ΚΟΣΜΟΣ

Bρετανία: «Επιδημία» πείνας στα σχολεία της χώρας - «Μαθητές τρώνε ακόμη και γόμες για να χορτάσουν»

Eπιδημία πείνας στα σχολεία της Βρετανίας
Eπιδημία πείνας στα σχολεία της Βρετανίας
ΑΡ

Τα σχολεία στην Αγγλία προειδοποιούν για «δραματική» αύξηση των πεινασμένων παιδιών, σύμφωνα με τον Observer

Διευθυντές και φιλανθρωπικές οργανώσεις επισιτιστικής βοήθειας λένε ότι αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν στην αυξανόμενη ζήτηση από οικογένειες που αδυνατούν να ταϊσουν επαρκώς τα παιδιά τους. Τα παιδιά είναι τόσο πεινασμένα που τρώνε...γόμες ή κρύβονται στην παιδική χαρά επειδή δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το μεσημεριανό γεύμα, σύμφωνα με αναφορές από διευθυντές σε όλη την Αγγλία.

Οι διευθυντές λένε ότι η κυβέρνηση αφήνει τα σχολεία αντιμέτωπα με μία αυξανόμενη κρίση, μήνυμα που ενισχύεται από μια νέα έρευνα για την επισιτιστική φτώχεια στα σχολεία, που πρόκειται να δημοσιευθεί τον επόμενο μήνα από το Chefs in Schools, μια φιλανθρωπική οργάνωση υγιεινής διατροφής που εκπαιδεύει σεφ για τις σχολικές κουζίνες.

Αποκαλύπτει ότι πολλά σχολεία στην Αγγλία βλέπουν ήδη μια «σπαρακτική» αύξηση στα πεινασμένα παιδιά, ακόμη και πριν το χειμώνα και οι μεγάλοι λογαριασμοί ενέργειας αναγκάσουν περισσότερες οικογένειες να επιλέξουν μεταξύ του ανοίγματος της θέρμανσης και της αγοράς τροφίμων.

Ένα σχολείο στο Lewisham, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, είπε στη φιλανθρωπική οργάνωση για ένα παιδί που «προσποιούνταν ότι έτρωγε από ένα άδειο κουτί μεσημεριανού γεύματος» επειδή δεν πληρούσαν τα κριτήρια για δωρεάν σχολικά γεύματα και δεν ήθελε οι φίλοι του να ξέρουν ότι δεν υπήρχε φαγητό στο Σπίτι.

Ομάδες επισιτιστικής βοήθειας είπαν επίσης στον Observer αυτή την εβδομάδα ότι αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ζήτηση από οικογένειες που δεν μπορούν να ταΐσουν τα παιδιά τους. «Ακούμε για παιδιά που είναι τόσο πεινασμένα που τρώνε γόμες στο σχολείο», δήλωσε η Nαόμι Ντάνκαν, διευθύνουσα σύμβουλος του Chefs in Schools. «Τα παιδιά έρχονται χωρίς να έχουν φάει τίποτα μετά το μεσημεριανό γεύμα της προηγούμενης ημέρας. Κάτι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση».

Στην Αγγλία, όλοι οι μαθητές δικαιούνται δωρεάν σχολικά γεύματα από το ξεκίνημα του σχολείου έως το δεύτερο έτος. Ωστόσο, πέρα ​​από αυτό, μόνο τα παιδιά που οι γονείς τους κερδίζουν λιγότερα από 7.400 λίρες ετησίως είναι επιλέξιμα και 800.000 παιδιά που ζουν σε συνθήκες φτώχειας μένουν εκτός σύμφωνα με την Ομάδα Δράσης για την Παιδική Φτώχεια. Οι φόβοι για την εκτεταμένη πείνα των παιδιών προκαλούν έκκληση για καθολικά δωρεάν σχολικά γεύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Πολλά από τα σχολεία με τα οποία συνεργάζεται η φιλανθρωπική οργάνωση της Ντάνκαν κάνουν επιδρομές στους ήδη επιβαρυμένους προϋπολογισμούς για να ταΐσουν πεινασμένα παιδιά που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για δωρεάν σχολικά γεύματα. «Είναι απολύτως αποκαρδιωτικό για τους σεφ μας. Βγαίνουν ενεργά έξω και βρίσκουν τα παιδιά που κρύβονται στην παιδική χαρά επειδή δεν πιστεύουν ότι μπορούν να πάρουν ένα γεύμα και τα ταΐζουν», είπε η επικεφαλής της οργάνωσης.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι δάσκαλοι αγοράζουν τοστιέρες για να μπορούν να δίνουν στοιχειώδες πρωινό σε παιδιά που είναι πολύ πεινασμένα για να συγκεντρωθούν. Ο Πολ Γκόσλινγκ, πρόεδρος της Ένωσης Εθνικής Ένωσης Διευθυντών, δήλωσε: «Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι όταν τα παιδιά εμφανίζονται το πρωί πεινασμένα και κρύα, τα σχολεία θα παρέμβουν και θα βοηθήσουν. Αλλά δεν είναι σωστό να αφήνεται σε εμάς χωρίς επιπλέον υποστήριξη».

Η Oxford Mutual Aid, μια κοινοτική ομάδα που παραδίδει δέματα τροφίμων έκτακτης ανάγκης, χρειάστηκε να μειώσει τις ημέρες παράδοσης επειδή οι εκατοντάδες εθελοντές συσκευαστές, οδηγοί και διοργανωτές της δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην αύξηση των αιτημάτων για βοήθεια, που περιλαμβάνουν τακτικές παραπομπές από τα δημοτικά σχολεία.

Ο Κρεγκ Τζόνσον, ιδρυτής της Launch Foods, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης στη Γλασκώβη που παρέχει δωρεάν γεύματα σε 300 μαθητές την ημέρα, δήλωσε: «Οι άνθρωποι μιλούν για μια κρίση που πλησιάζει. Υπάρχει ήδη κρίση. Είμαι τόσο απογοητευμένος όταν λέω στους ανθρώπους ότι δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε», είπε. «Δεν πρέπει να υπάρχει ένα παιδί στην Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία ή την Ιρλανδία να πεινάει. Είναι απλά λάθος»