ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Μυστήριο με ληστεία «μαμούθ» - Κοσμήματα 100 εκ.δολαρίων «έκαναν φτερά» απο θωρακισμένο φορτηγό

Ληστεία μαμούθ προσπαθούν να εξιχνιάσουν οι αμερικανικές αρχές
Ληστεία μαμούθ προσπαθούν να εξιχνιάσουν οι αμερικανικές αρχές
ΑΡ

Πολύτιμους λίθους και κοσμήματα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων λήστεψαν επιτήδειοι από ένα θωρακισμένο όχημα την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Το περιστατικό για άγνωστους λόγους αναφέρθηκε πολύ αργότερα

Μία από τις μεγαλύτερες ληστείες κοσμημάτων και πολύτιμων λίθων στην ιστορία συνέβη την περασμενη Δευτέρα στη Νότια Καλιφόρνια, όμως οι αρχές το δημοσιοποίησαν έξι ημέρες μετά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλά ερωτήματα για το περιστατικό. Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, το γεγονός συνέβη σε φορτηγό της εταιρείας ασφαλείας Brinks, μίας από τις μεγαλύτερες στις ΗΠΑ το πρωινό της 11ης Ιουλίου κοντά στο Λος Άντζελες.

Τα εμπορεύματα είχαν φορτωθεί στο φορτηγό αργά στις 10 Ιουλίου μετά από τη Διεθνή Έκθεση Gem and Jewelry Show στο Σαν Ματέο, νότια του Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ο Μπράντι Σουάνσον, διευθυντής της εκδήλωσης. Το όχημα κατευθυνόταν στη συνέχεια σε μία άλλη επίδειξη περίπου 600 χιλιόμετρα μακριά, στο Συνεδριακό Κέντρο της Πασαντίνα, βορειοανατολικά του Λος Άντζελες, είπε.

Ο Σουάνσον είπε ότι οι ληστές αφαίρεσαν 25 με 30 σακούλες που περιείχαν άγνωστο αριθμό μεμονωμένων τεμαχίων. Είπε ότι 18 θύματα ανέφεραν απώλειες άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.Η εκπρόσωπος της εταιρείας Brink είπε ότι η «λεία» ήταν μικρότερη από 10 εκατομμύρια δολάρια.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας παρείχαν οι πελάτες προτού στείλουν τα αντικείμενά τους, η συνολική αξία των αντικειμένων που λείπουν είναι μικρότερη από 10 εκατομμύρια δολάρια», ανέφερε σε ανακοινωθέν. «Συνεργαζόμαστε με τις αρχές επιβολής του νόμου και θα αποζημιώσουμε πλήρως τους πελάτες μας για την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων που εκλάπησαν σύμφωνα με τους όρους της σύμβασής μας» πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος του FBI δήλωσε οτι η ληστεία έγινε στην έρημη πόλη Λάνκαστερ στη βόρεια κομητεία του Λος Άντζελες. Η ομοσπονδιακή υπηρεσία συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές, αλλά πως δεν μπορεί να παράσχει περισσότερες πληροφορίες καθώς η μυστική έρευνα είναι υπό πλήρη εξέλιξη.

Συνήθως όσοι διαθέτουν τα εμπορεύματα τους σε εκθέσεις συνήθως τα υποασφαλίζουν επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα ασφαλίσουν πλήρως εξήγησε ο Σουάνσον. «Είναι συντετριμμένοι. Μερικοί από αυτούς τους ανθρώπους έχουν χάσει όλα τα προς το ζην» πρόσθεσε. Το International Gem and Jewelry διοργανώνει 45 περίπου εκδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο ετησίως, είπε.