ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Οι εορτασμοί της 9ης Μαΐου πραγματοποιήθηκαν χωρίς πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών

Ρωσία: Οι εορτασμοί της 9ης Μαΐου πραγματοποιήθηκαν χωρίς πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών
H Ρωσία ακύρωσε σήμερα τις πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών που συμμετείχαν στην στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου.
AP - Alexander Zemlianichenko

Η «Ημέρα της Νίκης»,πραγματοποιήθηκε στην Ρωσία χωρίς πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών στην Μόσχα και σε άλλες ρωσικές πόλεις.

Το πρωί της Τρίτης και συγκεκριμένα στις 10:00 ξεκίνησε η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας προκειμένου να τιμηθεί η «Ημέρα της Νίκης», η μέρα που τα ρωσικά στρατεύματα θριάμβευσαν επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ρωσία ακύρωσε σήμερα τις πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών που συμμετείχαν στην στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου στην Μόσχα, κατά τους εορτασμούς της 77ης επετείου από την νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS ανέφερε: «Το μέρος (της παρέλασης) με τις πτήσεις αεροσκαφών, δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω καιρικών συνθηκών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι 77 αεροσκάφη και ελικόπτερα θα συμμετάσχουν στην στρατιωτική παρέλαση. Οι πτήσεις αεροσκαφών ακυρώθηκαν και σε άλλες πόλεις, λόγω των καιρικών συνθηκών, γράφει η εφημερίδα nοvayagazeta. Europe, επικαλούμενη το πρακτορείο Ria Novosti.

Μεταξύ των πόλεων στις οποίες ακυρώθηκαν οι πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών είναι η Αγία Πετρούπολη, το Ροστόβ επί του Ντον, το Καλίνινγκραντ, το Γιεκατερίνεμπουργκ, το Νοβοσιμπίρσκ και η Σαμάρα.

Πούτιν: «Σωστή η απόφασή μας να απαντήσουμε στην επιθετικότητα του ΝΑΤΟ»

Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του την Ημέρα της Νίκης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απευθύνθηκε στο εσωτερικό ακροατήριο σε μία προσπάθεια να εμψυχώσει το ηθικό των Ρώσων, αλλά και στους «εχθρούς» της Μόσχας στο ΝΑΤΟ και τη Δύση.

Στο διάγγελμά του, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην απειλή που συνιστούν για τη Ρωσία οι ΗΠΑ και οι «δορυφόροι» τους, επανέλαβε την υποκινούμενη υποδαύλιση της ρωσοφοβίας και επέμεινε στην πίστη στις προγονικές αξίες των Ρώσων. «Είμαστε περήφανοι για τη μεγάλη συμβολή στη νίκη και τιμούμε όλους όσοι συνέτριψαν το φασισμό» είπε.

«Σήμερα η πολιτοφυλακή του Ντονμπάς μάχεται για το μέλλον της για να μην ξεχάσει κανείς τα διδάγματα του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Υποκλινόμαστε στη μνήμη των μαρτύρων» τόνισε στο διάγγελμά του στην κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

«Η φρίκη» του παγκόσμιου πολέμου δεν πρέπει να επαναληφθεί ποτέ» τόνισε, χαιρετίζοντας τον «θρίαμβο» της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας και έκανε λόγο για ένα «πρωτοφανές κατόρθωμα ηρωισμού»

Κάποιοι φοβήθηκαν ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα ανακοίνωνε την πλήρη κινητοποίηση στρατευμάτων, πράγμα που δεν συνέβη. Ούτε υπήρξε κάποια μεγάλη αναγγελία νίκης, οπως επίσης είχαν προβλέψει ορισμένοι. Ωστόσο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε στις ρωσικές στρατιωτικές απώλειες, κρατώντας ενός λεπτού σιγή για τους πεσόντες.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι θα υπάρξει υποστήριξη για τα παιδιά των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, σε μια σπάνια παραδοχή των απωλειών της Ρωσίας. «Είναι μια τραγωδία για όλους μας αλλά μια αναντικατάστατη απώλεια για τις οικογένειές τους» σημείωσε.

Ευχήθηκε επίσης ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες στρατιώτες και αξιωματικούς και είπε ότι υπέγραψε κτελεστικό διάταγμα προκειμένου να παράσχει «κρίσιμη υποστήριξη» στα «παιδιά των πεσόντων συντρόφων».

Σε ένα μικρό διάλειμμα από τη μέχρι σήμερα αντιδυτική ρητορική του, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία τιμά ως αξιότιμους συντρόφους τα μέλη των συμμαχικών στρατών, ανάμεσά τους Άγγλοι, Γάλλοι και Αμερικανοί που πολέμησαν στο πλευρό της Σοβιετικής Ένωσης στο Β παγκόσμιο πόλεμο.

«Η Δύση ετοιμαζόταν να εισβάλει στη γη μας»

Τέλος επιτέθηκε στις χώρες του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η Ρωσία προσπάθησε «μάταια» να συμβιβαστεί σε θέματα ασφάλειας. «Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν ήθελαν να μας ακούσουν... αυτό σημαίνει ότι στην πραγματικότητα είχαν αρκετά διαφορετικά σχέδια». Κατηγόρησε τη Δύση ότι «προετοιμάζει ανοιχτά άλλη μια τιμωρητική επιχείρηση» στην περιοχή του Ντονμπάς και έκανε λόγο για μια «απαράδεκτη απειλή για εμάς ακριβώς στα σύνορά μας».

«Η Δύση ετοιμαζόταν να εισβάλει στη γη μας» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία ήταν «ένα απαραίτητο και χρονικά κατάλληλο μέτρο, η μοναδική σωστή απόφαση».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν ένα «προληπτικό χτύπημα κατά του επιτιθέμενου», είπε και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Δόξα στις ένδοξες ένοπλες δυνάμεις μας, δόξα στη Ρωσία, για τη νίκη!».