ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Η κούρσα της επόμενης μέρας μετά τον Τζόνσον και τα μεγάλα αγκάθια

Βρετανία: Η κούρσα της επόμενης μέρας μετά τον Τζόνσον και τα μεγάλα αγκάθια
O Μπόρις Τζόνσον.
AP

Αν και ο συνωστισμός των υποψηφιοτήτων για την διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον είναι το θέμα που προβάλλεται περισσότερο τούτες τις ώρες από τα μέσα ενημέρωσης, μάλλον δεν είναι το σημαντικότερο, αφού μετά την παραίτηση Τζόνσον η Βρετανία θα πρέπει να επανακαθορίσει το ρόλο της έναντι της Ε.Ε. και όχι μόνο…

Βεβαίως η αποκαλούμενη Επιτροπή του 1922 των Τόρις θα καθορίσει τους ακριβείς κανόνες και το χρονοδιάγραμμα για την κούρσα διαδοχής την επόμενη εβδομάδα αφού ο Τζόνσον αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το κόμμα του και δεν είναι λίγοι οι βουλευτές πιέζουν που για μια ταχεία διαδικασία. Πρακτικά, το Συντηρητικό Κόμμα θα προσπαθήσει να μειώσει έως τις 20 Ιουλίου σε δύο τον αριθμό των υποψηφίων στην κούρσα διαδοχής του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Χθες, ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς έγινε ο πέμπτος βουλευτής των Συντηρητικών που δήλωσε επίσημα ότι θέτει υποψηφιότητα για την ηγεσία, ενώ η εφημερίδα Evening Standard μετέδωσε ότι και ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ναντίμ Ζαχάουι θα τεθεί και αυτός υποψήφιος να διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία. «Ο στόχος μου είναι ο εξής απλός: να προσφέρω τις ευκαιρίες που δόθηκαν στη γενιά μου, σε όλους τους Βρετανούς, όποιοι κι αν είστε και από όπου κι αν προέρχεστε.... Να σταθεροποιήσω την οικονομία», ανέφερε ο Ζαχάουι σύμφωνα με την εφημερίδα. Με την υποψηφιότητα του Ζαχάουι οι υποψήφιοι πρωθυπουργοί ανέρχονται πλέον σε έξι. Οι ισορροπίες βεβαίως αλλάζουν καθώς ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, ένα από τα φαβορί στην κούρσα διαδοχής του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε χθες ότι αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.

Η ταμπακιέρα του Brexit

Όμως τα παραπάνω ανάγονται στη σφαίρα της πολιτικής επικοινωνίας. Η ουσία, η ταμπακιέρα όπως λέμε θα είναι ότι ο νέος πρωθυπουργός θα κληθεί να επαναπροσδιορίσει την θέση της Βρετανίας στο διεθνές στερέωμα. Το Brexit βοήθησε τον Μπόρις Τζόνσον να αναλάβει το υψηλότερο αξίωμα της Βρετανίας. Ωστόσο, τα τρία ταραχώδη χρόνια πρωθυπουργίας του αποκάλυψαν το κόστος της απόφασης αυτής. Η αποχώρηση, όμως, της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προκαλέσει τέτοια οικονομική και διπλωματική ζημία στη χώρα, που δεν είναι εύκολο να «ξεχαστούν» με την παραίτησή του. Προφανώς το Brexit δεν είναι ο λόγος που ο Τζόνσον αναγκάστηκε να παραιτηθεί μόλις δυόμισι χρόνια μετά από την ηχηρή εκλογική του νίκη. Το φταίξιμο ανήκει εξ ολοκλήρου στον ίδιο και στον χαοτικό τρόπο με τον οποίο κυβερνούσε.

Ο διάδοχος του Τζόνσον θα πρέπει να δώσει τεράστιες μάχες και να λύσει ζητήματα με τα οποία ο παραιτηθείς πρωθυπουργός όχι μόνο δεν ασχολήθηκε, αλλά τα έκρυψε κάτω από το τραπέζι… Προβλήματα όπως το αδιέξοδο με τη Βόρεια Ιρλανδία, η περαιτέρω παρέκκλιση από τους κανονισμούς της ΕΕ, η μείωση των φόρων και η αύξηση των δαπανών.

Ίσως η πιο εύστοχη κουβέντα για το τι έχει δημιουργήσει ο Τζόνσον στην Βρετανία ειπώθηκε από ένα Γάλλο, από τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας. «Αποδεικνύεται ότι, σε κάθε περίπτωση, το Brexit αναμεμειγμένο με τον λαϊκισμό δεν δημιουργούν ένα καλό κοκτέιλ για μία χώρα», είπε ο Μπρινό λε Μερ, για να προσθέσει: «Προσωπικά, δεν θα μου λείψει». Δεν είναι μόνο η Γαλλία όμως. Ούτε στις Βρυξέλλες μπόρεσαν να κρύψουν την χαρά τους. «Η αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον ανοίγει μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ελπίζουμε να είναι πιο εποικοδομητική, να σέβεται περισσότερο τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί (…) και να είναι πιο φιλική με τους εταίρους στην ΕΕ», έγραφε η ανάρτηση που έκανε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Γίνεται αντιληπτό ότι ο επόμενος ηγέτης της Βρετανίας θα χρειαστεί ψύχραιμη, ακλόνητη κρίση, και ικανότητα να χτίζει σχέσεις με τους συμμάχους και να κατανοεί τους κινδύνους. Πράγματα δηλαδή που κάποτε θεωρούνταν δεδομένα για ένα πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Οι σχέσεις με Ζελένσκι και Ερντογάν

Στους μόνους που θα λείψει ο Τζόνσον είναι στον Ζελένσκι και στον Ερντογάν με τους οποίους είχε αναπτύξει αγαστές σχέσεις, πηγαίνοντας με τη λάθος πλευρά της Ιστορίας. Τις τελευταίες εβδομάδες ο Τζόνσον εμφανίζονταν πιο ευτυχισμένος στην Ουκρανία απ’ ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αφήστε δε τις δουλειές που είχε ανοίξει στα εξοπλιστικά με τον πρόεδρο της Τουρκίας. Όποιος κι αν είναι ο διάδοχός του θα μπει αμέσως στα βαθιά.