ΚΟΣΜΟΣ

Ελισάβετ: Πώς ο θάνατος της βασίλισσας έχει φέρει τα πάνω κάτω στο Μπάκιγχαμ - Τα πρώτα δείγματα

Ελισάβετ: Πώς ο θάνατος της βασίλισσας έχει φέρει τα πάνω κάτω στο Μπάκιγχαμ - Τα πρώτα δείγματα
AP

Πέρασαν μόνο λίγα 24ωρα από τη στιγμή που η βασίλισσα Ελισάβετ άφησε την τελευταία της πνοή και οι βασιλικοί ρεπόρτερ της Μεγάλης Βρετανίας δεν προλαβαίνουν να καταγράψουν τις εξελίξεις – Αν και είναι ακόμα νωρίς, όλα φαίνεται ότι αλλάζουν στην διαχείριση της δημόσιας εικόνας του παλατιού – Ο Κάρολος δάκρυσε κάτι που δεν θα έκανε ποτέ η Ελισάβετ και έτινε κλάδο ελαίας σε Χάρι και Μέγκαν, κάτι που επίσης δεν θα επέτρεπε η μητέρα του

Τα τελευταία 70 χρόνια η Μονάρχης που συνέδεσε το όνομά της με τον βρετανικό θρόνο απέφευγε να κάνεις δηλώσεις και πάνω από όλα να εκφράζει τα συναισθήματά της. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ουδέποτε έκλαψε σε κοινή θέα όπως επίσης δεν «έσπασε» ψυχολογικά.

Αν και πολλές φορές αυτό το χαρακτηριστικό, λειτουργούσε κατά της, η βασίλισσα ήξερε να κάνει υπομονή μέχρι να ξεχαστούν όλα τα κακώς κείμενα. Αυτό έκανε όταν χώρισε ο Κάρολος, όταν σκοτώθηκε η Νταιάνα και πρόσφατα όταν Χάρι και Μέγκαν έκαναν την μεγαλοπρεπή έξοδό τους από το Παλάτι.

Κάτω από τον μανδύα του «καθήκοντος» η Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ αποτέλεσε εκτός από την μακροβιότερη ίσως και την πλέον επιτυχημένη Μονάρχη της Βρετανίας. Μπορεί τα λάθη που της καταλογίζουν πολίτες σε διάφορες πλευρές του πλανήτη λόγω των αποφάσεών της για τον επεκτατισμό της κοινοπολιτείας να είναι δεκάδες, όμως οι Βρετανοί ποτέ δεν της καταλόγισαν ότι παρέκκλινε από το καθήκον της ή ότι δεν έκανε το καλύτερο για τη χώρα.

Θα κινηθεί με τον ίδιο τρόπο ο Κάρολος

Αν και πολλοί θεωρούν ότι ο γηραιός Κάρολος είχε πολλά χρόνια να μάθει δίπλα στην μητέρα του ξαφνικά είδαμε έναν Βασιλιά να τον κατακλύζουν τα συναισθήματά του. Οι κάμερες κατέγραψαν τα δάκρυά του από την πρώτη μέρα της βασιλείας του ενώ στον πρώτο λόγο του ως μονάρχης έριξε γέφυρες στους «αντάρτες» Χάρι και Μέγκαν.

Στο ίδιο μήκος κύματος συνέχισε και ο διάδοχος του θρόνου Ουίλιαμ ο οποίος κάλεσε τον αδερφό του να περπατήσουν μαζί (με τις συζύγους τους) έξω από το κάστρο του Ουίνσδορ και να χαιρετήσουν το πλήθος.

Μπορεί κάποιος όλα αυτά να τα θεωρεί τυχαία όμως οι βασιλικοί αναλυτές έχουν άλλη άποψη. Επίσης, ο «ευαίσθητος» Κάρολος μπορεί για κάποιους να είναι γοητευτικός όμως οι αυστηρότεροι υπέρμαχοι της Μοναρχίας ίσως το εκλάβουν ως αδυναμία.

Άλλωστε γενιές και γενιές Άγγλων έχουν μεγαλώσει με το πρότυπο της Βασίλισσας και δύσκολα θα αποδεχτούν κάτι διαφορετικό.

Το «αγκάθι» πρίγκιπας Άντριου

Ένα από τα σοβαρότερα σκάνδαλα που είχε να αντιμετωπίσει κατά την διάρκεια της βασιλίας της Ελισάβετ ήταν σίγουρα η εμπλοκή του ονόματος του… αγαπημένου της γιου πρίγκιπα Άντριου στο σκάνδαλο Επστάιν.

Και σε αυτή την περίπτωση η εκλιπούσα Μονάρχης προσπάθησε να κρατήσεις χαμηλούς τόνους «εξαφανίζοντας» τον γιο της από το Μπάκιγχαμ αφαιρώντας του ως όφειλε, όλα τα βασιλικά καθήκοντα χωρίς ωστόσο να τον διώξει από το πλευρό της σε ιδιωτικό επίπεδο.

Μέχρι ώρας αναπάντητα ερωτήματα εγείρονται για την τύχη και το μέλλον του 62χρονου Άντριου, τώρα που στον θρόνο ανέβηκε ο μεγαλύτερος αδελφός του, Κάρολος. Πρόσφατα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο, οι δύο κόρες του, Βεατρίκη και Ευγενία, είχαν παρακαλέσει τον θείο τους, Κάρολο, να επιτρέψει στο πατέρα τους να επιστρέψει στη δημόσια ζωή.

Όμως, καθώς ο Κάρολος έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί δημόσια σε συνεντεύξεις του για την επιθυμία του να περιορίσει τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που εκτελούν επίσημα καθήκοντα - και αμείβονται για το έργο τους - το πιθανότερο είναι πως θα αφήσει τον αδελφό του, πρίγκιπα Άντριου, στον «πάγο» εσαεί.

Αλλαγή εξουσίας σε όλα τα επίπεδα

Πρωτόγνωρες είναι οι συνθήκες που επικρατούν αυτή την ώρα στη Βρετανία, καθώς πρόκειται για την πρώτη φορά που η χώρα αλλάζει βασιλιά και πρωθυπουργό μέσα στην ίδια εβδομάδα.

Κάθε πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε το χρονικό διάστημα να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο θανάτου της βασίλισσας, κάτι που δε συνέβη με τη Λιζ Τρας, η οποία διορίστηκε δύο μόλις μέρες πριν τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β'.

Μάλιστα, οι τελευταίες επίσημες φωτογραφίες της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ είναι αυτές της συνάντησης που είχε την Τρίτη με τη διάδοχο του Μπόρις Τζόνσον, στο κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας.

Από τη στιγμή που ανέλαβε την πρωθυπουργία, η Λιζ Τρας ήξερε ότι δεν θα απολάμβανε περίοδο χάριτος. Λίγες ώρες πριν από τον θάνατο της βασίλισσας, είχε παρουσιάσει ενώπιον του κοινοβουλίου το σχέδιο για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Η συζήτηση διακόπηκε το μεσημέρι της 8ης Σεπτεμβρίου όταν δόθηκε διακριτικά στην επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης ένα σημείωμα που την ενημέρωνε ότι η υγεία της βασίλισσας είχε επιδεινωθεί ραγδαία.

Η πρωθυπουργός συνάντησε την Παρασκευής το απόγευμα τον βασιλιά Κάρολο Γ’, λίγες ώρες πριν από τη μετάδοση του πρώτου διαγγέλματος του νέου μονάρχη.

Η Λιζ Τρας ενημερώθηκε για τον θάνατο της βασίλισσας γύρω στις 16:30 (τοπική ώρα – 18:30 ώρα Ελλάδος), δύο ώρες προτού ανακοινωθεί επισήμως από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Ήταν ο 15ος διορισμός πρωθυπουργού από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στα 70 χρόνια που παρέμεινε στον θρόνο. Ο πρώτος ήταν του Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο τελευταίος ήταν της Λιζ Τρας, την περασμένη Τρίτη.