ΚΟΣΜΟΣ

Παρέμβαση Ζελένσκι στο Φεστιβάλ της Βενετίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι
AP Photo

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι παρενέβη στο Φεστιβάλ της Βενετίας ζητώντας από τον κόσμο του κινηματογράφου «να μην ξεχνά τον πόλεμο».

Το κόκκινο χαλί στρώθηκε, τα φλας των φωτορεπόρτερ άστραψαν: η 79η Μόστρα της Βενετίας, το παλαιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του κόσμου, ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης, με επίσημη προσκεκλημένη την Κατρίν Ντενέβ και με την απρόσμενη εμφάνιση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η 78χρονη Γαλλίδα ηθοποιός τιμήθηκε με τον Χρυσό Λέοντα για το σύνολο της καριέρας της. Εμφανώς συγκινημένη, η Ντενέβ, που φορούσε μια κατακόκκινη τουαλέτα, ευχαρίστησε το κοινό, αφού προηγουμένως της έπλεξε το εγκώμιο ο Γάλλος δημιουργός Αρνό Ντεπλεσέν.

Η συνέχεια αποτέλεσε έκπληξη: στη σκηνή, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, εμφανίστηκε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ηθοποιός και ο ίδιος, για να καλέσει τους συναδέλφους του και τον κόσμο του κινηματογράφου γενικότερα «να μην ξεχνούν» τον πόλεμο στη χώρα του ο οποίος «δεν διαρκεί 120 λεπτά αλλά 189 ημέρες».

Στο τέλος της ομιλίας του στην οθόνη, σε μαύρο φόντο, εμφανίστηκε ένας μακάβριος κατάλογος: τα ονόματα όλων των παιδιών και εφήβων, μέχρι 18 ετών, που σκοτώθηκαν μέχρι σήμερα στον πόλεμο.