ΚΟΣΜΟΣ

Τσεχία: Σε δίκη παραπέμπεται ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Αντρέι Μπάμπις

O Aντρέι Μπάμπις
O Aντρέι Μπάμπις
Α.Ρ

Ο πρώην πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, παραπέμπεται σε δίκη για μία υπόθεση απάτης με επιδοτήσεις ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων από την ΕΕ

Η υπόθεση αφορά ένα αγρόκτημα που φέρεται να έλαβε κεφάλαια μετά τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας στα μέλη της οικογένειας Μπάμπις

Γνωστή ως «Φωλιά του Πελαργού» η φάρμα που φέρεται να έλαβε επιδοτήσεις από την ΕΕ μετά τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας της από τον όμιλο Agrofert που ανήκει στην οικογένεια Μπάμπις με περίπου 250 εταιρείες, σε μέλη της οικογένειας. Αργότερα, η Agrofert ανέλαβε και πάλι την ιδιοκτησία του αγροκτήματος.

Οι επιδοτήσεις προορίζονταν για μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις και η Agrofert, η οποία αργότερα επέστρεψε τις επιδοτήσεις, δεν θα ήταν επιλέξιμη για αυτές. Οι νομοθέτες χρειάστηκε να άρουν την ασυλία του Μπάμπις τρεις φορές κατά τη διάρκεια της υπόθεσης, η οποία χρονολογείται από το 2007.

Η εισαγγελία της Πράγας ολοκλήρωσε την επανεξέταση της υπόθεσης τον Μάρτιο και προχώρησε στην απαγγελία κατηγοριών για τον Μπάμπις, τον οποίο έχουν επανειλημμένα ανακρίνει οι αρχές.

Ο Μπάμπις, ένας λαϊκιστής δισεκατομμυριούχος, αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη και έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι κατηγορίες εναντίον του έχουν πολιτικά κίνητρα. Σήμερα (12/9) ήταν παρών στο δημοτικό δικαστήριο της Πράγας. Μαζί του δικάζεται η πρώην συνεργάτιδά του Jana Nagyová.

Η εισαγγελία ζήτησε να επιβληθούν ποινές με αναστολή και πρόστιμα. Δεν ήταν αμέσως σαφές πότε θα μπορούσε να εκδοθεί η ετυμηγορία. Το πολιτικό κίνημα ANO του Μπάμπις έχασε τις βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο. Ένας συνασπισμός πέντε κομμάτων σχημάτισε νέα κυβέρνηση και το ΑΝΟ κατέληξε στην αντιπολίτευση.