ΚΟΣΜΟΣ

Βατικανό: Υποβασταζόμενος ο Πάπας Φραγκίσκος - Ενισχύονται οι φήμες για παραίτηση του

Βατικανό: Υποβασταζόμενος ο Πάπας Φραγκίσκος - Ενισχύονται οι φήμες για παραίτηση του
Ο πάπας Φραγκίσκος
twitter

Προβλήματα υγείας φαίνεται να αντιμετωπίζει ο Πάπας Φραγκίσκος 

Συνεχίζουν να φουντώνουν φήμες γύρω από μια επικείμενη παραίτηση του Πάπα Φραγκίσκου. Σε πρόσφατες φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ο Πάπας φαίνεται να είναι εντελώς ανήμπορος να σταθεί στα πόδια με αποτέλεσμα να χρειάζεται την βοήθεια τρίτων για να σηκωθεί από την καρέκλα.

Ο διεθνής Τύπος κάνει αναφορά όλες αυτές τις ημέρες σε νέες φήμες που σχετίζονται με ενδεχόμενη παραίτηση του πάπα Φραγκίσκου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Daily Mail ο Πάπας Φραγκίσκος ίσως σκοπεύει να υποβάλλει την παραίτησή του μετά την αναβολή ενός ταξιδιού και την σύγκληση μιας ασυνήθιστης συνάντησης.

Ο Ποντίφικας εξουθενωμένος από τον πόνο στο γόνατό του το τελευταίο διάστημα έχει αναγκαστεί να εμφανίζεται καθισμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο ενώ την περασμένη εβδομάδα ανέβαλε ένα ταξίδι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Νότιο Σουδάν που ήταν προγραμματισμένο για τον Ιούλιο.

Παράλληλα όπως αναφέρει το δημοσίευμα ο Πάπας ανακοίνωσε μία ασυνήθιστη απόφαση που έχει να κάνει με τη διεξαγωγή εκκλησιαστικού συμβουλίου τον Αύγουστο, μέσα από το οποίο θα αναδειχθούν νέοι καρδινάλιοι. Μάλιστα ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας κανόνισε συναντήσεις προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις του θα παραμείνουν ανέπαφες.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica, o Φραγκίσκος φέρεται να δήλωσε σε συνάντηση με τους Ιταλούς καθολικούς επισκόπους ότι προτιμά να παραιτηθεί, παρά να υποβληθεί σε επέμβαση για την χρόνια γοναλγία που τον ταλαιπωρεί.

Παράλληλα, ο ποντίφικας μόλις ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στον «διορισμό» 21 νέων καρδιναλίων. Οι 16 από αυτούς θα μπορούν να πάρουν μέρος στην εκλογή του νέου ποντίφικα, στο επόμενο κονκλάβιο.

Τέλος, έκανε γνωστό ότι τον Αύγουστο θα μεταβεί στην πόλη Λ' Άκουιλα της κεντρικής Ιταλίας, για τη «γιορτή της συγχώρεσης», η οποία είναι αφιερωμένη στον πάπα Κελεστίνο τον Πέμπτο, που είχε παραιτηθεί κατά τον 13ο αιώνα.

Ο Φραγκίσκος στο παρελθόν δήλωσε ότι δεν αποκλείει να αποφασίσει να παραιτηθεί, σε περίπτωση που οι δυνάμεις του δεν είναι αρκετές για να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του.

Σύμφωνα ωστόσο με πολλούς σχολιαστές, αυτό αποκλείεται να συμβεί όσο βρίσκεται εν ζωή ο προκάτοχός του, ο επίτιμος πάπας Βενέδικτος, ο οποίος παραιτήθηκε το 2013.