ΚΟΣΜΟΣ

Ντελ Μπίγκτρι: «Ήρωες οι ανεμβολίαστοι» - Ο τηλεοπτικός παραγωγός που ο κορονοϊός τον έκανε διάσημο

Μπίγκτρι
Ο Ντελ Μπίγκτρι
Twitter

Το προσωπικό του podcast αριθμεί περισσότερα από 800 επεισόδια, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι μηνιαίως παρακολουθούσαν την ιστοσελίδα του, ενώ οι εκπομπές του στο κανάλι του στο YouTube γίνονταν viral. Ο Ντελ Μπίγκτρι είναι πρώην τηλεοπτικός και κινηματογραφικός παραγωγός και νυν διάσημος ακτιβιστής κατά των εμβολίων.

Εδώ και πολλά χρόνια ασχολείται με το αντιεμβολιαστικό κίνημα στις ΗΠΑ, ιδρύοντας μάλιστα και ΜΚΟ. Ο κορονοϊός όμως ήταν η αφορμή για να γίνει ευρύτερα γνωστός. Η ΜΚΟ του συγκαταλέγεται στις πιο εύρωστες οικονομικά στις ΗΠΑ, αφού συγκεντρώνει δωρεές από βαθύπλουτους υποστηρικτές.

«Αν ο ιός Covid-19 ήταν πεδίο μάχης, τότε αυτό θα έκαιγε ακόμα από τα σώματα των ανεμβολίαστων. Ευτυχώς τα πράγματα έχουν αρχίσει να εξομαλύνονται, αλλά οι ανεμβολίαστοι είναι οι ήρωες μας των τελευταίων δύο ετών, γιατί χάρη σ΄αυτούς έχουμε μία ομάδα ελέγχου σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους, κάτι που μας επιτρέπει να δούμε όλες τις ελλείψεις και τις παρενέργειες των εμβολίων. Και συνειδητοποιούμε ότι οι εμβολιασμένοι είναι το μεγάλο παγκόσμιο πείραμα... Ωστόσο, οι ανεμβολίαστοι έχουν υποστεί πολυάριθμα βάσανα, ουλές και πληγές, γιατί είναι αυτά ακριβώς τα άτομα που προσπαθήσαμε να συντρίψουμε νοητικά. Βέβαια, κανείς δεν θέλει να ομολογήσει όσα κάναμε κατά των ανεμβολίαστων και κανείς δεν θέλει να αποκαλύψει όσα έπραξε η επιστήμη. Πολλοί αυτοαποκαλούμενοι ειδικοί της υγείας έχουν παραδεχθεί ότι ο σκοπός τους ήταν να κάνουν ανυπόφορη τη ζωή των ανεμβολίαστων στην δουλειά, στις φιλίες, μέσα στην ίδια τους την οικογένεια, προκειμένου να υποκύψουν. Το ευχαριστιόμασταν που τους κάναμε αποδιοπομπαίους τράγους τους ανεμβολίαστους, γιατί μετά από τόσους μήνες καθοδήγησης από την τυφλή εξουσία, θέλαμε οπωσδήποτε να βρίσουμε και να κάψουμε κάποιον στην πυρά... Ο πόλεμος κατά των ανεμβολίαστων τελείωσε, και τους οφείλουμε ευγνωμοσύνη και αναγνώριση για την συμπεριφορά τους».

Αυτό αποτελεί ένα δημοφιλές απόσπασμα από το podcast του Μπίγκτρι. Πατώντας σε πραγματικές αντιφάσεις της διαχείρισης της πανδημίας παγκοσμίως, όπως είναι ο διαχωρισμός των πολιτών σε εμβολιασμένους και μη -ειδικά όπως εκφράστηκε στο επίπεδο των εργαζομένων και δη των υγειονομικών- ο πρωην τηλεοπτικός παραγωγός έχει χτίσει την επιχειρηματολογία του, η οποία μάλιστα έγινε και αντικείμενο επιστημονικής μελέτης. Τον Νοέμβριο του 2020, μία επιστήμονας δημόσιας υγείας από το πανεπιστήμιο του Κεντ και μία νομικός από το πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο δημοσίευσαν σε επιστημονική επιθεώρηση ένα άρθρο για τα πιο δημοφιλή επιχειρήματα ενάντια στον εμβολιασμό κατά της covid-19. Η μελέτη είχε βασιστεί σε εκπομπές του Μπίγκτρι.

Από τα τηλεοπτικά… χειρουργεία

Η μόνη "σχέση" που έχει ο Μπίγκτρι με την Ιατρική ξεκίνησε στα τηλεοπτικά στούντιο. Ήταν παραγωγός σε κάποια επεισόδια της σειράς "Dr. Phil" και μέλος της ομάδας παραγωγής του ιατρικού τοκ-σόου "The Doctors". Τότε ήταν που έμαθε για τον Άντριου Γουέικφιλντ, τον γιατρό που έχασε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος όταν ισχυρίστηκε ότι το εμβόλιο MMR συνδέεται με αυτισμό σε παιδιά, χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία. Ο Βρετανός αντιεμβολιαστής έψαχνε βοήθεια για να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ με τις υποτιθέμενες αποκαλύψεις του και έτσι γνωρίστηκε με τον Μπίγκτρι. Η ταινία όντως έγινε και κυκλοφόρησε το 2016 και χαρακτηρίστηκε ως μνημείο αντιεπιστημονικότητας και παραπληροφόρησης κατά των εμβολίων γενικά.

Ο Ντελ Μπίγκτρι ήδη συμμετείχε σε εκστρατείες κατά των παιδικών εμβολιασμών και την ίδια χρονιά με την προβολή της ταινίας του, αποφάσισε να ιδρύσει τη ΜΚΟ "Informed Consent Action Network" (ICAN). Με το ξέσπασμα της πανδημίας και την έλευση των εμβολίων κατά του κορονοϊού, οι δωρεές ανέβηκαν κατακόρυφα με αποτέλεσμα το 2020, η ICAN να εχει έσοδα 5,5 εκατ. δολάρια.

Σχετικές ειδήσεις