ΚΟΣΜΟΣ

Η «βασιλική» εμφάνιση του Καρόλου στο Κοινοβούλιο – Η Καμίλα, ο Ουίλιαμ και το «ορφανό» στέμμα

Iστορική στιγμή αποτελεί το άνοιγμα των εργασιών του Κοινοβουλίου
Iστορική στιγμή για τους Βρετανούς γράφουν τα αγγλικά ΜΜΕ.
Α.Ρ

Ο Πρίγκιπας Κάρολος αντικατέστησε για πρώτη φορά τη μητέρα του στην έναρξη του κοινοβουλίου, μετά την απουσία της 96χρονης βασίλισσας Ελισάβετ, λόγω προβλημάτων υγείας - «Πρόβα» τζενεράλε για να καθίσει στο βρετανικό θρόνο - Συγκίνηση στους Βρετανούς προκάλεσε η παρουσία του στέμματος χωρίς την 96χρονη μονάρχη 

Μία αλλαγή κανόνα που είναι γνωστή ως «Letters Patent» λήφθηκε από τη Βασίλισσα προκειμένου να πραγματοποιηθεί το φετινό άνοιγμα του βρετανικού Κοινοβουλίου μετά την απόφασή της ότι ο πρίγκιπας Κάρολος θα εκπροσωπήσει το στέμμα.

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου έφτασε στο Κοινοβουλίου με την επίσημη βασιλική στολή του, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Καμίλα. Δίπλα στον πατέρα του βρέθηκε και Πρίγκιπας Ουίλιαμ αφού οι δύο άντρες θεωρούνται «σύμβουλοι του κράτους».

280027593_779328973034894_7752802183994478724_n.jpg
Κάρολος, Καμίλα και Ουίλια μπαίνουν στην αίθουσα του Κοινοβουλίου.Photo by Hannah McKay - WPA Pool/Getty Images

Η εμφάνιση αυτή του Καρόλου χαρακτηρίστηκε από τα διεθνή MME ως η πρώτη μεγάλη πρόβα του διαδόχου πριν την ενθρόνισή του. Την ίδια στιγμή, συγκίνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο προκάλεσαν οι εικόνες της μεταφοράς του στέμματος «Imperial State Crown» στο Κοινοβούλιο χωρίς την παρουσία της βασίλισσας Ελισάβετ.

Εν αντιθέσει με τον πατέρα του, ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ ήταν ντυμένος με πολιτικά ενώ η Καμίλα για την περίσταση επέλεξε μια αυστηρή blue black τουαλέτα με ασορτί καπέλο.

Στην ομιλία του ο Κάρολος παρουσίασε τη νομοθετική ατζέντα της κυβέρνησης, αναφερόμενος επιγραμματικά στην επιστροφή του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στις προεκλογικές του δεσμεύσεις να αντιμετωπίσει τις περιφερειακές ανισότητες σε όλη τη Βρετανία και να μεγιστοποιήσει τις μετά το Brexit ελευθερίες.

Στην ομιλία παρουσιάστηκαν 38 νομοσχέδια, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την αναδιάρθρωση της αγοράς ελεγκτικών υπηρεισών, την πάταξη της παράνομης χρηματοδότησης και την προσπάθεια να γίνει πιο ελκυστικό το Σίτι του Λονδίνου σε διεθνείς επενδυτές μετά το Brexit.

Δείτε στο βίντεο την ομιλία του πρίγκιπα Καρόλου στο βρετανικό κοινοβούλιο:

«Η προτεραιότητα της κυβέρνησης της Αυτής Μεγαλειότητας είναι να αναπτυχθεί και να ενδυναμωθεί η οικονομία και να μειωθεί το κόστος διαβίωσης για τις οικογένειες», δήλωσε ο Κάρολος στο Κοινοβούλιο, διαβάζοντας την ομιλία εξ ονόματος της βασίλισσας, που δεν παρευρέθηκε στην τελετή λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει με την κινητικότητά της.

«Η κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας θα ωθήσει την οικονομική ανάπτυξη για να βελτιώσει τα επίπεδα διαβίωσης και να χρηματοδοτήσει βιώσιμες επενδύσεις στις δημόσιες υπηρεσίες. Αυτό θα υπογραμμιστεί από μια υπεύθυνη προσέγγιση στα δημόσια οικονομικά, μειώνοντας το χρέος παράλληλα με την μεταρρύθμιση και τη μείωση φόρων»

Κατά το κλείσιμο της ομιλίας τόνισε: «Ανυπομονώ για τον εορτασμό του Πλατινένιου Ιωβηλαίου της Βασίλισσας. Το ιωβηλαίο είναι ένας εορτασμός της επετείου ενός ειδικού γεγονότος και ο όρος συνδέεται κυρίως με τη βασιλική οικογένεια. Σηματοδοτεί σημαντικές περιόδους στη ζωή και τη βασιλεία ενός μονάρχη. Φέτος γιορτάζει τα 70 χρόνια της Βασίλισσας».

Δείτε στην gallery φωτογραφίες από όσα έγιναν στο βρετανικό Κοινοβούλιο:

Τι ακολούθησε μετά την ομιλία του πρίγκιπα Καρόλου

Με την ολοκλήρωση της ομιλίας, ο πρίγκιπας Κάρολος αποχώρησε από το Κοινοβούλιο, έχοντας στο πλευρό του τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και τη Δούκισσα της Κορνουάλης. Η αποχώρησή του σημαίνει ότι η νέα κοινοβουλευτική συνεδρίαση μπορεί να ξεκινήσει και το Κοινοβούλιο μπορεί να επιστρέψει στις εργασίες του.

Οι βουλευτές θα επιστρέψουν στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα κάνει δήλωση για την ομιλία της Βασίλισσας και θα διεξαχθεί συζήτηση. Αναμένετε επίσης ότι ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες για ορισμένες από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και οι βουλευτές θα κάνουν ερωτήσεις.

Η απουσία της Ελισάβετ πρώτη φορά από το 1963

Η ομιλία της Βασίλισσας είναι μια τελετουργική εκδήλωση που ορίζει τους νόμους που θέλει να εγκρίνει η κυβέρνηση και υπογραμμίζει τις προτεραιότητές της για τους επόμενους μήνες. Είναι η πρώτη φορά από το 1963 που δεν θα εκφωνήσει η ίδια την ομιλία. Την εποχή εκείνη ήταν έγκυος στον Πρίγκιπα Εδουάρδο, και αντ' αυτού η ομιλία της διαβάστηκε από τον υπουργό Οικονομικών. Η μονάρχης «είχε λείψει» επίσης από το τελετουργικό το 1959 ενώ ήταν έγκυος στον πρίγκιπα Άντριου.

H βασίλισσα Ελισάβετ στη Βουλή των Λόρδων το 2021AP

Νέα σελίδα στη βασιλική οικογένεια

Αν και η Βασίλισσα εκτελεί καθήκοντα από το Κάστρο του Ουίνδσορ, η μόνη δημόσια εκδήλωση που παρευρέθηκε φέτος εκτός των βασιλικών κατοικιών ήταν το μνημόσυνο στη μνήμη του εκλιπόντος συζύγου της, πρίγκιπα Φιλίππου.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δήλωσαν τη Δευτέρα ότι η απόφαση να αποσυρθεί η βασίλισσα ελήφθη σε συνεννόηση με τους γιατρούς της, καθώς συνεχίζει να αντιμετωπίζει «προβλήματα κινητικότητας».

Το Παλάτι ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Κατόπιν αιτήματος της Αυτής Μεγαλειότητος και με τη συμφωνία των αρμόδιων αρχών, ο Πρίγκιπας της Ουαλίας θα διαβάσει την Ομιλία της Βασίλισσας εκ μέρους της, με τον Δούκα του Κέιμπριτζ επίσης να παρευρίσκεται».

Δείτε φωτογραφίες από την άφιξη του Imperial State Crown στη Βουλή των Λόρδων:

Διαβάστε ακόμα:

Πρίγκιπας Κάρολος: «Πρόβα» για τον θρόνο - Θα μιλήσει για πρώτη φορά αντί για την Ελισάβετ στη Βουλή