη από την κατηγορούσα αρχή των αποδεικτικών στοιχείων, που απαιτούνται για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του Μάνινγκ».

«Το δικαστήριο δεν βρήκε στοιχεία για επιλήψιμη συμπεριφορά της κατηγορούσας αρχής», δήλωσε η Λίντ.

Ο Μάνινγκ είναι αντιμέτωπος με 22 κατηγορίες, γύρω από το κατέβασμα αρχείων από το Μυστικό Πρωτόκολλο Διαδικτύου του στρατού (Secret Internet Protocol Router Network--SIPRNet), όταν υπηρετούσε στην 10η Ορεινή Μεραρχία του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ.