ΚΟΣΜΟΣ

To καλοκαίρι του χάους στα αεροδρόμια: Ουρές, ταλαιπωρία και οργή σε Ευρώπη και ΗΠΑ μετά το lockdown

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των επιβατών, μετά την επανέναρξη των ταξιδιών
Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των επιβατών, μετά την επανέναρξη των ταξιδιών
ΑΡ

Απίστευτη ταλαιπωρία περιμένει τους πελάτες στα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Ένας συνδυασμός παραγόντων, όπως οι ελλείψεις προσωπικού, η κλιματική κρίση, ακόμη και η αύξηση των drones, σημαίνει ότι η κατάσταση είναι απίθανο να βελτιωθεί σύντομα.

Πτήσεις «εξαφανίζονται» από τα δρομολόγια την τελευταία στιγμή καθώς οι αεροπορικές εταιρείες αδυνατούν να προσφέρουν υπηρεσίες για τις οποίες οι ταξιδιώτες ξόδεψαν σημαντικά ποσά, με την ελπίδα να απολαύσουν την πρώτη τους απόδραση εδώ και χρόνια. Αποσκευές χάνονται ή «περιμένουν» για ώρες στα αζήτητα αεροδρομίων, ενώ οι ουρές είναι ατελείωτες, σε ένα φαινόμενο που όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί.

Οι σκηνές χάος σε ευρωπαϊκούς κόμβους όπως η Φρανκφούρτη, το Λονδίνο και το Παρίσι απειλούν επίσης να απομακρύνουν τις ελπίδες για τη μεγάλη «επιστροφή» της αεροπορικής βιομηχανίας από τα ιστορικά χαμηλά της πανδημίας το 2020, όταν έχασε περισσότερα από 219 δισεκατομμύρια ευρώ, «πληγωμένη» από τα lockdown και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς .

Η γρήγορη ανάκαμψη... αιφνιδίασε τον κλάδο καθώς αγωνίζεται να συγκεντρώσει αρκετό προσωπικό για να αντιμετωπίσει την αύξηση ταξιδιωτών στα αεροδρόμια. Αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια και άλλοι παράγοντες του κλάδου αναγκάστηκαν να μειώσουν το εργατικό δυναμικό τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αλλά με τη ζήτηση να επιστρέφει τόσο γρήγορα, δυσκολεύονται να προσλάβουν προσωπικό.

Η κατάστασή επιδεινώνεται από την τάση των ανθρώπων μετά την πανδημία να γίνονται πιο επιλεκτικοί όταν πρόκειται για θέσεις εργασίας, αποφεύγοντας θέσεις με κακές συνθήκες εργασίας και χαμηλούς μισθούς. Οι αεροπορικές εταιρείες στην ΕΕ έχουν ακυρώσει χιλιάδες πτήσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Μόνο η Lufthansa έχει ακυρώσει σχεδόν 3.000 πτήσεις.

Στις ΗΠΑ, περισσότερες από 1.500 πτήσεις ακυρώθηκαν μόνον το περασμένο σαββατοκύριακο, ενώ πλησιάζει η αργία της 4ης Ιουλίου, όταν παραδοσιακά οι μετακινήσεις αυξάνονται. Η Delta Air Lines έχει «ψαλιδίσει» περίπου 100 πτήσεις την ημέρα από το πρόγραμμά της τον Ιούλιο για να ελαχιστοποιήσει τα προβλήματα. Η Air Canada είπε ότι θα ακυρώσει έως και το 10% των πτήσεων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δηλαδή περίπου 150 την ημέρα.

Κατασκηνώνουν στις αίθουσες αναχώρησης

Στα αεροδρόμια, οι σκηνές με επιβάτες που παρατάσσονται έξω από τις πόρτες τερματικών σταθμών ή κατασκηνώνουν στις αίθουσες αναχώρησης, είναι όλο και πιο συχνές, καθώς οι καθυστερήσεις στους έλεγχους ασφαλείας, τα check-in και την αναχώρηση προκαλούν χάος.

Επίσης υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις αποσκευές. Στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, φωτογραφίες που δείχνουν τεράστιους σωρούς με βαλίτσες και σακίδια έγιναν σύμβολο της ταλαιπωρίας χιλιάδων επιβατών που είδαν τις πρώτες διακοπές τους μετά την πανδημία, να καταστρέφονται.

Τα αεροπορικά ταξίδια θυμίζουν πλέον εφιάλτη, ακόμα και στοίχημα αυτή τη στιγμή. Και η υψηλή σεζόν μόλις αρχίζει γράφει το CNN. Προφανώς δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις. Αυτή την εβδομάδα, η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa προειδοποίησε τους επιβάτες μέσω email ότι η κατάσταση είναι «απίθανο να βελτιωθεί βραχυπρόθεσμα», τονίζοντας ότι η σταθερότητα θα έλθει από τον χειμώνα.

«Πολλοί εργαζόμενοι και πόροι εξακολουθούν να μην είναι διαθέσιμοι, όχι μόνο στους εταίρους μας, αλλά και σε ορισμένες από τις δικές μας περιοχές», ανέφερε o κολοσσός. «Σχεδόν κάθε εταιρεία στον κλάδο μας προσλαμβάνει νέο προσωπικό, με αρκετές χιλιάδες προγραμματισμένες προσλήψεις μόνο στην Ευρώπη». Ο ολλανδικός αερομεταφορέας KLM αναγκάστηκε πρόσφατα να ακυρώσει όλες τις εισερχόμενες ευρωπαϊκές πτήσεις προς το Άμστερνταμ, προφανώς λόγω συνωστισμού στο αεροδρόμιο.

«Τα στελέχη των αεροπορικών εταιρειών θα έπρεπε να είχαν προβλέψει και επομένως θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι θα υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον απο τον κόσμο να ταξιδέψει ξανά», λέει ο Χένρι Χάρτεβελντ, διευθυντής στην εταιρεία έρευνας αγοράς και παροχής συμβουλών Atmosphere Research. «Είτε δεν εξέτασαν τα δικά τους δεδομένα, είτε τα παρερμήνευσαν» προσθέτει.

Σχεδόν σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα είναι ότι πάρα πολλοί έμπειροι άνθρωποι σταμάτησαν να εργάζονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είτε απολύθηκαν είτε αποχώρησαν οικειοθελώς και οι αεροπορικές εταιρείες, τα αεροδρόμια και άλλα βασικά μέρη του αεροπορικού συστήματος δεν έχουν προσλάβει και δεν έχουν προσόντα αρκετά άτομα για να τα αντικαταστήσουν.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ειδικότερα, υπάρχει επίσης το γεγονός ότι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τη δεξαμενή των εργαζομένων της ΕΕ μετά το Brexit. Σε πολλά αεροδρόμια, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, βασικές εργασίες όπως το check-in, η ασφάλεια, οι αποσκευές, η πύλη και οι λειτουργίες αεροδρομίου εκτελούνται από προσωπικό που εργάζεται σε τρίτες εταιρείες με συμβάσεις.

Στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω έλλειψης ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Οι περιορισμοί υγείας που σχετίζονται με την Covid-19 περιόρισαν την ικανότητα της FAA να προσλαμβάνει και να εκπαιδεύει νέους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας το 2020 και το 2021.

Οι κυβερνήσεις σπεύδουν για βοήθεια

Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι θα απασχολήσει περισσότερους προσωρινούς εργαζόμενους στα αεροδρόμια από το εξωτερικό, κυρίως από την Τουρκία, για να αποσυμφορήσει την κατάσταση κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής. Η γερμανική κυβέρνηση θα επισπεύσει τις άδειες εργασίας και τις βίζες για αρκετές χιλιάδες αλλοδαπούς εργάτες, δήλωσαν ο υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ και η υπουργός Εσωτερικών Nάνσι Φίζερ.

Σύμφωνα με τη γερμανική ένωση αεροδρομίων ADV, περίπου το 20% των θέσεων εργασίας στην ασφάλεια, το check-in και τη διαχείριση αεροσκαφών παραμένουν κενές.

Η πορτογαλική κυβέρνηση σχεδιάζει να διπλασιάσει το προσωπικό των συνοριακών ελέγχων στα έξι αεροδρόμια της χώρας έως τις 4 Ιουλίου για να αντιμετωπίσει την τεράστια αύξηση των ταξιδιωτών. Η χώρα, μια από τις πιο ηλιόλουστες στην Ευρώπη, είδε τον αριθμό των επιβατών στα αεροδρόμιά της να εκτοξεύεται φέτος.

Οι μεγάλες ουρές στα αεροδρόμια ώθησαν επίσης την ισπανική αστυνομία να προσλάβει 500 περισσότερους υπαλλήλους που θα αναπτυχθούν στα πολυσύχναστα αεροδρόμια της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης. Ο ισπανικός αερομεταφορέας Iberia δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι καθυστερήσεις στον έλεγχο διαβατηρίων του αεροδρομίου Barajas της Μαδρίτης είχαν οδηγήσει σε περίπου 15.000 επιβάτες του να χάσουν την πτήση τους από την 1η Μαρτίου.

Η Ιρλανδία έχει θέσει τον στρατό σε ετοιμότητα για να βοηθήσει με την ασφάλεια στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου σε περίπτωση περαιτέρω διαταραχής κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής ταξιδιωτικης περιόδου. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχασαν τις πτήσεις τους μέσα σε μια μέρα τον περασμένο μήνα στο κεντρικό αεροδρόμιο της χώρας λόγω μεγάλων ουρών. Ο αριθμός των επιβατών στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου πλησιάζει τα επίπεδα πριν από την πανδημία