ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Βρετανός δημοσιογράφος εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στον Αμαζόνιο - Είχε δεχθεί απειλές

O Bρετανός δημοσιογράφος που εξαφανίστηκε
O Bρετανός δημοσιογράφος που εξαφανίστηκε
A.P

Ο Βρετανός δημοσιογράφος Ντομ Φίλιπς αγνοείται στον Αμαζόνιο και η οικογένειά του απευθύνει αγωνιώδη έκκληση για τον εντοπισμό του

Ένας Βρετανός δημοσιογράφος και ένας Βραζιλιάνος ειδικός στην κουλτούρα των ιθαγενών εξαφανίστηκαν σε μια απομακρυσμένη περιοχή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Ο Ντομ Φίλιπς, τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας Guardian στη Βραζιλία, εθεάθη για τελευταία φορά στην περιοχή Javari, στην πολιτεία Aμαζόνας το Σαββατοκύριακο.

Ταξίδευε στην περιοχή με τον Μπρούνο Περέιρα ενώ έκανε έρευνα για βιβλίο. Οι δυο τους είχαν δεχθεί απειλές μέρες πριν, λένε ομάδες ιθαγενών. Η οικογένεια του Φίλιπς λέει ότι «κάθε δευτερόλεπτο μετράει» στην προσπάθεια για τον εντοπισμό του. Η ομοσπονδιακή αστυνομία και το ναυτικό «χτενίζουν» την απομακρυσμένη περιοχή για τους δύο άνδρες.

Δύο ψαράδες συνελήφθησαν σε σχέση με την εξαφάνιση των ανδρών το βράδυ της Δευτέρας, όπως έγραψε η βραζιλιάνικη εφημερίδα O Globo. Έκτοτε αφέθηκαν ελεύθεροι. Ο 57χρονος Φίλιπς έχει γράψει εκτενώς για τον Αμαζόνιο και ζει στη Βραζιλία για πάνω από μια δεκαετία.

Ο κ. Περέιρα, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε άδεια από τη θέση του στην κυβερνητική υπηρεσία υποθέσεων ιθαγενών Funai, είναι ειδικός στις απομονωμένες φυλές στον Αμαζόνιο. Οι δυο τους βρίσκονταν στην περιοχή για περίπου μια εβδομάδα και είχαν ταξιδέψει με βάρκα στη λίμνη Jaburu την Παρασκευή.

Στη συνέχεια αναμενόταν να επιστρέψουν στην πόλη Atalaia do Norte το απόγευμα της Κυριακής, σύμφωνα με πληροφορίες. Όμως το ζευγάρι δεν έφτασε ποτέ. Οι οικογένειες τους έχουν εκφράσει έντονη ανησυχία, μετά την εξαφάνιση των δύο ανδρών.

«Παρακαλώ απαντήστε στον επείγοντα χαρακτήρα της στιγμής με επείγουσες ενέργειες», είπε η σύζυγος του Φίλιπς, Alessandra Sampaio. «Στο δάσος κάθε δευτερόλεπτο μετράει, κάθε δευτερόλεπτο μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου», πρόσθεσε.

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα έγραψε στο Twitter: «Ο Φίλιπς μου πήρε συνέντευξη για τον Guardian το 2017. Ελπίζω και οι δυό τους να είναι καλά, ασφαλείς και να βρεθούν γρήγορα». Ο Guardian έγραψε ότι «ανησυχεί πολύ» για τον δημοσιογράφο του και «αναζητά επειγόντως πληροφορίες για το πού βρίσκεται και την κατάστασή του».

Η βορειοδυτική περιοχή Javari - όπου ζουν περισσότερες από 20 φυλές αυτοχθόνων έχει πληγεί από φαινόμενα βίας τα τελευταία χρόνια, ενώ πλήττεται απο την αύξηση της παράνομης εξόρυξης, της αλιείας και του κυνηγιού. Η κυβερνητική υπηρεσία για τις υποθέσεις αυτοχθόνων, Funai, η οποία έχει έδρα στην περιοχή, έχει επίσης δεχθεί πολλές φορές επίθεση εκεί τα τελευταία χρόνια.